1

benim ikamet ettiğim şehirde birçok şey meşhurdur. öncelikle tarihi meşhurdur. bir dönem doğu roma'ya başkentlik yapmış ve osmanlı imparatorluğu tarafından ele geçirildikten sonra uzun bir süre osmanlı imparatorluğuna başkentlik yapmıştır. o yüzden tarihi ile baya ünlü bir şehirdir istanbul. ve tabi tarihin yanında mimarisi. bu iki devletin oluşturduğu yapılar. hala ayakta duranları var. roma zamanından kalan en çok bilinen mimari eser mesela ayasofya camisi.. öncesinde kiliseydi ve camiye çevrilmiştir. bursa'daki ayasofya camisi de öyledir bakın. bursa iznik'te bulunan aynı adlı bu mimari eserde önceden kiliseydi. yapılan saraylar mesela... topkapı sarayı. şuan müzedir ve içine girip osmanlı döneminden ve daha önceki dönemlerin tarihi nitelikte olan eşyalar tutuluyor. daha sonra yiyecekleri çok meşhur'dur istanbul'un. sarıyer börekçisi, sultanahmet köftecisi, kanlıca yoğurdu (anadolu yakasının nadide tatlarından), ortaköy kumpiri, beyoğlu çikolatası gibi tatlar... asıl en önemlisini unutuyordum. yedi tepeyi... istanbul yedi tepedir. harika yerlerdir. yedi tepe olan yerlere bakarsanız şahanedir kendileri... :)

1

doğduğum ve büyüdüğüm şehir olan her ne kadar bu aralar işim gereği eskisi kadar fazla bulunamasamda tokat'ın meşhur olan ve herkes ce çok bilinmeyen özelliklerini ve ürünlerini anlatmak istiyorum tokat'ta bat dediğimiz üzüm yaprağından yapılan ve içerisinde değişik karışımlar olan mercimek gibi yeşil mercimek güzel domates ile birlikte yenilen bir yiyecek vardır bu meşhurdur ayrıca tokat yağlısı türkiye'de başka tokat hariç hiçbir yerde yoktur kahvaltıların vazgeçilmezidir bir de tokat kebabı vardır ki tokat'a uğrayanlar bu lezzeti tatmadan gitmezler.taşhan sedirhan pirhan gibi birçok anadolu selçuklu ve osmanlı döneminden kalma tarihi yerleri vardır hatta belediye sulusokak dediğimiz mevkiyi tamamen tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore edip insanların gittikleri zaman o bölgede o tarihi zamanların havasını yaşaması için yoğun çaba sarf etmiştir ve bunda da başarılı olmuştur. ayrıca kuşburnu pekmezi çemen kuşburnunun birçok türevi kazıklı voyvodanın hapsedildiği tokat kalesi hamamları ve ali paşa camisi meydan camisi behzat camisi gibi tarihi camileri anadolu'da açılan konya'dan sonraki ilk mevlevihane ve ayrıca dünyanın ilk üniversitesi sayılan danişmentler dönemindeki niksardaki medrese tokat pazar ilçesinde akciğer hastalıklarına oldukça iyi geldiği deneyimlenmiş olan ballıca mağarası aklıma gelip sayabildiklerim.

1

hatayın künefesi döneri baharatları kısaca yemekleri meşhurdur.

1

kayseri’nin mantısı, sucuğu ve pastırması meşhurdur. harika lezzetlerdir.

1

sakarya'da yaşıyorum burada ıslama köfte diye bir şey yapıyor oldukça meşhur başka illerden girip çok insanlar vardır

1

bildiğiniz gibi ankara güzel ankara ülkemizin başkentidir ayrıca ankara denilince akla ilk gelen anıtkabirdır. ankara’ya gezmeye gidecek meraklı olanlar için ankara ile ilgili meşgul olduğunuz şeyleri anlatacağım.ankara’da anıtkabir, atatürk orman çiftliği ankara kalesi, kızılay simidi, beypazarı kırmızı, ankara balı, ankara döneri, toygar çorbası, çabuk taşacak, kazan kabarması batak helvası çok meşhurdur. onları çok iyi beni önemli bir yerleşim yeri olan şehir cumhuriyetin kuruluşuyla başkent ankara’da anıtkabir, atatürk orman çiftliği ankara kalesi, kızılay simidi, beypazarı, ankara bolu, ankara döneri, toygar çorbası, çabuk taşacak, kazan kabarması atak helvası çok meşhurdur. onları çok iyi beni önemli bir yerleşim yeri olan şehir cumhuriyetin kuruluşuyla başkent olmuştur.tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle pek çok kişinin ziyaret ettiği bit şehirdir.

1

yaşadığım yerin neyi meşhur yemek olarak etliekmegı meşhur mevlana şekeri meşhur

1

damlataş mağarası astım hastalarına iyi geldiği bilinen damlataş mağarası alanyalanyanın en ünlü mağara olusumlarının başında geliyor yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören mağrayı keşinlikle keşfetmesiniz kleopatra plajı alanyanın en meşhur plajıdır kleopatra plajı

1

kayseri de yaşıyorum.kayseri 'nin , pastırması, sucuğu ve mantısı meşhurdur.

1

yani diyarbakirin karpuzu meşhurdur pek cok tarihi yer vardir özellikle diyarbakir surlari baya meşhurdur.