0

mtv yılda iki defa motor hacmine göre belirlenen bir vergi türüdür

0

bir araç satın aldığınızda, araca ödediğiniz bedel dışında her yıl farklı masrafları da karşılamak zorunda kalırsınız. araç bakım masrafları, yıllık trafik sigortası ve kasko ödemeleri, benzin giderleri gibi harcamaların yanında her yıl motorlu taşıtlar vergisi (mtv) ödemeleri de önemli bir gider kalemidir.

trafik sigortası teklifi al »
kasko sigortası teklifi al »
araç sahiplerinin yılda iki kez ödemek zorunda olduğu bir vergi türü olan mtv, her yıl ocak ve temmuz aylarında bulunulan ilin vergi dairesi veya anlaşmalı bankaları tarafından tahsil ediliyor. bu vergi hakkında araç sahiplerinin merak ettiği birçok konu bulunmaktadır. motorlu taşıt vergisi nasıl hesaplanır, hangi araçlar motorlu taşıt vergisinden muaf kalır, motorlu taşıt vergisi zamanında ödenmezse ne olur gibi merak edilen soruların cevaplarını sizin için bir araya getirdik.

motorlu taşıtlar vergisi, tüm araç sahiplerinin yükümlü olduğu bir vergidir. ancak bazı istisnai duruma sahip araçlar buna dahil değildir.

motorlu taşıtlar vergisi ödeme mükellefiyeti ne zaman başlar?
motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti, motorlu kara araçlarında aracın trafik siciline tescil edilmesi ile başlar. araç, trafik siciline yeni kayıt ve tescil edilecekse ve takvim yılının ilk 6 ayı içinde alınmış ise, takvim yılı başından; son 6 aydan sonraki bir zamanda alınmış ise, son 6 aylık dönemin başından itibaren başlar.

şayet araç trafik siciline kayıt ve tescilli olup da, devir veya temlik sonucu el değiştiriyorsa; bu devir ilk altı ay içinde yapılıyorsa takip eden son altı aylık dönemin başından, son altı ay içinde yapılıyorsa takip eden takvim yılı başından yani bir sonraki yıldan itibaren başlar.

motorlu taşıtlar vergisi nasıl hesaplanır?
motorlu taşıtlar vergisi aracın cinsine göre kanunda yer alan tarifeler bazında belirlenir. aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre ödenecek vergi tutarı da değişiklik gösterir. vergi dairesine giderek veya vergi dairesi web sitesinde ödemeniz gereken vergi tutarı hakkında bilgi edinebilirsiniz. aracın yaşına ve silindir hacmine göre tarifelerde belirtilen oranlarda vergi tutarı karşınıza çıkacaktır.

kamyon, kamyonet ve otobüslerde aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığına bakılarak motorlu taşıtlar vergisi hesaplanır. otobüslerde ise oturma kapasitesi de mtv’de belirleyicidir.

aracınız için belirlenmiş en güncel mtv bedelini sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

hangi araçlar mtv ödemek zorundadır?
trafik şube veya bürolarına kayıtlı olan motorlu kara taşıtları ile ulaştırma bakanlığı sivil havacılık genel müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescil edilmiş uçak ve helikopter sahipleri bu vergiyi ödemekle yükümlüdür.

karayolları trafik kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,
ulaştırma bakanlığı sivil havacılık genel müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler,
liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları mtv ödemek