0

kuyucu murat paşa ise suçluları kuyuya atti ismi de buradan gelir. koçi bey geçmiş döneme dönmenin doğru olacağını söylemiştir. evliya çelebi bu zamanda yaşamıştır. köprülü mehmet paşa şartlarla başa geçen ilk sadrazamdır. ilk denk bütçe tarhuncu ahmet tarafından yapılmıştır

0

duraklama devri sokullu mehmet paşa'nın ölümüyle başlayıp karlofça antlaşmasına kadar devam eden dönemdir. bu dönemin ıslahıtçıları: dördüncü murat, dördüncü mehmet, ikinci osman, koçi bey, tarhuncu ahmet paşa, köprülü mehmet paşa, kuyucu murat paşa, fazıl ahmet paşa gibi isimlerdir. duraklama devrinde osmanlı devleti git gide yenilgi alırken geriye gittpinin henüz tam olarak farkında değildir.
genç osman: başkenti anadoluya yakın bir yere taşımak istemiştir. kütahya ili diye bilinir. saray dışından ilk kez bir evlilik gerçekleştirmiştir. şeyhülislamın kızıyla evlendi. hotin seferinde yeniçerilerin liyakatsızlığını görünce yeniçeri ocağını kaldırmak istedi bunu öğrenen yeniçeriler ayaklandı genç osman yedikule zindanlarında öldürüldü.
dördüncü murat ise şidder ve baskıyla isyanları önlemeye çalıştı. koçi bey ve katip çelebi'ye raporlar hazırlattı.