1

ikinci inönü muharebesi kurtuluş savaşı sırasında kazanılmış bir zaferdir londra konut konferansı teklifinin kabul edilmesi ve ingilizlerin yunanların kız kıt nasıl bu savaşın birinci nedenlerinden olmuş durur bunun üzerine birinci inönü yenilgisinin aksiliğinden sevgili uygulanarak kurtulmak isteyen günanların ve tv memenin en tra konferansından itilaf devletlerini isteklerini kabul etmesi üzere 23 mart 1921’de ingilizlerin desteğini alan yunanlılar yeniden tuvalarına geçmiştir ancak bu düzende türk birlikleri karşılığı sında daha fazla direnmeyerek buzluğa uğramış ve geri çekilmiştir bu zaferden sonra italyanlar işgal ettikleri muğla ve antalya’dan da çekilmeye başladı fransızların tbm yemeye karşı tutum tutumları yumuşamaya başlamış mustafa kemal kazanılan zaferin önemine ismet paşa’ya çektiği telgrafla siz orada sadece düşmanı değil türk milletine makus tarihini de yeğeniniz diyerek belirtti

0

ikinci inönü savaşı 23 mart ile 1 nisan 1921 tarihinde gerçekleşen savaştır. milli mücadele döneminde yaşanan önemli savaşlardan birisidir. bu savaşta ilk kez istiklal marşımız okunmuştur. anadoluda koçgir ayaklanmasının çıkması ve pontus rum isyanının olması yunanlıları tekrar harekete geçirmiştir. bu savaşı tbmm kazanmıştır. bu sırada gerçekleşen aslıhanlar ve dumlupınar savaşları ise sonuçsuz kalmıştır. savaş yeri metristepe'dir. bu savaşın komutanı ismet inönü'dür. bu savaşı kazanmasından sonra mustafa kemal ismet inönü'ye şu telgrafı çekmiştir. ''siz orada yalnız düşmanı değil, bir milletin makus tarihini de yendiniz.'' bu telgraf oldukça önemlidir.
bu savaşın birçok önemli sonucu vardır. bu savaş sonrasında italya geri çekilmeye başlamıştır. halkın tbmm'ye olan güveni artmıştır. fransa ile gayrı resmi barış görüşmeleri başlamıştır. fransa zonguldak'tan, yunanistan ise afyon'dan çekilmiştir. ingiltere elinde bulundurduğu malta esirlerinin bir kısmını serbest bırakmıştır.
şeyh şürasi kurtuluş savaşına destek açıklaması yapmıştır. şehzade ömer faruk efendi milli mücadeleye destek amacıyla anadolu'ya geçmiştir. kızılay, kurtuluş savaşı için yardımlar toplamaya başlamıştır. yurt dışında özellikle almanya'da kurtuluş savaşını destekleyen yayınlar yapılmıştır. anlaşma devletleri arasında görüş ayrılıkları başlamıştır. batı ve güney cephesi ''batı cephesi'' adı altında birleştirilmiştir.