0

birinci murat (hüdevendigar) döneminin özellikleri: orhan gazi'nin oğludur. hüdevandigar ve gazi hünkar lakaplarını kullanmıştır. rumeli beylerbeyliğini kurmuştur. pençik kanununu uygulamaya başlamıştır. tımar sistemini geliştirerek toprak gelirlerini memurlara maaş olarak tahsil etmiştir. iskan siyaseti ile birlikte balkanlarda fethedilen yerlere anadoludan getirilen türk nüfusunu yerleştirerek bayındır hale getirmiştir. tarihçi gibbos birinci murat hakkında ''padişahlığı boyunca gristiyanlığa ortadoks papalıkta daha iyi muamele etmiştir.'' demiştir.
birinci murat zamanında yaşanan siyasi olaylar:
1. sazlıdere savaşı (1363): lala şahin paşa öncülüğünde yapılan bu savaşta bizans ve birleşik bulgar krallığı yenilgiye uğratılarak edirne alınmıştır. edirne'nin alınmasıyla bizansın avrupa ile bağlantısı kesilmiştir. filibe ve gümülcine alındı. bizansın balkan müttefikleriyle bağlanıtısı kesilmiştir. ilk rumeli beylerbeyi olan lala şahin paşa dedeağaç, dimetiko, kırklareli, lüleburgaz ve çorlu'yu ele geçirmiştir. osmanlı devletinin batı trakyada aldığı ilk yer dimetiko'dur.
2. sırpsındığı savaşı (1364): papa 5. urban'ın çağrısıyla macar kralı layoş'un önderliğinde osmanlılar üzerine haçlı seferi düzenlenmiştir. amaç osmanlı devletini balkanlardan atmak. osmablı devleti savaşı kazanmıştır. bu savaşın diğer adı birinci çirmen'dir. osmanlı devleti'nin haçlılarla yaptığı ilk savaştır.
3. ikinci çirmen savaşı: savaşı osmanlı devleti kazanmıştır. makedonya'nın alınması kolaylamıştır. bulgar ve sırplara karşı üstünlük sağlanmıştır. kovala, droma, serez osmanlı devletine katılmıştır.
4. ploşnik bozgunu: sırp ve boşnak kuvvetlerine karşı osmanlı devleti bozguna uğramıştır.
5. birinci kosova savaşı: germiyanoğulları, menteşeoğulları ve hamitoğulları beyliğinden yardım alınmıştır. haçlılar ploşnik bozgunundan cesaret alarak osmanlı devletine saşdırdı lakin osmanlı devleti kazandı. birinci murat savaş esnasunda yaralı bir sırplı tarafından hançerlenerek öldürüldü. savaş meydanında şehit düşen ilk padişah birinci murat'tır. savaş topu ilk kez birinci kosova savaşında kullanılmıştır.
diğer olaylar: germiyanoğlu süleyman şahın kızı birinci murat'ın oğlu yıldırım bayezıt ile evlendirildi. çeyiz olarak kütahya, emet, simav ve tavşanlı alınmıştır. osmanlı devleti para karşılığında hamitoğullarından ısparta, seydişehir, beyşehir ve akşehir'i almıştır. candaroğullarının başına osmanlı yanlısı ikinci süleyman geçti. karamanoğullarının kışkırtmasıyla ankara ilini alan ahiler üzerine sefer yapılmıştır. ankara alınmıştır. frenk yazısı savaşı karamanoğullarıyla yapıldı ve osmanlı devleti kazanmıştır. veraset anlayışı değiştirilmiştir. ''devlet hükümdar ve oğullarının malıdır.'' sancak sistemiyle yetiştirilen ilk padşah birinci murat'tır. şehzade savcı bey isyan etmiştir. bu isyan bastırılmıştır. kapıkulu ordusu yani yeniçeri ocağı kurulmuştur. rogosa cumhuriyetine ticari ayrıcalıklar verilmiştir. divanı hümayunun üye sayısı arttırılmıştır.