0

şimdiye kadar alamadığım o kadar çok patent var ki :) mesela gittigidiyor bunu ben buldum ; arkadaşımla tuvaletimiz geldiğinde gittigidiyor diye birbirimize söylerdik ki onun dışında böyle bulduğumuz bir sürü marka var

0

kısaca bir kişinin buluşu be isim hakkıdır şahsın kendisine aittir

0

patent nedir?
patent nedir: en basit ifade ile bir buluşu veya yeni bir ürünü ortaya çıkaran kişinin, bu buluş veya ürün üzerindeki haklarını güvence altına almaktır. daha açık ifade edecek olursak; buluşu yapan ya da ürünü üreten kişi, buluş veya ürünün satışı, çoğaltılması ve pazarlanması gibi alanlarda hak sahibi olmuş olur ve ürün sahibinden başka hiç kimse bu ürünün bir benzerini ya da bu ürünün satışını yapamaz. kısacası patent ile ürün üzerindeki tüm haklar yasal olarak ürün sahibine verilmiş ve güvence altına alınmış olur.

patent nedir bilmemiz gerekiyor çünkü sıkça marka tesciliyle karıştırılan bir kavramdır. patent, buluş ya da yeni ürünü; marka tescili ise hizmet veya malı korur. ayrıntılı bilgi için marka tescili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. eğer bir patent tescili istiyorsanız varsa patent sorgulama sayfamızdan ayrıntılı bilgi edinebilir ve bize ulaşarak uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

patent nedir ?
patent hakkı ise, buluş veya ürün sahibinin, ürünü belli bir süre üretebilme, dağıtabilme ya da ithal edebilme hakkıdır. bu hakları yasal olarak koruyan belge ise patenttir.

patentler koruma sürelerine göre üçe ayrılmakta olup; incelemeli, incelemesiz ve faydalı modelolarak isimlendirilir. faydalı model, yeni bulunan ve sanayide kullanılabilen bir ürünün sahibine, bu ürünü üretme ve pazarlama hakkının belli bir süreliğine tanınmasıdır. faydalı model korumasına sahip olmak diğerlerine göre daha ucuz ve kolay olduğu için bu modelin küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarımızı yeni ürünler ortaya çıkarma konusunda teşvik edici olduğu kabul edilmektedir.

patent, teknik bir soruna bir çözüm getiren ya da bir ürün veya işlemin yapılmasını yeni bir yolla tanımlayan bir buluş için sahibine belirli bir süre ile bu buluşun kullanımı için tanınan tekel hakkıdır. patent, buluşun ekonomik getirilerinden sadece başvuru sahibinin yararlanmasına imkân vererek, rakiplerine karşı teknik ve ekonomik üstünlük kazandırır. söz konusu buluştan başkalarının yararlanmasını yasaklama hakkı sağlar.

buluş sahibi ar-ge faaliyetleri ile buluşunu hayata geçirmek için ciddi miktarda emek, zaman ve para harcamaktadır. bu nedenle, gereksiz harcamalar yapmamak adına üretilmesi ve pazarlanması planlanan ürünlerin, patent ve faydalı model belgesine sahip olup olmadığı araştırılmalıdır. araştırma için; dünyada yayınlanan tüm patent dokümanlarının yer aldığı patent araştırma web sitelerinden ücretsiz olarak yararlanılabilmektedir. konu hakkında detaylı bilgi için web sitemizden yer alan patent araştırma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. ar-ge çalışması yapılmak istenen sektör ile ilgili gelişmeler bu veri tabanlarından takip edilmeli ve bir buluş fikri meydana geldiğinde, fikrin konusu olan yeniliğin daha önceden tescillenip tescillenmediği de yine bu sitelerden araştırılmalıdır.

patentli bir buluş; alınıp satılabilen, kiralanabilen diğer mallar gibi, buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. patent tescili alındıkları ülkelerde geçerlidir.