0

turukki veya turuk, mö 20. ve mö 19. yüzyıllarda güney azerbaycan ile hazar'ın güney kısmında yaşamış olan türk boyu.guti devletinin parçalanmasından sonra azerbaycan arazisinde -daha sonra medya erken devletinin şekilleneceği yerde- küçük çarlıklarını kurmuşlardır.milattan önce bin yıllar boyu antik azerbaycan'da yaşayan türk boyları 3-4 bin yıl önce çeşitli kollara ayrılmış, bir kolu türkistan tarafına göçmüş, diğer kolu ise urmu gölü havzasında kalmıştır. doğuya giden türkler v. asırdan sonra büyük göktürk imparatorluğu'nu kurmuşlar. bu türkler hakkında çin kaynaklarında, orhon-yenisey türk anıtlarında ve diğer kaynaklarda yeterli malumat vardır. çeşitli dillerde yazılmış belgelerde tukyu (çin), türküt (moğol), tork (fars, ermeni) ve kendi dillerinde türük, türk biçiminde adlandırılan türklerin şark kolu bilimsel literatürde geniş olarak aydınlatılmıştır, lakin ata vatanda kalan türkler hakkında bu söylenemez, çünkü şimdiye kadar bu sahada araştırma yapılmamış, yalnız akkad yazılarında bir-iki yerde adı turukki şeklinde okunan toplulukların türk olması fikri söylenmiştir.antik azerbaycan'da türk adlı boylar mö 3 bin yılda kurulan aratta, guti, lulu devletleri zamanında görünürde olmasalar da, bu devletlerin kurulmasında diğer türk boyları ile birlikte katılmışlar. guti sülalesinin hakimiyette olduğu çağda (xxiii asırda) akkad ordusunun kuzey bölgelerde çarpıştığı 17 topluluktan biri de tourki veya turki şeklinde anılan boydur. dicle çayının yukarı kolunda subarların turxu adlı şehri de sonraki asur yazılarında kaydedilir. mari belgelerinde adı geçen türkler ise dicle'nin sol yakalarında, urmu gölü yakınında yaşıyorlardı. guti devleti dağıldıktan sonra ortaya çıkan türk adlı boylar bu arazilerde guti, lulu, subar, kuman adlı diğer türk boyları ile birlikte ii bin yıl boyu asur, hurri–mitanni, kassi, babil ve elam devletlerine karşı çarpışmışlar.

0

turukki veya turuk m.ö. 20 ve m.s. 19. yüzyıllarda güney azerbaycan ile hazar güney kısmında yaşamış olan türk boyudur. gutu devletinin parçalanmasının ardından sonra azerbaycan arazisinde daha sonra medya erken devletinin şekilleneceği yerde küçük çarlıklarını kurmuşlardır. milattan önce bin yıllar boyu antik azarbaycanda yaşayan türk boyları 3 t bin yol önce çeşitli loşlara ayrılmış bir kolu türkistan tarafına göçmüş diğer kolu rum’u havzasında kalmıştır. doğuş giden türkler beş asırdan sonra büyük göktürk imparatorluk kurmuşlardır. bu türkler hakkında çin kaynaklarında orhon yenisey türk anıtlarımda ve diğer kaynaklarda yeterli malumat vardır. çeşitli dillerde yazılmış belgelerde çin moğol fas ermeni ve kendi dillerinde türük biçiminde adlandırılan türklerin şark kolu bilimsel literatürde geniş olarak aydınlatılmıştır. lakin ata vatanda kalan türkler hakkında bu söylenemez çünkü şimdiye kadar bu sahada araştırma yapılmamaymış ve yalnız akar yazılarında bir iki yerde adı turukki şeklinde okunan toplulukların türk olmadı fikri söylenmiştir. antik azerbaycan’da türkler hakkında bu söylenemez çünkü şimdiye kadar bu sahada araştırma yapılmamış yalnız akad yazılarının bir iki yerinde turukki şeklinde okunan toplulukların türk olması fikri söylenmiştir. antik azerbaycan’a da türk adlı boylar mö üç bin yılında kurulan aratta guti lulu devletleri zamanında görünürde olmasa da bu devletlerin kurulmasında diğer türk boyları ile birlikte kayılmışlar. guti sülalesinin hakimiyette olduğu çağda akkad ordusunun kuzey bölgelerde çarpıştığı 17 topluluktan biri de tourki veya türki şeklimde anılan boyudur. dicle çayının yukarı kolunda subarların turxu adlı şehrinde sonraki asur yazılarında kaydedilir.mari beşgenlerinde aldı geçen türkler ise dicle’nin sol yakalarında urmu gölü yakınlarında yaşıyorlardı. guti devleti dağıldıktan sonra ortaya çıkan türk adlı boylar bu arazide guti lulu subar kuman adlı diğer türk boyları ile birlikte iki bin yıl boyu asur gitti mitanni kassi babil ve ela’m devletlerine karşı çarpışmışlardır

