0

gebelikte ikili test yaptırmak insanların bir hayli tartıştığı bir konudur. toplumda şöyle bir algı var. ikili test yaptırdım doktor çocuğun down sendromlu olacak dedi. sonra bebek doğdu sapasağlam. zehir gibi maşallah :)
bunu duyan özellikle tecrübesiz anne adaylari korkarlar. tabi doktor böyle bir riskten bahsetmisse hamilelik de zehir oluyor haliyle.
öncelikle ikili test hakkında bilgi vereyim. ikili test gebeliğin 11-14 haftaları arasında yapılır. ultrason muayenesinde doktor bebeğin ense kalınlığını ölçer. bir de sizden kan vermenizi ister. kanda beta hcg hormonu ve papp değerine bakılır. özel bir program bebeğin ense kalınlığı değeri, betahcg ve papp değerini girdi alarak size yüzde olarak risk çıkarır. bu yüzde trizomi 21 yani bilinen ismiyle down sendromu edward sendromu riskini gosterir. aslında bu test çok. yanlış yorumlanır. mesela 35 yasin ustünde olan anne adayında yaş riskinden dolayı risk yüksek çıkar. bu olağan birşeydir. cunku takdir edersiniz ki annenin yaşı buyudukce yumurta kalitesi azalmakta. dolayısı ile bebekte anomali görülme sıklığı artmaktadır. ancak bu illa yaşı büyük olanın downli bebeği olacak şeklinde yorumlanmamalidir.
ya da yaşınız normal ancak testte ense kalınlığından dolayı ya da diğer değerlerden dolayı 1:250 risk çıktı diyelim. doktor dize der ki risk yüksek çıkmış. normalde cut off değerinin altında çıkması hatta 1:10000 çıkmasi gerekti. hal böyle iken anneyi telaş sarar eyvah benim bebeğim downli diye. aslında 1:250 su demektir. bu şartlarda 250 bebekten sadece 1 i down li. kalan 249 bebek sağlıklı. yani yüksek risk denilen ve rakamlardan ibaret olan şey aslında budur. test sonuçları bilinçli bir şekilde yorumlanmayacaksa bana gore ikili test yaptırmayın. boşuna kendinize hamileliği zehir etmiş olursunuz. üçlü test ise ikili teste gore daha az güvenilirdir. ancak bebekteki bel açıklığını saptamada önemli rol oynar. ancak ikili ve üçlü test yaptırdınız risk çıktı herşey bitti değil. bu risklerden emin olmak için doktorlar size amniyosentez ayrıntılı ultrason vs onerecektir. eğer derseniz ki ben birşey varsa önceden öğrenip kendimi duruma hazırlayayım bu testleri yaptırın. ancak panik yaparım hamileliği kendime zehir ederim bebeği de stres altında bırakırım derseniz kesinlikle onermem. ben ikili ve üçlü test yaptırdım. ancak bunları bilerek yaptırdım.

0

her gebenin yaptırması mecburi değildir.bu karar anne ve ailesine aittir.bu test bebekte trizomi 18ve trizomi 21 sendromunun varlığını araştırmak üzere yapılır.bu sendromlar down ve edward sendromudur.çocukta zeka geriliği , çeşitli iç organ anomalileri araştırılır.anne isterse gebeliği sonlandırır.

0

gebelikte ikili test 11ve 14üncü haftalarda yapılır.