1

hızlı okuma tekniklerini bilmek ve çok okumak bu konuda faydalı olacaktır. zihin geliştirici çeşitli egzersizlerle de zihnin farklı bölgelerini çalıştırmak ezber gücüne de etki edecektir.

0

ezber becerimizi arttırmak için, bir konuyu çalışırken içimizden gelerek okumalı ve öğrenmeye çalışmalıyız. isteksiz yapılan hiçbir çalışma verimli sonuçlar vermez ve verimli sonuç verimli ezber oluşmaz. ezberlemek yanlıştır, aslında çalışırken ezberlediğimiz şeyi bir hafta sonra düşündüğümüzde unuttuğumuzu görürüz. bu nedenle hafızayı güçlendirmek ezber yapmak değildir hafızayı güçlendirmek okuduğumuz veya öğrenmek istediğimiz bilgiyi uzun süreli belleğe atıp orada zamanı geldikçe çıkarıp kullanmamız demektir. kısa süreli bellekte toparlanan bilgiler işimize yaradıktan sonra yani mesela bir yazılıya gireceğiz, hemen ezberleriz konuyu kısa süreli belleğe kaydederiz ve yazılı bittikten sonra zihnimiz onu kendiliğinden siler. ve bir süre sonra hatırlamadığımızı fark ederiz. bu nedenle uzun süreli belleğe atılan bilgiler çok uzun süre kullanılır. peki bunu nasıl uzun süreli belleğe atmamız gerekiyor. bunu yaparken öğrenilecek konu renkli kalemlerle, çeşitli materyallerle canlandırılması süslenmeli ve simgesel şeylerle yani çizimlerle, şekillerle hem somut hem soyut bir şekilde dersimizi çalışmalıyız. sherlock holmes'un hafıza sarayı gibi bir şey bu aslında. sherlock holmes de ezberlemesi, öğrenmesi gereken bir şeyi simgesel şekillerle herhangi bir evin odasını düşünüp odadaki eşyalara simgeler yükleyerek, hafıza sarayını oluşturur ve bu şekilde uzun süreli belleğine atarak istediğinde o bilgileri kullanır. bizim yapmamız gereken de tam olarak bu. kısa süreli belleğe kaydedilen bilgiler bir hafta en fazla 1 ay kullanılabileceği gibi, uzun süreli belleğe attığımız bilgilerimiz, ömür boyu kullanılabilecek bilgilerde olur ve her zaman onu oradan çıkarıp kullanıp tekrar yerine koyabiliriz. hatta bu şekilde tekrarlarla verimli bir ezberleme tekrardan oluşur.

0

ezberlenmesi gereken bir yazıyı kırk sefer okursak kolayca ezberlenebilir diyorum ben :)))

0

öğrenme türlerini uygulamak çok güzel olur mesela şu teknik instagramda önerilir; "sınava çalışırken parfüm sıkın ve aynı parfümü sınav günü de sıkın bu bilgileri hatırlamanıza yardımcı olacaktır" hiç denemedim ama katılıyorum, bir başka teknik de düzenli ve sürekli çalışmak doping hafıza yaptırmak eğer veriler uzun süreli hafızaya atılırsa o veriler unutulmaz en iyi örnek öğretmenlerdir, öğretmenler nasıl ezberliyor ve unutmuyor? çünkü çalışarak verilerini uzun süreli hafızaya kaydediyorlar