0

fransız bilginlerinin yürüttüğü kazı şimdiki ırak suriye yakınında, fırat çayının batı yakasında eski mari şehrinin arşivini ortaya çıkarmıştır. çivi yazısı ile yazılmış tabletlerin metinleri 1950 yılından başlayarak dossin tarafından louvre müzesi haberlerinde seriler halinde yayımlandı. yirmiden fazla metinde turukku şeklinde okunmuş boy adı vardı. bu adın türklerle ilgili olduğunu ilk söyleyen hz. koşay iki tablette turukku sözü olan satırı belgelemiş ve 1982 yılında bükreş 'te bir bilimsel bültende yayınlamıştır. 1989 yılında bayram, turukku sözü olan daha 11 tablet olduğunu kaydetmiştir. azerbaycan tarihçilerinden yampolski, yusifov, asur metinlerinde geçen turukku veya turukki boyunu türk saymış ve bu adın çeşitli zamanlarda ve çeşitli dilli yazılarda türük törük turuk türki şeklinde kullanıldığını kaydetmişler. iyi geceler.

0

nadolu

(m.ö. 2250)

türklerden; hem de anadolu'da sözeden ilk yazılı belgelerden biri bu yıllara aittir. bu belge daha evvel 1938 yılında alman filologlar tarafından neşredilmiş fakat nedense unutulmuştur.

3 nüshasından birisi anadolu'da hattuşaş devlet arşivinde bulunan ve akad kralı naram-sin tarafından yazdırılan bu tablette, akad kralı kendisine karşı ayaklanan 17 şehir devletinin (sümerlerden kalan) adlarını verirken hatti kralı ile birlikte, bu ittifakta türki kralı ilşu-nail ismini de zikretmektedir.

m.ö. 2350-2150 arasında mezopotamya'da çok büyük bir imparatorluk kuran akad kralı naramsin; 'şartamnari metni' olarak bilinen ve 'mücadelenin kralı' anlamına gelen (3 nüshasından birisi hattuşaş arşivinde 'kbo-iii,13' sıra nosu ile kayıtlı belge) kaynakta; 17 anadolu kralından bahsederken 'türki kralı ilşu-nail' isminden bahsetmektedir.

m.ö. 2000'li yıllarda; hem de türk adıyla anadolu'da bir devlet olduğunun kanıtı olan bu yazıttın 15. satırında geçen bu ifade; zaten daha evvel başlattığımız tezin doğruluğunun kanıtıdır.

bu belgenin 2 önemli noktası vardır.

1-ilk türk adıyla kurulan devlet, göktürk devleti değildir.

