0

ikinci bayezıt dönemi (1481-1512): fatih sultan mehmet'in oğludur. amasya'da sancak beyliği
yapmıştır. eğlenmeye düşkündür. onun zamanında istanbul'da küçük kıyamet denilen depremler yaşanmıştır. ''veli'' sıfatı kullanmıştır. idris'i bitlisi ''heşt behişt'' adlı eserini yazmıştır. (ilk sekiz padişahın hayatını anlatmıştır.) ibn-i kemal ''tevarihi ali osman'' adlı eserini yazmıştır. ikinci bayezıt yaklaşık otuz yıl süren iktidarında çoğu zaman isyanlarla uğraşmıştır. özellikle cem sultan olayı devletin dış sorunlarını dahi etkilemiştir.
cem sultan olayı: ikinci bayezıt amasya'da cem sultan ise konya ilinde sancak beyliği yapmaktaydı. fatih'in ölümü üzerine bayezıt daha önce saraya gelerek padişah oldu bu durumu kabul etmeyen cem sultan ile savaş yaşandı yaşanan savaşta ikinci bayezıt galip gelmiştir. cem sultan önce memlüklere daha sonra rodos şövalyelerine ve papalığa sığınmıştır. bir suikastle öldürülmüştür.
memlüklerle savaş: ağaçayırı savaşı yapılmıştır. tunus hükümdarı araya girince osmanlı devleti çukurova'dan çekilmiştir. geliri hicaz kentine bırakılmıştır.
ikinci bayezıt karamanoğulları beyliğine son vermiştir.
venedik ile savaş yaşanmıştır. burak reis, öncülüğünde inebahtı, modon ve koron alınmıştır.
lehistan ile savaş yapıldı kili ve akkirman kaleleri alınarak karadeniz ticaretinde osmanlı devletinin gücü arttırılmıştır. lehistan ile ilişkiler ilk kez bu zamanda başlamıştır.
şah kulu isyanı çıkarılmıştır ikinci bayezıt bastırdı. yavuz sultan selim babasının yetersizliğine görünce babasının tahttan indirmiştir.
edirne'de kuş, su ve müzik sesiyle hastaların tedavi edildiği ikinci bayezıt külliyesi kurulmuştur.
ispanya'da hristiyanlardan zulüm gören müslüman ve yahudileri getirterek izmir ve selanik'e yerleştirmiştir.
avarız vergisi ilk olarak imdadı seferiyye adıyla toplanmıştır.
molla lütfi, kemalpaşazade, zembilli ali, necati, zati, cafer, bu zamanda yaşamıştır.

0

şuan birşey söyleyemiyorum ama araştıracağım.

0

tarih ile ilgili pek bir bilgim yok ama araştırıp öğreneceğim