0

kral sargon tarafından mezapotamyada kurulmuştur.

0

akad imparatorlugu mö 4000 lerde arap yarimadasi ndan mezopotomyaya ilk gelen ve yerlesen samii asilli bir kavimdir akad krali sargon sumerleri yenmis ve bu devleti kurmustur.

0

tam bana göre soru lisedeyken proje odevimdi bu benim :)) projelerim hala duruyor :)) akadlar , milattan önce 4000 ' de arap yarimadasin'ndan mezopotamya'ya ilk gelen ve yerleşen sâmi asıllı bir kavimdir . akad kralı sargon, sumerleri yenerek bu devleti kurmuştur . devletin başkenti akad'di .
sümerlilerin kuzeyin de , fırat nehri boylarında tarihte ilk bilinen imparatorluğu ve ilk düzenli ordu sistemini kurdular . sümer kültüründen etkilendiler ve bu kültürü asya' ya kadar yaydılar . sargon'un ölümünden sonra devlet zayıflamıştır . sumerliler tarafından da ortadan kaldırılmıştır .
akad şehrinin merkez haline gelmesinden sonra sargon'un kurduğu devlete akad devleti , konuştukları doğu sâmi diline de akarca denildi . akad dili bütün mezopotamya da sümer dilinin yerine geçerek , günlük yaşamda ve ticarette kullanilandi .
akadlilar dinsel açıdan güneş tanrısı şamaş,
ay tanrısı sin ve venüs tanrıçası iştar , en çok taptiklari tanrilariydi.sargon'dab sonra güçlü bir otorite kuran torunu naram-sin kendisini akad ' in tanrısı ve dünya nin dört bölgesinin kralı ilan ederek ilk tanrilastirilan kral olmuştur .
sınırlarını zagros dağları ' na kadar genişleterek burada yaşayan savaşçı lulubi kabilelerini dağıtmıştır . kral sargon kurduğu merkezi devletiyle asırlar boyu mezopotamya da süren teokrst tapınak şehir yönetimine son vermiş ve yerine güçlü bir memur mekanizmasıyla idare edilen bir devlet kurmuştur .
sargon mezopotamya da iktidarı ele geçirmekle beraber sosyal , siyasal ve ekonominin yanında sanatta da degisiklikler yapmıştır.
naran- sim döneminde elam ve lulubiler , akad dilini ve alfabesini kullanmaya başlamışlardır .
naran-sin'in ölümünden sonra akad devleti parçalandı ve egemenlik , zagroslar'dan gelen büyülerin eline geçti .
mezopotamya'daki insanlar tarafından " dağların canavarı " olarak adlandırılan gutiler , hüküm sürdükleri 70 senelik süre içinde mezopotamya'da büyük tahribat yaratarak en karanlık döneme sebep olmuşlardır . barbarlık ve yalandan başka hiç bir şey yapmayan gutiler mezopotamya da açlığa ve sefalete yol açtılar . olumlu hiç bir gelişme kaydeden eğerek bu sürenin sonunda yenilip bölgeden çıkarıldılar .

1

mezopotamya denilen, dicle ve fırat arasındaki bölgede, kral sargon tarafından kurulmuştur.

0

firat ve dicle bolgesi olarak bilinen mezopotamyada kral sargon tarafindan kuruldu

0

kral sargon tarafindan 2334 yilinda arap yarım adasında mezapotamya diye gecen bolgede kurulmuştur

1

akad imparatorluğu milattan önce 2334 ve milattan sonra 2150 yılları arasında hüküm sürmüş . başkenti agede akkattır. akad devleti sargon tarafından kurulmustur.ilk merkezi krallık akadlar tarafından kurulmuştur.

0

akatlı sargon kurmuştur milattan önce 4000 yılında mezapotamya da kurmuştur.

0

akat imparatorluğu millattan önce 4000'li yıllarda arap yarım adasından mezopotamya bölgesine gelen yerleşen ve kendini bu blgede geliştiren bir kavimdir. akat kralı sargon sümerliler ile girdiği çetin ev amansız mücadeleden galip ayrılarak sümerlileri yenip akat devletini kurmuştur. bu devletinbaşkent olarak seçtiğikent akattır.dinsel oalrak güneş tanrısı samaş'a inamışlardır. bunun yanında çok tanrılı bir inanış sistemide mevcuttur.bu toplumun kökeni sami olarak bilinmektedir. akadlargenel anlamda savaşçı bir toplumdur.akadlar o dönemde merkezi otoriteya önem vermişler ve akadı tekbir merkezden yönetmeye başlamışlar.çesitli savaşlar sunucu zayıflayıp millattan önce 2100 lü yıllarda yıkılmıştır.

0

akadlar, mezopotamya’da sargon tarafından kurulmuştur. sami kökenli savaşçı bir topluluktur. sonralarda güç kaybıyla akadlar zayıflamışlardır. m.ö sümerler tarafından yıkılmışlardır.