2-türkler anadolu'da belgesi ile sabit en az 4200 yıldır vardırlar. sümerce-türkçe arasındaki yüzlerce ortak kelimeyi delil kabul etmeyenler için bile; m.ö. 2100'lerde, anadolu'da bir türk devletinin varlığı; belgelidir.

işin bir diğer ilginç yanı, bu naram-sin'in hz. ibrahim döneminde yaşayan kral nemrut olduğuna dair söylentilerdir.

prof. dr. ekrem memiş'in kitabında belgenin tam metnini görebilirsiniz.

bu kitapta prof. dr. ekrem memiş; bu türki krallığı yafes'in torununun kurduğunu da iddia ediyor. daha detaylı bir inceleme ile; bu husus ileride ayrı bir yazı konusu olacaktır.

................................

turukku kralliği

ayrıca fırat kıyısında mari bölgesinde ele geçirilen bir diğer tabletlerin (mö.4000-2000) 13 tanesinde turukku adlı bir kavimden söz edilmektedir. sadi bayram, bu tabletlerin türkçe tercümelerini yayınlamıştır.

önce sümerlerin, daha sonra da asurlular ve babillerin egemenliğinde kalan mari şehri, bugünkü suriye sınırları içerisindeki tell hariri kentidir.

fransız arkeoloji enstitiüsü’nün 1933-1939 yılları arasında yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan mari şehrindeki kraliyet sarayında asurlulara ait mö. 1870-1740 yılları arasında yazılmış bir çok çivi yazılı tablet bulunmuştur.

bugün louvre müzesi’nde sergilenen akadca yazılmış bu tabletlerin metinleri fransıza tercümeleriyle birlikte georges dossin tarafından 1950 yılından itibaren yayınlanmaya başlanmıştır.

dört cilt halinde yayınlanan bu mari tabletlerinin 13 tanesinde toplam 22 defa “turuku”, “turukku”, “turukki, ve “turuk” biçiminde bir kavim adı geçmektedir.

bu tabletlere şöyle birkaç örnek vermek mümkündür:

16 numaralı tablet : “...uyuyanları uyandıran ve uyandırdıklarına hiç tayın vermeyen turukkular gibi yapacağız”.

21 numaralı tablet : “...bu akından beri turukkular’ın sayısı fazla görünmüyor. f

0

türklerden hemde anadolu'da söz eden yazılı belgelerden biri bu yıllara aittir bu belge daha evvel 1938 yılında almandiyaloglar tarafından neşredilmiş fakat nedense unutulmuştur 3 nüshasının birisi anadolu'da hattuşaş devlet arşivinde bulunan ve akad kralı nara mısın tarafından yazdırılan bu tablette akad kralı kendisine karşı ayaklanan 17 şehir devletinin adlarını verirken hattı kralı ile birlikte bu ittifakta türkiye kralı il şu nail ismini de zikredilmektedir milattan önce 2350 ve 2150 arasında mezopotamya'da çok büyük bir imparatorluk kuran akad kralı misin şart aman metini olarak bilinen ve mücadelenin kralı anlamına gelen 3lü sahasından birisi hattuşaş arşivinde kayıtlı belge olarak durmaktadır 17 anadolu kralından bahsederken türki kralı şu nail isminden bahsetmektedir milattan önce 2000li yıllarda hem türk adıyla anadolu'da bir devlet olduğunun kanıtı olan bu yazıtın 15 satın da geçen ifade zaten daha evvel başladığımız tezin doğruluğunu kanıtıdır bu belgenin için önemli noktası vardır ilk türk adıyla kurulan devlet göktürk devleti değildir türkler anadolu'da belgesi ile isabet en az 4200 yıldır vardırlar sümerce türkçe arasındaki yüzlerce ortak kelimeyi delilik kabul etmeyenler için bile milattan önce 2100 lerde anadolu'da 1 türk devletinin varlığı belgelidir işin bir diğer ilginç yanı na ram enin hz ibrahim döneminde yaşayan kral nemrut olduğuna dair söylentiler dir profesör doktor ekrem memiş in kitabında bu belgelerin tam metnini görebilirsiniz ayrıca fırat kıyısından marie bölgesinde ele geçirilen bir diğer tabletlerin milattan önce 4000 2000 yılı turgut adlı bir kavimden söz edilmektedir sadi bayram bu tabletlerin türkçe tercüme yeni yayınlanmıştır önce sümerlilerin daha sonrada asurluların ve vadilerin egemenliğinde kalan mahri şehri bugünkü suriye sınırları içerisinde tel hariri kentidir fransız arkeoloji enstitüsü'nün 1933 1939yılları arasında yaptığı kazılarda çıkarılan şehrindeki kraliyet sarayı'nda asurlulara ait milattan önce 1870 1740 yılları arasında yazılmış bir çok çivili tablet bulunmuştur bugün l'oeuvre müzesinde sergilenen akaç yazılmış bu tabletlerin metinleri fransızca tercümeleriyle birlikte george dossin tarafından 1950 yılından itibaren kutlanmaya başlamıştır halinde yayınlanan bu mavi tabletlerin 13 tanesi toplamda 22 defa truk truk truk ve biçiminde bir kavim adı getirmektedir bir tablette şöyle birkaç örnek vermek mümkündür 16 numaralı tablet uyuyanları uyandıran ve uyandırdıkları hiç tayin vermeyen turukkular gibi yapacağız 21 numaralı tablette bu akındanbiri okulların sayısı fazla görünmüyor fakat artabilir onlar gelmeye devam edecekler 22 numaralı tablette bana yazdığın turukkular ile ilgili haberler değişti 23 numaralı tablet bana turukkular hakkında yazmıştım çıkış hareketinde bulunduklar ana merkezine yaklaşık 400 kilometre uzaklaşıp düşman güzergahlarında saldıran bu turukkular türk'ten başka kim olabilir kuvvet hızlı okuma ile hangi milletin ismine benzemektedir daha verilecek bir çok örnek var.

