0

çoğumuz hayatımızın bir döneminde günümüzü planlayabilmek için zaman yönetimi ile ilgili yazıları ve kitapları okumuş, elektronik ortamda ya da kağıt üzerinde bir planlayıcı kullanmış veya kullanmaya çalışmışızdır. kendinize “neden bütün bu bilgilere ve yöntemlere rağmen yapmam gereken herşeyi yetiştiremeyecekmişim gibi hissediyorum?” diye sormuş olabilirsiniz.

cevap çok basit. etkili zaman yönetimi ile ilgili okuduğunuz herşey zaman kaybı çünkü hiçbiri gerçekte işe yaramayan şeyler.

zamanınızı nasıl etkili yönetebileceğinizi öğrenmeden önce zamanın ne olduğunu öğrenmelisiniz. sözlüğe baktığımızda zaman kavramı şöyle tanımlanıyor “bir işin, bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği veya geçmekte olduğu süre, vakit.” kısacası zamana birşeylerin gerçekleştiği süreye deniyor da diyebiliriz.

fakat iki farklı zaman çeşidi var: saat zamanı ve psikolojik zaman algısı. saat zamanına göre bir dakika 60 saniye, bir saat 60 dakika, bir gün 24 saattir ve bir yılda 365 gün vardır. saat zamanınana göre zaman herkese göre aynıdır. örneğin birisi 50 yaşına girdiyse o kişi 50 yaşındadır, azı veya fazlası yoktur.

0

kendine haftalık plan hazırlamalısın ama kağıt üzerine tablo şeklinde bu sayede zamanını kontrol edebilirsin. örnek : saat 12:00 da kitap oku 12:25 ders çalış 13:10 öğle yemeği ye 13:40 bilgisayar oyna vb günlük işine ve okuluna göre ayarlayabilirsin