1

tabi ki kadınların bir köşede parası olması lazım ülkemiz gelişmiş olsa da hayla daha kadın istismarı var yani geçimsizlik hatta kadının mesleğinin olması taraftarıyım neden diye soracak olursanız kadın kocanın eline bakmayacak yarın size ne getirir belli olmaz bunun için kendinizi güvenceye almak en iyi çözümdür diye düşünüyorum

1

kesinlikle olmalı. annem bana hep söyler böyle şeyler. o da böyle yapıyor. ben de diyorum niye bana param yok diyor. aslında var ama işte. haklı kadın, şimdi bana da öğretti. yani hayatın ne getireceği belli olmuyorki. her an ölüm var her an bir şey olabilir.. zam geliyor, ücretlerde sıkıntı yaşanabilir yani gecikme olur ertelenme olur bilemem, kadın özel sektörde çalışıyordur mesela sıkıntı çıkarırlar işten atarlar... tonla durum var. o yüzden. yani kenarda köşede bir en az 10 bin- 15 bin şart.

1

her insanın zor zamanı için köşede para bırakması lazım bence kadınlar içinde bu şart illaki lazım oluru oluyor her insanın zor güç zamanı olmakta bu yüzden olmalı bence.

2

bana göre de kadınların her zaman köşede bir parası olması gerekir özellikle çalışmayan kadınların birçoğu eşi tarafından bazen para verilmiyor vermediği halde günlerce parasız katıyorlar bunun için eğer para eline geçtiği zaman mutlaka bir kısmını bir yere ayrılmalıdır ama maalesef günümüzde gerçekten para toplama ve bir kenara koymak çok zordur hadi aybaşının zar zor getiriyoruz nerede kaldı ki bir köşeye para bırakalım ben de eskiden her ay başında 150 tl veya 200 tl kenara bırakıyorum ama artık bu senelerde her şeyin pahalı olması nedeniyle ve kira ödediğimiz için biriken parayı da kullandık artık bundan sonra da hiç para biriktmiyorum ayın yarısını başını getirmiyoruz daha aybaşına 10 gün kala maaşımız bitiyor çocuklar da büyüdü onlar da okuyor artık onların a masrafları evin kirası derken ev masrafı da ki hiç elimizde para kalmıyor.

2

bence çalışan çalışmayan her kadının kenarda parasının olması taraftarıyım. allah korusun şuan çalışmayan birçok kadın maddi gücüm yok diye koca şiddetini çekmek zorunda kalabiliyor. arkadaşlar sadece fiziksel olarak şiddet yok. psikolojik şiddet uygulayanı mı dersiniz. her türlüsü var, inanın. tabi bazı erkekleri tenzih ederim ama yani bunlar olan şeyler. çalışan kadın zaten bunlara boyun eğmeyip boşanıyor gerçi. ama çalışmayan kadınlar hele birde ortada çocuk varsa katlanmak zorunda kalabiliyor. bu şiddet olaylarını geçtim (hadi kocalarda öyle değildi, şiddet olayları yoktu desek) , hayatımızın tek gerçeği olan ölüm var. yani kocası ölse ( allah korusun ) yani bir anda ortada kalıyorsun. yani eş dost akrabada yani belli bir yere kadar yanında olur, yardımcı olur yani. en azından iş bulana kadar kadını idare edecek para olmalı diye düşünüyorum. yani kadınların bir köşede bir miktar parası olmalı yani. çünkü toplumumuzda her ne kadar çalışan kadın olduğu kadar çalışmayan ya da (aile baskısıyla) çalışamayan kadının bir şekilde para biriktirmesi gerektiğini düşünüyorum. yani eşi karısına para vermiyorsa bile kadın bir şekilde evde yapılabilecek iş bulsun yine para biriktirmeye baksın diyorum. yaptığı paraları altına dolara çevirip banka haricinde bir yere saklaması lazım. çünkü evlilik içerisinde yapılan mal mülk boşanma aşamasında ikiye bölünüyor. aslında toplumumuzda o kadar dangalak erkek var ki… hani şu şarapçılar. kadın eline bakıyor. evin rızkını şaraba yatırıyor filan. yani o yüzden kadının kenarda köşede mutlaka parası olmalı. ama olan parada yaşadığınız evde olmasın derim. ani bir kovma durumlarında para evdeyse evde kalır, yine o parayla bir şey yapamazsınız. ya evden uzakta başka bir yerde muhafaza edin o paraları ya da üstünüzde bir yerinizde duracak şekilde birikim yapmaya çalışın. gerçi evlilik içerisinde ne alınırsa alınsın, boşanmaya karar verildiğinde yarısı senin hakkın oluyor. evlilik içerisinde olan. şöyle de olabiliyor. babadan dededen kalan arsalar filan oluyor. evlilik içindeyken geçerse kadına ya da kocaya, ona müdahele edemiyorsunuz. çünkü aileden gelen birşey ve sen o aileye sonradan dahil olmuşsun. yani senden önce de bu mallar olduğu için tapunun eşler tarafından birine geçmesi durumu değiştirmeyecektir.