0

prof. dr ekrem memişin eski çağ atlı kitabında anadolu ya yapılan saldırı karşında 17 anadolu krallığının hatitler zamanın da birleştiği ve bu krallıklardan birinin turki kralı olduğu hitit tabletlerinden yayınlanmıştır ..

0

turukkiler azerbaycan’da yaşamış bir türk boyudur. sonradan farklı kollara ayrılıp göç etmişlerdir.

0

azerbaycanda yaşamış olan bir türk boyudur.

0

fransız bilginlerinin yürüttüğü kazı şimdiki ırak suriye yakınında, fırat çayının batı yakasında eski mari şehrinin arşivini ortaya çıkarmıştır. çivi yazısı ile yazılmış tabletlerin metinleri 1950 yılından başlayarak dossin tarafından louvre müzesi haberlerinde seriler halinde yayımlandı. yirmiden fazla metinde turukku şeklinde okunmuş boy adı vardı. bu adın türklerle ilgili olduğunu ilk söyleyen hz. koşay iki tablette turukku sözü olan satırı belgelemiş ve 1982 yılında bükreş 'te bir bilimsel bültende yayınlamıştır. 1989 yılında bayram, turukku sözü olan daha 11 tablet olduğunu kaydetmiştir. azerbaycan tarihçilerinden yampolski, yusifov, asur metinlerinde geçen turukku veya turukki boyunu türk saymış ve bu adın çeşitli zamanlarda ve çeşitli dilli yazılarda türük törük turuk türki şeklinde kullanıldığını kaydetmişler.

0

turukiler azerbaycan ymresinde kurulmuş bir devlet olduğunu biliyorum

0

bu konuda çok derin bir araştırma yaptığım için şöyle bilgiler verebilirim.
milattan önce 1000 yıllar boyu antik azerbaycan'da yaşayan türk boyları 3-4 yıl önce çeşitli kolları ayrıldılar.
bu kollardan birisi türkistan tarafına göçmüş, diğer kolu ise urmu gölü havzasında kalmıştır.
doğuya giden türkler beşinci asırdan sonra büyük göktürk imparatorluğu kurmuştur.bu türkler hakkında çin kaynaklarında orhon -yenisey türk anıtlarında ve diğer kaynaklarda da bilgiler mevcuttur..
birden fazla dilde yazılmış belgelerde tukyu (çin) türküt (moğol) tork (ermeni)ve türk dilinde yazılmış kaynaklar vardır.
tarihine değinecek olursak şimdiki irak suriye sınırı yakınında fırat çayının batı yakasında fransız bilginlerinin yürüttüğü eski mari şehrinin şeyini ortaya çıkarmıştı.

