0

niaşantaşı, günümüz istanbulunun en gözde semtlerinden birisi. özellikle moda, sanat ve lüks alışverişin merkezi konumunda. istanbulu hiç görmemiş çoğu insanın bile en azından avrupa yakası sayesinde kulaktan dolma bilgilerle tanıdığı semt, aslında şehrin gelişimini bizzat özetleyen özel bir tarihe sahip.

bölgeye ilk olarak 1791 yılında iii.selim, bugünkü teşvikiye camiinin bulunduğu yere ilk nişantaşını diktiriyor. daha sonra abdülmecid döneminde bölge iskana açılıyor. teşvikiye camii ve harbiye karakolu inşa ediliyor (teşvikiye ismi de insanları buraya yerleşmeleri için teşvik etmekten gelmekte). hanedanın topkapı sarayından dolmabahçe sarayına ve daha sonradan yıldız sarayına taşınması sebebiyle, hanedan üyeleri, yüksek devlet görevlileri ve soylu misafirler (ör: akaretler, saray konuklarının konaklaması için yapılmış lojmanlardır) tarafından tercih ediliyor. 1920'lerde konaklar semti olarakanılan nişantaşı, bundan sonraki dönemde ise şehrin gelişimine paralel olarak hızla apartmanlaşıyor. ancak bu süreç sırasında belli bir mimari özen ve tertipe bağlı kalınmaya çalışılmış. çarpık kentleşme süreci sırasında, şık konaklar ve 3-4 katlı lüks apartmanlardan sadece birkaç cadde öteyi mesken edinen çingenelerin kurdukları evlerin, kapattıkları dutlukların çevresine tenekeler dizmesi sebebiyle tenekeli mahalle olarak anıldığı da bilinir.
nişantaşı semtinin ismi nereden geliyor, bunu açıklayalım: efenim eski zamanlarda padişahlar sık sık ava çıkarlarmış. işte bu avlar veya özel olarak düzenlenen ok atma yarışları sırasında, rekor sayılabilecek uzaklıklara ya da bizzat padişahlar tarafından en uzağa atılan okların düştükleri yerlere anıtsal olarak nişan taşları dikilirmiş. bahsi geçen ok atma yarışlarının ise okmeydanında yapıldığı söylenir. okun ta oralardan bu civarlara nasıl atıldığını görmek isterdik..

0

eskiden padişahların hava çıktıkları zaman yaptıkları ok atma yarışmalarında en uzak yeri attıkları okun düştüğü yere anıt niteliğinde nişan taşları dikilmiş ok atma yarışlarının yapıldığı yer bugün de aynı isimle anılan okmeydanı olup hedefi nişantaşı'ndaki nişan taşları yemiş semtte mevcut halen 5 tane nişantaşı bulunuyor birincisi teşvikiye caminin avlusunda tam kapı girişinde bulunan 3 adet ferman bulunuyor ikincisi yine caminin avlusunda ve ortasında bulunan padişah ikinci mahmut zamanında yapılmıştır üzerinde 32 adet ferman bulunuyor 3 taş harbiye karakolu nun önünde padişah abdülmecid zamanında dikilmiş bölge abdülmecid zamanında iskana açılmış nişantaşı'nı gitmiştir taşın üzerinde şöyle yazıyor abdülmecit'in karşılıksız iyilik severlerinin eseri olan yeni teşvikiye mahallesi evet 4 taş teşvikiye caddesi ile valikonağı caddesi'nin kesiştiği yerde yani tam nişantaşı'nın göbeğinde beş taş ise ihlamur yolu caddesi üzerindeki çınar apartmanın bahçesinde bulunuyor ama bunu bu tarihi pek de belli değil daha nişantaşı yerleşim için dönemde çok cazip bir semt oluyor nedeni ise şu sarayın önce dolmabahçe daha sonra da yıldızla taşınması ile gerek hanedan mensupları gerekse yüksek devlet görevlileri bu bölgede oturmaya başlıyorlar caddedeki dükkanların cazibesini yitirmesiyle ünlü mağazaların birer birer nişantaşı'nda açılmaları sonucunda bölgenin 9'u tamamen değişiyor semtteki en ilginç ve etkileyici yapılardan bence en önemlisi bugün hala dimdik duran maçka palas tır maçka palas 8 katlı bir bina ve önemli kişileri ev sahipliği yapmıştır ve danimarkalı ünlü filozof fikir gelen çok sevdiğim bir sözü vardır hayat geriye bakarak anlaşılır ancak ileriye bakarak yaşanır bir nişantaşı olarak şunu söyleyebilirim nişantaşı'na geçmişe anılarıma ve yaşadıklarıma bakarak anlamaya çalışıyorum anca ileriye bakarak da yaşamak istiyorum burası benim semtim keyifli cıvıl cıvıl kimlikli 1 kişilikli bir yerdir

0

osmanlı doneminde ok ile atış yaptıktan sonra düştüğü yere dikilen kitabeli taşlara nişan taşı denirmiş tabi her atılan oka degil rekor denilecek mesafeye ulaşan oklar icin kullanılırmış bu taşlar tabi istanbuldaki suan nisan tasinin oldugu mevkide yapılırmış

1

eski zamanlarda padişahlar sık sık ava çıkarmış.işte bu avlar veya özel olarak düzenlene ok atma yarışları sırasında, rekor saylablecek uzaklıklarayada bizzat padişahlar tarafından en uzaa atılan okların düştükler yerlere anıtsal olarak nişan taşları dikilirmiş.bahsi geçen ok atma yarışmalarının ise okmeydanında yapıldığı söylenir.

