0

ikinci murat döneminin özellikleri: halk ikinci murat'a duyduğu sevgiden dolayı ''koca murat gazi'', yaptığı hayırlardan dolayı ise ''hayır babası'' diye adlandırmıştır. mustafa çelebi yani düzmece mustafa isyan etti ve isyan bastırılmıştır. bizans mustafa'yı destekledi diye ona ceza olarak istanbul kuşatıldı. aydınoğulları, menteşeoğulları, hamitoğulları, germiyanoğulları ve tacettinoğulları osmanlı topraklarına katıldılar. germiyanoğulları vasiyet yoluyla osmanlı devletine katılmıştır.
izladi savaşı: erdel voyvodası hünyadi yanoş ile yapılan izladi derbent savaşı kaybedilmiştir. osmanlı devleti karamanoğullarıyla savaşta olduğu için edirne segedin antlaşması imzalanmıştır. anlaşmanın hükümleri:
- sırp krallığı yeniden kurulacak. sırplar osmanlı devletine vergi verecek.
- eflak osmanlı devletine vergi vermek kaydıyla macaristan'a bağlanacak.
- bulgaristan'daki osmanl ıegemenliği tanınacak.
- tuna nehri sınır olacak.
- taraflar anlaşmaya uyacaklarına dair kutsal kitapları üzerine yemin edecekler.
varna savaşı: ikinci murat'ın kendi isteğiyle tahttan çekilmesi üzerine macar ve lehler öncülüğünde haçlı seferi yapıldı. bunun üzerine tekrar tahta geçen ikinci murat savaşı kazandı. varna savaşını kazandı.
not: ikinci murat tahtı kendi isteğiyle ikinci mehmet han'a yani fatih'e bırakmıştır. lakin savaş üzerine yaşı küçün olduğundan babasına mektup yazmıştır ve bu mektup tarihe şöyle geçmiştir.
''eğer padişah sizseniz,, gelin ordunuzun başına, lakin padişah ben isem emrediyorum ordunun başına geçiniz. ''
ikinci kosova savaşı: 1448 yılında gerçekleşmiştir. haçlılar varna savaşının intikamını almak için tekrar bir haçlı ordusu kurarak osmanlı devletine saldırmıştır. osmanlı devleti kazanmıştır. bu savaşta tabur çergi ve düstür-i rumi taktiklerini uygulamıştır. osmanlı devletinin balkanlardaki sın savunma savaşıdır. balkan devletler osmanlı devletinden balkanları alma ümidini sonlandırmıştır.
buçuktepe isyanı: yeniçeriler tahttan çekilerek hükümdarlığı ikinci mehmet'e bırakn ikinci murat'a tepki olarak isyan etmişlerdir. buçuk oranında yapılan maaş arttırmasıyla isyan sonlandırılmıştır. bu isyan ilk yeniçeri isyanıdır. ayrıca bu isyan buçuktepe diye adlandırılmıştır.
ikinci murat devrinde hurifiler isyanı yaşanmıştır bu isyan bastırılmıştır.
yanya, selanik, serez ve güney arnavutluk venedikliler'den alınmıştır.