0

1984 adlı roman, otomatik portakal gibi, hayvan çiftliği gibi, distopyadan bahseden bir romandır. yani geçmişte olanlar veya gelecekte yaşanılacak olan şeyler, bir güç tarafından kontrol edilmekte ve bizler bu olayları yaşamaktayız. insanlara yaşatılmakta olan olaylar anlatılır. sistemin insanı nasıl köleleştirdiği, türlü oyunlarla dengesini bozup iyi ya da kötü bir insan haline getirdiği anlatılır. george orwell in yazdığı 1984 adlı kitap, yazar veremle mücadele ederken yazmaya başlamıştır. tek bir düşünce sistemi olmasını eleştirir. fakat bütün sistemlerdeki sorunları eserinde eleştirerek ele alır. sosyalizm eleştirisi vardır, totaliter olan her türlü yapıya karşı bir tepki vermek için yazılan bir kitaptır. büyük savaşların ardından dünya üçe bölünmüş bir şekilde anlatılır. bu ülkelerde, bu kıtalar da birbiriyle sürekli savaş halindedir. özel hayat diye bir olay yoktur. tele ekran isimli aletlerle kişiler her zaman izlenmekte ve yönetimi kontrolü altında tutulmaktadır bir nevi. insanlar hafızaları eksik bir şekilde yaşamaya itilir. düşünmeden itaat eden bir toplum oluşturulmaya çalışılır. insanlar robotlara dönüştürülmüş gibi yaşar, her şeyi kabullenwrek yaşar. sisteme karşı geldiklerinde ise ortadan kaldırırlar. bu insanları sisteme karşı bir düşünce veya hareketleri olduğunda direkt öldürürler. insanların zihinleri kontrol altına alınmıştır. insanlar makineleşmiş, robotlaşmıştır. totaliter bir dünya düzeni hakimdir ve distopik bir roman olmasına rağmen, günümüzde bu şeylere benzer olayların yaşanması ile gerçek olabileceği de bir gerçektir, kitapta yazılan bir kabus gibi senaryodur. geçmişi kontrol altına alınan insanlar vardır, baskıcı bir yönetim ve bu yönetimin, yaptıkları zorbalıklara karşı çıkmayan, her şeyi kabullenen insanlar yaratması korkunç bir şekilde anlatılmıştır. kurgulanan dünya, kurgunun dışında sağlam temelli anlatıldığı için, yaşanacak olaylar insanları şaşırtmıyor, fakat okuyucu kitabı okudukça kendini yöneten sistemi de eleştirmek istiyor.

0

siyasi odaklı bir kitap olarak biliyorum. halkın nabzının nasıl tutulacağı, halk nasıl yönetileceğimin anlatıldığı bir kitap olarak hatırlıyorum. okumak için tekrar bu kaynağa başvurmak isterim.

1

bizi yönetenlerin her an bizi gözetlediği. özel hayatımıza nasıl müdahale edildiği. aslında yaşadığımız hayatın onların yönettiği kapalı bir kutudan ibaret olduğudur.

kesinlikle ve şiddetle okunmasını tavsiye ettiğim bir kitaptır. ben okuduktan sonra bir süre etkisinden kurtulamamıştım. ayrıca george orwell'in "hayvan çiftliği" eseri de kesinlikle okunması gerekenler listesine alınması gereken bir kitaptır.

0

hayvan çiftliği nden mi bahsediyorsun? siyasi içerikli bir kitap.