0

sami ırkından olan akadlar milatdan önce 4000 lerde mezopotanya ya gelerek kurmuşlardır

0

akad imparatorluğu mezopotamya da kral sargon tarafından kurulmuştur.bu imparatorluğun başkenti agededir.akadkar samilerin bir koludur

0

dünya tarihi kurulan ve yıkılan yüzlerce medeniyete şahit olmuştur hiç şüphesiz ki akadlarda bunlardan bir tanesi . akadlar milattan önce 4000 de arap yarımadasından mezopotamya ya ilk gelen ve yerleşen sâmi asıllı bir kavimdir. akad kralı sargon sümerleri yenmiş ve bu devleti kurmuştur . devletin başkenti tıpkı adı gibi akaddır. sumerlilerin kuzeyinde fırat nehri boylarında tarihte ilk bilinen atorluğu ve düzenli ordu sistemini kurdular.sümer kültüründen etkilendiler ve asya'ya yaydilar. sargonun ölümünden sonra devlet zayıfladı ve sumerliler tarafından ortadan kaldırıldı. akad sülalesinin kurucusu büyük sargon ve torunu naram-sin akad imparatorluğunun en büyük lideri olmuşlardır . akadlilarin zayıfladığı dönemde sümer kentleri egemenliklerini tekrar elde etmiş ve 3. ur sülalesinin mezopotamya daki yükselişiyle birlikte akadlarin dönemi sona ermiştir ve tarihteki yerlerini almışlardır .

0

milattan önce 2334 yılında akadda kuruldu mutlak monarşi ile yönetilen bir devlettir. mö 2154 de yıkılmıştır.

0

milattan once 4000 yılında arap yarımadasından mezapotamya gelip yerleşen sami kokenli topluluk kral sargon sümerleri yenerek fırat nehri boylarında bu devleti kurmustur tarihteki ilk duzenli orduya sahip bu yeni kuluan devletin başkenti agade oldu . akadlar sümer kültürlerinden etkilendiler ve bu kültürü önasyaya yaydılar tarımda ileri olan topluluk su kanalları inşa etmiş önemli mimari eserler oluşturmuşlardır. en önemli mimari eserleri zafer anıtı ve agade mabetleridir . 3 bin yıl ortalarında yaklasık 200 yıl boyunca mezapotamyada varlık gösteren akadlılar tum mezapotamyayı egemenliklerii altına alan ilk topluluktur kendilerinde once idareciler kent kralı olarak anılırklen akadalarla birlikte evrenin kralı simgesini ortaya cıkarmıslardır . kral sargon ve trounu naram sin akad imparatorlugunun en önemli iki lideridir naram sin in olumunden sonra akad devleti parcalanmıs ve zagroslardan gelen barbar gutilerin eline geçmiştir . mezapotamyalılar tarafında dagların canavarı olarak adlandırılan barbar gutiler 70 yıllık hakimiyet sureleri zarfında mezapotamyada büyük yıkımlara , açlık ve sefalete neden olmuslardır . olumlu hiçbir gelişme kaydetmemişlerdir . sümer kentleri akadların zayıflama doneminde yeniden egemenlikleri elde etmişlerdir 3. ursule sulalesinin mezapotamyada yukselişe geçmesi ile birlikte akadların donemi son bulmuştur.

0

akad imparatorlugu milattan önce 4000 de arap yqrımadasında mezopotamya ya gelen sami asıllı bir topluluktur akat kralı sargon sünerleri yenmiş ve devleti kurmustur devletin baskenti akatr sümerlilerin kuzeyinde dırat nehri boyunca tarihte ilk bilinen imparatorlugu ve ilk düzenli ordu sistemini kurdular

0

akadlar m.ö. 4000 de arap yarım adasına gelip yerleşen sami asıllı bir kavimdir. akad kralı sargon, sümerlileri yenmiş ve bu devleti kurmuştur.

0

akadı mezopotamyanın güney kesiminde kral sargon sümerleri yenerek aldığı topraklarin üzerinde kurmuştur.

0

akatlar milat’tan önce 4000 de arap yarımadasında ne nezahatm ya da gelen ve yerleşen sami asıllı bir kavimdir akat krallığı sarko sümerleri yenmiş ve bu devleti kurulmuştur devletin başkentia kattı sümerlerin kuzeyinde fırat nehri boylarında tarihte ilk binen imparatorluğu ilk düzenli ordu sistemini kurdular sümer kötülüğünden etkilendiler ve bu kültürü ön asyaydılar sargon ölümünden sonra devlet zayıfladı ve sümerler tarafından ortadan kaldırıldı.

0

akadlar m.ö 4000 yılımda mezopotamya ya gelen kavimdir.
sümerleri yenerek bir devlet kurmuşlardır.
başkenti akad idi ilk düzenli ordu sistemini kurdular tanrıları şamaş sin be iştardı