0

eksen eğikliği, mevsimlerin oluşması,kuzey ve güney yarım kürede aynı anda farklı mevsimler oluşması,mevsimlik sıcaklık ve basınç farkları,güneşin doğuş batış saati ve yeri değişir ve daha bir çok şey,küçücük bir yeri var diye düşünsekte eksen eğikliği olmasa başımıza bir çok kötü şeyde gelebilirdi.örnek olarak mevsimler yok olabilirdi,hep sıcak veya hep soğuk bir dünya olabilirdi.

0

eksen eğikliği dünyanın konumunun eğikliğine verilen isimdir . kisaca kutupların oluşmasına ve güneş ışınlarının doğrudan yeryüzüne düşmemesine neden olur .

0

dünya'nın yıllık hareketi sırasında oluşan yörünge düzlemi dünyanın ekvator düzlemi,üst üste gelmez.aralarında bir açı bulunur.yörünge düzlemi ile eksen arasında ise farklı bir açı oluşur.buna dünya'nın eksen eğikliği denir. mevsimler,dönenceler ve kutup daireleri,gece gündüz süreleri uzayıp kısalır,iklim kuşakları meydana gelir,güneşin doğuş ve batış saati,yeri değişir,bir noktaya düşen güneş ışınları yıl içerisinde değişir,bir noktaya dikilen çubuğun gölge boyu yıl içinde değişir.

0

eksen eğikliği sayesinde güneş ışınları yıl boyunca farklı açılarla yeryüzüne düşer, güneş doğuş batış saatleri yıl boyunca değişir, mevsimlerin oluşumunu sağlar, gün içinde cisimlerin gölge boyunun değişik olmasını sağlar, matematik iklim kuşaklarını oluşturur.