0

atış alıştırmaları ya da atış yarışmalarında atılan okun, silah atılmışsa kurşunun düştüğü yere anı olarak genellikle üstünde kitabe bulunan bir taş dikilirdi. bu taşa nişantaşı denirdi. nişantaşı semtinde bu taşlardan iki tane bulunuyor. semt ismini bu taşlardan alıyor. teşvikiye camii'nin bahçesindeki taşlardan biri 3. selim'e ait ve 1790-1791 yılında dikilmiş, diğeri ise 2. mahmud'a ait ve 1811 yılında dikilmiştir.

0

eski osmanlı döneminden gelir padişahlar tarafından konmuştur

0

osmanlı padişahı 3.selim döneminde istanbulun bir çok yerine nişan taşları dikilir, zamanla bu taşlar kullanılmaz ve sökülür
günümüz istanbulundaki nişantaşı semtinin ismide burdan gelir
nişantaşı semtinde bulunan 5 adet nişan taşı bu semte ismini kazanmasında büyük pay oynar.

1

daha önce tamamen atış talimleri yapılan ormanlık bir alan olan nişantaşı semti adını padişahların atış talimi yaptıktan sonra iyi atışlarını işaretlemek üzere diktirdikleri anıt taşlarından alır.

0

istanbul ilimizin en gözde semtlerinden birisidir nişantaşı. osmanlı zamanından ava düşkün olan padişahlar ok atma esnasında en uzağa atılan okun düştüğü yere bir taş dikilirmiş. isim de buradan gelir.

0

padişahların atış talimi yaptıkları esnada attıkları okların düştükleri rekor sayılabilecek mesafelere dikilen anıtsal taşlardan dolayı bu ismi almıştır. nişantaşına atılan okların okmeydanından atıldığı görüşü hakimdir. nişantaşında bilinen 5 adet nişan taşı vardır

0

daha önce tamamen atış talimleri yapılan ormanlık bir alan olan nişantaşı semti adını padişahların atış talimi yaptıktan sonra iyi atışların işaretlemek üzere diktirdikleri anıt taşlarından alır

0

osmanlı zamanının en önemli sporlarından okçuluk atılan okun mesafesini yazmak için kağıt niyetine taş kullanılırdı bu taşlara ise nişan taşları denirdi istambulda çokça bulunurdu nişantaşı semtinin ismi buradan gelmiştir

0

isim osmanlı zamanında askerlerin antreman ve eğitim yaptıkları alanı kapsamaktadır. askerlerın eğitim yerinden dolayı ismi nişantaşı olarak kalmıştır.

0

osmanlı devletinden kalma bir isim osmanlı askerlerinin eğitim yaptıkları yerdi

0

orayadaki halklılarda bir zamanlar çok fazla kına,evlilik,nişan olmjş ve en çoğu nişa olmuştur.onlarda buranın adını nişantaşı olara değiştirmişlerdir.

0

osmanlı devleti zamanında okçu atış yapmak için sürekli nişantaşı’na giderlerse ismini buradan alıyor 1791 yılında üçüncü sildim şimdiki bulunduğun yere iki nişantaşı’nda dikmesiyle meydana gidiyor ondan sonra harbiye karakolu inşa hiç dolmabahçe sarayına ve daha sonra yıldız sarayına taşınması nedeniyle oradaki üyeler ve misafirler sürekli konaklamak için burayı tercih ediyorlar .

0

okçuluk geleneksel ve popüler bir oyun olduğu için özellikle başkent istanbul da niş taşlarınin görmek mümkün ancak tarihin geçmesiyle bu nisan taşlarına gerekli önlem verilmeyince yavaş yavaş azaltmaya ve yok olmaya başladılar nisan taşlarına bugün nişantaşı teşvikiye ve okmeydanı rastlayabilirsiniz isminden de anlayacağıniz gibi okmeydanı bazı sokak aralarında bile nisan taşlarına kalıntılari bulabilmeniz mümkündür

0

bu semt ismini osmanlıdan almıstır ve günümuze kadar bu ismeyle gelmistir

0

istanbul osmanlı şehri olduğu için osmanlılardan aldığını düşünüyorum

0

nişantaşi ismini osmanli doneminden alir. osmanli padişahlari ok atmak içim gittikleri bu bölgede yaptiklari rekor ok atişlari içim bir nişan taşi konurmuş. bu yüzden semt 5 adet bulunan nişan taşlarindan ismini almiştir.