0

ülkemizin gelişmesi için bazı temel gereksinimlere ihtiyaç vardır.bu temel gereksinimlerden bazıları teknoloji,eğitim,ekonomi,siyasi özgürlük.bu şartlar yerine getirilirse eğer ülkemiz çok daha rahat kalkınabilir ve gelişebilir.bu şartlar sadece bizim ülkemiz için şart değil tüm ülkeler için şarttır. bu şartlardan biri bile eksik olursa eğer bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması gerçekten çok zordur. türkiye bulunduğu konum itibariyle dünyadaki çoğu ülkeden çok daha şanslı bir devlettir. türkiyenin 3 tarafı denizlerle kaplı ,tarıma elverişli,çok çeşitli ,hayvancılığı geliştirilebilir bir ülkedir.ancak ülke bu konumda olmasına rağmen yine de istenilen seviyeye maalesef gelememiştir.bunun temel sebebi siyasi politikalar gibi görünse de aslında sadece bu değildir.birden fazla faktör vardır.türkiyenin gerçekten gelişmesini istiyorsak dört koldan sarılarak çalışmalıyız ve başarmalıyız .elbette sadece çalışmak da yetmez iyi bir yönetim de gereklidir.
ülkemizin gelişmesi için yapılacak ıslahatların başında hiç şüphe yok ki en gerekli şey tarıma devlet müdahalesidir.ülkemiz konumu gereği bir tarım ülkesidir .ancak gelişen teknoloji ile ülkemiz tarımda zirve yapmak yerine gerilemiştir.eskiden ilkel yöntemlerle yaptığımız ihracatı maalesef şuan son model teknolojik aletlerle bile yapamıyor o rakamların çok gerisinde kalıyoruz .tarımda çok farklı politikalar denenmeli ve çiftçiye tam destek verilmelidir .benzin çiftçiye çok daha ucuz hale getirilmeli,tarım araç gereçleri ucuza verilmelidir.böylelikle tarım desteklenerek türkiye gerçekten yurt dışına çok fazla mal satarak büyük kar elde eder.daha farklı projeler de benimsenmelidir.türkiyenşn gelişmesi için hiç şüphesiz ki ikinci olarak sanayileşmeye teşvik artırılmalıdır.sanayi yönünden ülkemiz hiç şüphesiz çok iyi yerlerdedir.daha doğrusu eskiye bakıldığı zamana büyük ölçüde bir şeyler yapılmıştır ancak bu yeterli değildir.türkiye hammadde yönünden gerçekten cennettir.bor bakır vs madenleri ülkemizde neredeyse dünyanın ihtiyacını karşılayacak kadar çıkıyor ancak bunu işleyemedikten sonra kar elde edemezsiniz.bol olan bir ürünün değeri düşer.ancak işlenirse ham halden işlenmiş hale geçerse değeri artar.bor madeni türkiyede çıkarılıp dünyada işleniyor.bunu işlersek eğer gerçekten çok iyi işler yapabiliriz mesela. tabi ki bunlar doğrudan gelişimi etkileyen faktörlerdir.bunlar dışında da çok önemli şeyler vardır .örneğin eğitim.ülkemiz maalesef bir eğitim politikası üretememiştir.sürekli farklı şeyler denenerek bir uyumsuzluk elde edilmiştir.eğitim sadece okullarda verilmez ancak en iyi eğitim okullarda verilir. atatürk zamanında kurulan köy enstitütüleri gibi çok iyi eğitim veren okullar açılmak zorundadır.köy enstitütüleri kapanmasında bir diğer faktör olan siyasi özgürlük öne çıkar.siyasi özgürlükler de ülkemizde maalesef kısıtlıdır. bunun dışında tıpta da çok iyi şeyler yapmalıyız bilim de de . yani maalesef ülkemizin gelişmesi için çok şey yapmamız gerekli ama bunlar imkansız değil.hepsi bizim elimizde.

1

ülkemizin gelişmesi ve avrupa ülkeleri gibi olması için ilk önce eğitime önem verilmelidir. doğru eğitim her şeyin başıdır. sonra sağlık. sağlıkta çok gerideyiz. gerekli ve zamanında müdahaleler yapılamıyor bir çok yerde. daha sonra kendi toprağımızda üretip, sebze ve meyveleri çoğaltmalıyız. dışarıya bile satacak kadar çok üretmeliyiz. israil'den tek dikmelik tohumlar almak yerine, meyvenin sebzenin tohumunu diktiğimizde tekrar çıkacak tohumlar almalıyız. bir ülkenin ekonomisi güçlü ise, o ülke gelişmiş bir ülke olma yolundadır bana göre. benim düşüncelerim bunlardır.