0

sultan 2. mehmet'in oğludur. babasının taht namzeti şehzade cem iken, babasının ölümünün ardından devlet adamlarının desteğiyle tahta çıkmıştır. bunda şehzade cem'in karakter olarak babasına benzemesi önemli gerekçe olmuştur. tahta bulunduğu dönem yükseliş içinde duraklama dönemi olarak tanımlanır. bundaki en önemli gerekçe ise fetihlerin durması söz konusu olmuştur. şehzade cem'in uzun süre avrupa da yaşamına devam etmesi, avrupanın ise şehzadeyi gönderip bir iş savaş çıkarma kozu bu sürecin oluşmasında etkili olmuştur. bu durağan dönemin sonunda şehzadesi 2. selim tarafından 1512 yılında tahtan indirilmiş ve sürgün edilmiş, sürgün yerine giderken de şaibeli bir şekilde ölmüştür.

0

ii.beyazıt fatih sultan mehmed’in oğludur osmanlı imparatorluğunun 8. padişahıdır babası annesi amine gülbahar valide hatundur. ayrıca yavuz sultan selim’inde babasıdır. 7 yaşındayken amasyaya vali olmuştur.

0

sultan beyezid-i veli yani ıı. beyazıd osmanlı imparatorluğunun sekizinci padişahıdır. babası fatih sultan mehmed'dir. aynı zaman da yavuz sultan selim'in babasıdır.
- henüz yedi yaşındayken amasya'ya vali olmuştur.
-islami ilimlerin yanı sıra matematik ve felsefe alanında çok büyük bilgilere sahiptir.
-sancak beyi olarak 27 sene amasya'da kalmıştır.
-22 mayıs 1481 yılında tahta çıkmıştır.

0

ii.bayezit osmanlı imparatorluğu'nun 8 padişahıdır babası fatih sultan mehmet annesi emine gülbahar valide hatun dur ayrıca yavuz sultan selim'in de babasıdır.
tahta çıktığında ilk olarak kapı kullarını cülus bahşişi dağıttığı gibi
yeniçeri ulufelerini de arttırdı ve vezirlere beylere diledikleri yerde köyler verdi..

0

kanuni sultan süleyman 'ın oğludur. taht oyunlarında ölmüştür.