0

hiç kimse istanbula kayıtsız kalamaz. 7 tepesi, içinden geçen denizi, doğal liman olan haliçiyle tarih boyunca eşsiz bir şehir olmuştur istanbul. istanbulun tarihi de şehrin görkemine yakışır zenginliktir.

istanbul adı, sanıldığı aksine osmanlılar tarafından konmamıştır. daha eskidir. 9. yüzyılda fütuhüş şam adlı eserde insan ismi olarak geçer. rum meliki timoaşın oğlu istanbul dört sene süren hükümdarlığı boyunca şehrin inşaası için çalışır. ama şehri yerine geçen konstantin tamamlar ve adını koyar. 10. yüzyıl kitabı tenbihde istinbolin olarak geçer. istanbul adıyla ilgili bir kısmı birbiriyle çelişen başka bir çok bilgi vardır.

istanbulun 2500 yıllık başkentlik dönemi, cumhuriyetle birlikte, 29 ekim 1923te sona erer. ancak bu tarihten itibaren dünyanın en kalabalık, ekonomik ve kültürel açıdan en hareketli şehri olmaya doğru emin adımlarla ilerleyecektir. genç nüfusuyla türkiyenin modernleşme serüveninden payına düşeni fazlasıyla alan istanbul, günümüzde dünyaya birçok alanda entegre olmuş bir şehir haline gelmiştir. nitelikli iş güü, kültür ve eğlence turizmi dendiğinnde akla ilk gelen metropoldür.