0

ilk türkler en son milattan önce 4000 mm arasındaki türk medeniyetlerinden kabaca bahsetmiştik şimdi milattan önce 2500 milattan önce 2500 arasında bir göz atalım göster ve alp er tunga destanı bu dönemler ile alakalı görünmektedir anadolu türklerden her hem de anadolu'da sözden ilk yazılı belgeler demiri bu yıllara aittir bu belge daha evvel 1938 yılında alman filozoflar tarafından neşredilmiş fakat nedense unutulmuştur 3 nisandan birisi anadolu'da hattuşaş devlet arşivinde bulunan ve akad kralı naramsin tarafından yazdırılan bu tablette akad kralı kendisine karşı ayaklanan 17 şehir devletinin sümerlerden kalan adlarını verirken happy kralı ile birlikte bu ittifakta türki krallığı şu nail ismi de zikredilmektedir milattan önce 2350 ve 2150 arasında mezopotamya'da çok büyük bir imparatorluk kuran akad kralı naramsin sultanı olarak bilinen ve mücadeleden kralı anlamına gelen ışınlar birisi hattuşaş arşivinde 13 sırada ne oldu ile kayıtlı belge kaynak da 17 nolu dolu kralından bahsederken türkiye kralı için isminden bahsetmektedir milattan önce 2000 yıllarda hem de türk adıyla anadolu'da bir devlet olduğunun kanıtı olan ve bu yazın 15 satırında geçen bu ifade zaten daha evvel başka da var başlattığımız tezin doğruluğunu kanıtıdır bu ifadelerdir krokiler milattan önce 2000 yıllarda hem de türk adıyla anadolu'da kurulmuştur toki toki frutti turquie turukki u belgenin ilk önemli noktası vardır bir ilk türk adıyla kurulan devlet göktürk devleti değildir 2 türkler anadolu'da belgesi ile sabit en az 4200 yıldır vardırlar sümerce türkçe arasındaki yüzlerce ortak kelimeyi delil kabul etmeyenler için bile milattan önce 2000 yüzyılda anadolu'da 1 türk devletinin varlığı belgelidir işin bir diğer ilginç yanı bu naramsin hz ibrahim döneminde yaşayan kral nemrut olduğuna dair söylentiler de profesör doktor tutku krallığı ayrıca fırat kıyısında marie bölgesinde ele geçirilen bir diğer tabletlerin 13 tanesinde türk adı verilen bir kavun ile söz edilmektedir sadi bayram bu tabletlerin türkçe tercümeleri neyi yayınlamıştır önce sümerlerin daha sonra da asurlar ve babiller egemenliğinde kalan mimari şehri bugünkü suriye sınırları içerisinde tarihi kentler fransız arkeoloji endüstrisinin 1933 1939 yılları arasında yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan bari şehrindeki kraliyet sarayı'nda asurlara ait milattan önce 1871 740 yılları arasında yazılmış birçok çivi yazılı tablet kurulmuşlardır bugün 4 cilt halinde yayınlanan bunları tabletlerinin 13 tanesinde toplam 22 defa fransız arkeoloji enstitüsü'nün 1933 1939 yıllar arasında yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan bari şehrindeki kraliyet sarayı'nda asurlular ait müzesinde sergilenen akakçe yazılmış bu tabletleri metinleri fransızca tercümeleriyle birlikte 16 numaralı tablet uyuyanlara uyandıran ve uyandıranlar hiç tayin vermeyen turukkular gibi yapacağız birlikte george thomson tarafından 1950 yılında itibaren yayınlanmaya başlamıştır kral bana her şeyden önce bu hakkından beri turukkular sayısı fazladır

