0

güneşin faydaları
güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı önlem alırsanız, güneşin sağlıklı etkilerinden faydalanabilirsiniz. güneş ışığının; d vitamini sentezlenmesi sağlamak, kemik sağlığını geliştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, beyin sağlığını korumak, vücuttaki fazla yağın atılmasını sağlamak ve dişleri güçlendirmek gibi önemli faydaları vardır. güneş, vücutta d vitamini ihtiyacının yüzde 90’ını karşılamaktadır ve d vitamini kemik sağlığı için çok önemlidir.

güneş ışınlarından en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, öncelikle cilt tipinize ve güneşlenme sürenize uygun spf değerinde bir güneş koruyucu krem kullanmalı, beslenmenize dikkat etmeli ve uygun giysiler giymelisiniz. güneş ışığından faydalanırken;

üzerinizde ince, açık renk, pamuklu giysiler olsa da güneş koruyucu krem kullanmalısınız.
güneşte ve sıcak havada yoğun sıcak ve terlemenin etkisiyle sıcak bunalımı yaşamamak için sıvı almalısınız.
etkili bir güneş koruması için güneş koruyucu kreminizi 2 saatte bir yenilemelisiniz.
güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz.
ultraviyole ışınlarından korunmak için bulutlu havalarda da güneş koruyucu kremler kullanmalısınız.
sıcak çarpmasından ve gözlerinizi güneşten korumak için şapka ve güneş gözlüğü kullanmalısınız.
güneş ışınları neden zararlı?
ozon tabakası zamanla incelmesi sebebi ile yeryüzüne ulaşan ultraviyale radyasyonu artmaya başlamıştır. yeryüzüne ulaşan a, b ve c radyasyonu insan sağlığında bazı olumsuz etkilere yol açmaktadır. a radyasyonu ciltte kırışıklıklara ve erken yaşlanma izlerine neden olurken, b ve c radyasyonları cilt kanserinin gelişmesine neden olabilmektedir. bu zararları minimize etmek için de sadece tatilde değil, günün her saatinde güneşten korunmak gerekmektedir.

güneş, insanlar için her ne kadar enerji kaynağı olsa da güneş koruyucu ürünler kullanmadan güneşlenmek, uzun süre güneşlenmek ve vücudun terleme yoluyla kaybettiği olan su ve minerallerin takviyesini yapmamak olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. örnek vermek gerekirse:

ultraviyole ışınları, sıcak hava ve yüksek nem nedeniyle; güneş yanıkları, sıcak bunalımı, sıcak çarpması, cilt kanserleri, katarakt meydana gelebilir.
çocuklarda meydana gelen güneş yanıkları kalıcı hücre zararlarına neden olabilir.
yetişkinlere ve çocuklara göre daha az terleyen bebekler sıcak basmalarına ve su kaybına karşı daha hassastır.
çocuklarda güneş yanıkları bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.
sıcak çarpması yüksek ateş, çarpıntı, sık solunum, ciltte kuruluk ve kırmızılık, şiddetli baş ağrısı bulantı, kusma ve şuur kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilmektedir.
beyaz tenli ve cildi ince kişilerde, esmer ve kalın ciltli kişilere göre güneşin zararları daha fazla olabilmektedir.
uzun süre güneşlenme güneş lekelerine neden olabilmektedir.