0

yedi katmandaki protokolleri uygulamak için bir bilgisayar ağ çerçevesidir.

0

osi, bilgisayar ağları oluşturulurken kullanılan donanımsal ve yazılımsal çözümleri düzenleyen bir standarttır. osi modeli, üretici bağımlılığını ortadan kaldırmıştır.

open systems interconnection (osi) modeli iso (international organization for standardization) tarafından geliştirimiştir. bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.

osi modeli, ağ türleri ya da donanıma göre değişiklik göstermemektedir. osi protokol, mimari ve tür bağımsız bir kavramdır. osi modelinin amacı ağ topolojileri, ağ mimarileri ve protokollerinin birer ağ ürünü gibi kullanılabilmesini sağlamaktır.
yani katman diyemeyiz çok
osi modeli 7 katmana ayrılmış bir standarttır. her bir katmanın görevi bir üst katmana hizmet vermektir. veri iletimi sırasında katmanlar sırayla görev alırlar. osi katmanları birbirini sıra ile takip eden düzenli bir yapıya sahiptir.

uygulama, sunum ve oturum katmanlarından geçen veri (data) taşıma katmanında bölümlere (segment) ayrılır. ağ katmanında bölümlere adres bilgileri eklenerek paket (package) halini alır. veri iletim katmanında paketlere alıcının mac adresi bilgisi eklenerek çerçeve (frame) adı verilen yapı oluşturulmuş olur. fiziksel katmanda veri bit boyutunda alıcı ağın fiziksel katmanına iletilir. osi katmanları aşağıda başlıklar halinde açıklanmıştır.
daha deetaylı bilgiler için araştırıp görselere bakın temaları daha çok yardımcı olabilir