0

turukki veya turuk olarak adlandırılan halk m.ö 20 ve m.ö 19. yüzyıllarda güney azerbaycan ile hazarın güney kısmında yaşamışlardır. guti devletinin parçalanmasından sonra azerbaycan arazisinde küçük bir devlet kurmuşlardır. milattan önce bin yıllar boyunca antik azerbaycan'da yaşayan türk boyları üç-dört bin yıl önce çeşitli kollara ayrılmış ve bir kolu türkistan tarafına göçmüş, diğer kolu ise urmu gölü havzasında kalmıştır. doğuya giden türkler beşinci asırdan sonra büyük göktürk hanlığını kurmuşlardır. bu türkler hakkında çin kaynakları orhon-yenisey anıtlarında ve diğer kaynaklarda yeterince bahsedilmiştir. çeşitli dillerde yazılmış belgelerde tukyu(çin), türküt(moğol), tork(fars,ermeni) ve kendi dillerinde türük, türk biçiminde adlandırılan türklerin şark kolu bilimsel literatürde geniş olarak aydınlatılmıştır, fakat ana vatanda kalan türkler hakkında bu söylenemez. şimdiye kadar bu sahada araştırma yapılmamış, yalnız akkad yazılarında bir kaç yerde turukki şeklinde okunan toplulukların türk olduğu söylenmiştir. antik azerbaycanda türk adlı boylar m.ö. 3 bin yılında kurulan aratta, guti, lulu devletleri zamanında görünürde olmasalar da bu devletlerin kurulmasında diğer türk boyları ile birlikte katılmışlardır. guti sülalesinin hüküm sürdüğü çağda akkad ordusunun kuzey bölgelerde çarpıştığı 17 topluluktan biri de tourki veya turki şeklinde anılan boydur. dicle çayının yukarı kolunda subarların turxu adlı şehiri de saonraki asur yazıtlarında kaydedilmiştir. mari belgelerinde adı geçen türkler ise dicle'nin sol yakalarında urmu gölü yakınında yaşamaktaydılar. guti devleti dağılınca ortaya çıkan türk boyları bu arazide guti, lulu, subar, kuman adlı diğer türk boyları ile birlikte 2 bin yıl boyu asur, hurri-mitanni, kassi, babil ve elam devletlerine karşı çarpışmışlardır. fırat nehrinin suriye-ırak sınırı yakınlarından geçen kısmının batı yakasında yapılan kazı çalışmalarında eski mari şehrinin arşivine ulaşılmıştır. çivi yazısı ile yazılmış tabletlerin metinleri yayınlamıştır. yayınlanan yirmiden fazla metinde turukku şeklinde okunan boy adına rastlanmıştır.

0

eski turklerdir . azerbaycan coğrafyasında yaşamışlardır.

0

azerbaycan ile hazar'in güneyinde yaşamış türk boyudur.azerbaycan da yaşayan türk boyları ceşitlı kollara ayrılıp büyük göktürk imparatorluğunu kurmuşlardır.

1

turukkiler milyattan önce 20 ve milat’tan önce 19. yüzyıllarda güney azerbeycan’da yaşamış olan türk boyudur.

