0

harun reşid kimdir, 5. abbasi halifesidir. onun yönetiminde i̇slam dünyası en parlak dönemini yaşamıştır.harun reşid, 766 yılında i̇ran‘da rey şehrinde doğmuştur. tam adı tam adı harun er-reşid bin muhammed el-mehdi bin el-mansur el-abbasi’dir. babası 3. abbasî halifesi mehdi bin ebu cafer mansur, annesi yemenli bir cariye olan hayzuran hanımdır. harun reşid iyi bir eğitim görerek yetişti. abisi ile beraber bağdat‘taki sarayda yetişti ve kuran, hadis, şiir, müzik, i̇slam tarihi ve hukuk gibi konularda eğitim aldılar. harun’un özel hocası, annesinin sadık destekçisi olan yahya bermeki‘ydi.babasının ilme ve sanata olan düşkünlüğü ve dindarlığkilde sürdürmesini sağladı. gençliğinde kendisinden 4 yaş büyük ağabeyi hadi ile beraber pek mühim askerî ve siyasî görevler yaptı.780 ve 782 senesinde bizans üzerine gönderilen orduya komutan tayin edildi. bilhassa bizanslılarla yapılan savaşlarda dirayet ve kahramanlık gösterip başarılar kazandı. 782’de i̇stanbul boğazı’na kadar ilerleyen abbasiler iyi koşullarla bir barış imzaladılar. bu başarısından dolayı; tahtın ikinci vârisi yapıldı ve tunus, mısır, suriye, ermeniye ve azerbaycan valiliğine getirildi.harun reşid, babasının 785 yılının ağustos ayında vefatından sonra abisi hadi’ye biat ederek onun halifeliğini kabul etti. i̇lk aylar içinde hakiki bir anlaşma aha sonra hadi, büyük bir siyasî hata yaparak, harun reşid yerine kendi oğlu cafer’i veliaht gösterdi. halife hadi eylül 786 gizemli bir şekilde öldü. harun reşid, kendisini çok seven bermekî sülalesinin de teşvik ve yardımıyla 14 eylül 786 tarihinde idareyi ele geçirdi. akdeniz’in batısından hindistan‘a kadar uzanan bir imparatorluğun başına geçti.harun reşid, abisi hadi’nin bir yıl üç ay kadar süren halifeliğinden sonra henüz yirmi yaşında iken 786 yılında halife oldu. yirmi üç sene kadar sürecek olan iktidarı abbasîlerin en parlak çağı olarak tarihe geçti.harun reşid halife olur olmaz sütbabası ve hocası yahya bermeki‘yi (yahya bin halid bermekî’yi), büyük yetkilerle kendisine vezir yaptı. beyt-ül-mâl’ın idaresini eline verdi. edebiyat, fesahat ve belagat bakımından zamanın önde gelenlerinden olan yahya bermeki, vezirlik makamında kaldığı on yedi senede, oğulları fâzıl ve ca’fer ile birlikte abbasî devlet idaresinde büyük hizmetlerde bulundu. harun reşîd, yahya bermekî’nin hanımından süt emdiği için, aynı zamanda onun süt oğlu idi. gerçekten başarılı bir devlet adamı olan yahya bermeki, oğullarının da yardımıyla ülke içinde düzen, intizam ve gelişmeyi sağladı.bu durum on altı yıldan daha fazla sürdü. bermekîlerin güç ve kudretleri de hayli artmış olunca harun reşid, birtakım yakınlarının tesiriyle onlara cephe almaya başladı ve nihayet 803 yılında bu sülaleyi ortadan kaldırıp kendi nüfuzunu tam olarak kurdu. halifenin işin başından beri kendisine büyük yardımları dokunan bermekîlere karşı gösterdiği şiddet, tarihçiler tarafından olumsuz karşılanmıştır.

0

5. abbasi halifesidir. onun yönetiminde islam dünyası en parlak dönemini yaşamıştır.

harun reşid, 766 yılında iran‘da rey şehrinde doğmuştur. tam adı tam adı harun er-reşid bin muhammed el-mehdi bin el-mansur el-abbasi’dir. babası 3. abbasî halifesi mehdi bin ebu cafer mansur, annesi yemenli bir cariye olan hayzuran hanımdır. harun reşid iyi bir eğitim görerek yetişti. abisi ile beraber bağdat‘taki sarayda yetişti ve kuran, hadis, şiir, müzik, islam tarihi ve hukuk gibi konularda eğitim aldılar. harun’un özel hocası, annesinin sadık destekçisi olan yahya bermeki‘ydi.

babasının ilme ve sanata olan düşkünlüğü ve dindarlığkilde sürdürmesini sağladı. gençliğinde kendisinden 4 yaş büyük ağabeyi hadi ile beraber pek mühim askerî ve siyasî görevler yaptı.

780 ve 782 senesinde bizans üzerine gönderilen orduya komutan tayin edildi. bilhassa bizanslılarla yapılan savaşlarda dirayet ve kahramanlık gösterip başarılar kazandı. 782’de istanbul boğazı’na kadar ilerleyen abbasiler iyi koşullarla bir barış imzaladılar. bu başarısından dolayı; tahtın ikinci vârisi yapıldı ve tunus, mısır, suriye, ermeniye ve azerbaycan valiliğine getirildi.

harun reşid, babasının 785 yılının ağustos ayında vefatından sonra abisi hadi’ye biat ederek onun halifeliğini kabul etti. ilk aylar içinde hakiki bir anlaşma aha sonra hadi, büyük bir siyasî hata yaparak, harun reşid yerine kendi oğlu cafer’i veliaht gösterdi. halife hadi eylül 786 gizemli bir şekilde öldü. harun reşid, kendisini çok seven bermekî sülalesinin de teşvik ve yardımıyla 14 eylül 786 tarihinde idareyi ele geçirdi. akdeniz’in batısından hindistan‘a kadar uzanan bir imparatorluğun başına geçti.

harun reşid, abisi hadi’nin bir yıl üç ay kadar süren halifeliğinden sonra henüz yirmi yaşında iken 786 yılında halife oldu. yirmi üç sene kadar sürecek olan iktidarı abbasîlerin en parlak çağı olarak tarihe geçti.

0

harun reşid halife olarak biliyorum

1

harun reşit ve behlülü dânâ hz cok önemli kişilerdir , kıssadan hisselerinden biliyorum onları :) devlet yönetimin de olan kişilerdir