0

turukki veya turuk, mö 20. ve mö 19. yüzyıllarda güney azerbaycan ile hazar'ın güney kısmında yaşamış olan türk boyu. guti devletinin parçalanmasından sonra azerbaycan arazisinde -daha sonra medya erken devletinin şekilleneceği yerde- küçük çarlıklarını kurmuşlardır.milattan önce bin yıllar boyu antik azerbaycan'da yaşayan türk boyları 3-4 bin yıl önce çeşitli kollara ayrılmış, bir kolu türkistan tarafına göçmüş, diğer kolu ise urmu gölü havzasında kalmıştır. doğuya giden türkler v. asırdan sonra büyük göktürk i̇mparatorluğu'nu kurmuşlar. bu türkler hakkında çin kaynaklarında, orhon-yenisey türk anıtlarında ve diğer kaynaklarda yeterli malumat vardır. çeşitli dillerde yazılmış belgelerde tukyu (çin), türküt (moğol), tork (fars, ermeni) ve kendi dillerinde türük, türk biçiminde adlandırılan türklerin şark kolu bilimsel literatürde geniş olarak aydınlatılmıştır, lakin ata vatanda kalan türkler hakkında bu söylenemez, çünkü şimdiye kadar bu sahada araştırma yapılmamış, yalnız akkad yazılarında bir-iki yerde adı turukki şeklinde okunan toplulukların türk olması fikri söylenmiştir.antik azerbaycan'da türk adlı boylar mö 3 bin yılda kurulan aratta, guti, lulu devletleri zamanında görünürde olmasalar da, bu devletlerin kurulmasında diğer türk boyları ile birlikte katılmışlar. guti sülalesinin hakimiyette olduğu çağda (xxiii asırda) akkad ordusunun kuzey bölgelerde çarpıştığı 17 topluluktan biri de tourki veya turki şeklinde anılan boydur. dicle çayının yukarı kolunda subarların turxu adlı şehri de sonraki asur yazılarında kaydedilir. mari belgelerinde adı geçen türkler ise dicle'nin sol yakalarında, urmu gölü yakınında yaşıyorlardı. guti devleti dağıldıktan sonra ortaya çıkan türk adlı boylar bu arazilerde guti, lulu, subar, kuman adlı diğer türk boyları ile birlikte ii bin yıl boyu asur, hurri–mitanni, kassi, babil ve elam devletlerine karşı çarpışmışlar.şimdiki irak–suriye sınırı yakınında fırat çayının batı yakasında fransız bilginlerinin yürüttüğü kazı eski mari şehrinin çar arşivini ortaya çıkarmıştı. çivi yazısı ile yazılmış tabletlerin (kil levhaların) metinleri yirmi yıl sonra 1950 yılından başlayarak, georgies dossin tarafından louvre müzesi haberlerinde seriler halinde yayımlandı. yirmiden fazla metinde turukku şeklinde okunmuş boy adı vardı. i̇lk defa bu adın türklerle ilgili olduğunu söyleyen h. z. koşay iki tablette turukku sözü olan satırı 1982 yılında bükreş'te yayımlanan bir ilmî bültende bastırmıştır. 1989 yılında s. bayram turukku sözü olan daha 11 tablet olduğunu kaydetmiştir. azerbaycan tarihçilerinden z. yampolski, yusif yusifov [12], s. əlyarov (1996) da asur metinlerinde hatırlanan turukku veya turukki boyunu türk saymış ve bu adın çeşitli zamanlarda ve çeşitli dilli yazılarda türük//török//turuk//türki şeklinde kullanıldığını kaydetmişler.

0

turukkiler mö 20. ve 19. yüzyıllarda hazarın güney kesiminde. güney azerbeycanda yaşamış , ve türk olduğuna inanılan kavimdir. türk ismininde etimolojik olarak bu kökten geldiği düşünülmektedir. ve bunu destekleyen onlarca delil tarihçiler tarafından savunulmaktadır.

0

turikkiler azerbeycanın güneyi ile hazarın güney kısmında yaşamış olan türk boylarıdır. azeebeycanda yaşamayan bazı türk kolları çeşitli kollara ayrılmıştır. bir kısmı türkistan tarafına göç etmiş diğer kısmı ise, urmu gölü havzasında kalmıştır. doğuya giden türküler ise, daha sonra büyük türk imparatorluğunu kurmuşlardır. çeşit çeşit kollara ayrılan bu türk boyları azerbeycanın güneyine yerleşmiştir yani göç etmiştir.

0

milattan önce azerbaycan bölgesinde yaşamış olan türk kavmidir.