0

jeolojik devirler, dünyanın ilk oluşumundan günümüze kadar geçen yaklaşık 4 buçuk milyar yıl içinde birbirinden farklı olayların yaşandığı dönemlere denir.jeolojik devirler fosillerin incelenmesi ve radyoaktif maddelerin yapılarının incelenmesi ile ortaya konulmuş tespit edilmiştir.hangi devirde hangi olayların yaşandığını belirleme işidir.ilkel zaman 4 milyar yıl önce en uzun süren dönemdir.ilk kıta çekirdeklerinin oluşması bu dönemde görülür.başlangıçta her yer bir lavken, zamanla sulanmaya başlamıştır. milyarlarca yıl yağan yağmurlarla ve zamanla soğumuştur. bu laflar dolayısı ile dünyanın dışı sularla kaplanmıştır. ilkel zamanda, bazı karalar yükselmiş, ilk kıta çekildikleri bu dönemde oluşmaya başlamıştır. yerin altından bazı karalar ilk defa bu zamanda ortaya çıktı. sularda yaşayan su yosunları da bu dönemde ortaya çıkmıştır. bir zaman paleozoik 370 milyo yıl sürmüştür.dünyanın en eski kıvrım sistemleri olan kıvrımlar oluşmuştur.bunlar dağ oluşumudur. yaklaşan tabakalar yumuşaksa kıvrılmıştır sertse kırılma oluşmuştur. dağlar oluşmuştur, karalar yükseldi su yüzeyindeki kara bölümü genişlemiştir. bu dönemde zonguldak çevresindeki taşkömürü yatakları oluşmuştur. bitki kalıntılarının çürümesi bu dönemde taşlaşmıştır yani o dönemlerde zonguldak tarafında gür ağaçlar varmış. hem karada hem denizde omurgasız yaşayan hayvanlar ortaya çıkmıştır. ikinci zaman, mezozoik zamandır. 170 milyon sürmüştür, geniş alanlarda toplama ve birikme olmuştur. deniz tabanlarındaki aşınan malzemeler toplanmış ve yığılmıştır. kıtalar birbirinden ayrılmıştır. birleşik bulunan ilk kıtanın adı pangeo kıtasıdır. alp kıvrımları bu dönemde hazırlanmıştır. isviçre den başlayıp güney avrupa'yı, balkanları, türkiye'yi, ortadoğu'yu geçip himalayalara kadar uzanan dağ sistemi alp-himalaya oluşmuştur. alp orojenezi 2. zamanın sonlarına doğru oluşmuştur dinazorlar bu dönemde yaşamıştır, 2.jeolojik dönemde. 3 jeolojik zaman, mezozoik yani tersiyer 60 milyon yıl sürmüştür. alp himalaya dağları kesin olarak oluşuyor.amerika'nın batısı boyunca uzanan kayalıklar oluşuyor.güney amerika'daki and dağları oluşuyor,alp himalayanın devamı olan toroslar ve kuzey anadolu dağları oluşuyor. volkanik faaliyetler yaşanıyor. atlas ve hint okyanusları beliriyor ve açılan aralara da sular dolup okyanuslar oluşuyor. bugünkü bitkiler yavaş yavaş ortaya çıkıyor.linyit tuz borasit ve ve petrol yatakları 3.jeolojik zamanda oluşmuştur. 3.jeolojik devirde oluşan madenlerin tamamı türkiye'de bol miktarda vardır.4.jeolojik devirde antropozoik ya da kuaterner adıyla bilinir.dünyayı geniş alanlar boyunca buzullar kaplar,kutuptaki buzullar türkiye'ye kadar yaklaşmış vaziyettedir.buzullar oluşurken kara ve denizlerin seviyeleri değişiyor, buzullar eridiğinde denizlerin seviyesi yükseliyor. karalara doğru sular yükseliyor, istanbul ve çanakkale boğazları daha önce bir ırmak ken bu dönemde tam olarak oluşuyor. buzullar eriyince iklimde bugünkü şartlara geçiliyor, ilk insanlar bu dönemde ortaya çıkıyor.

0

jeolojik zaman dünyanın bu zamana kadar gelme aşamalarını gösteren bir cetveldir. beş dönemde incelenir.
1. zaman ilkel zaman
bakteriler ortaya çıkmıştır, en ilkel zamandır.
2. zaman palezoik dönem
kıtalar tek parça halinde idi daha bölünme gerçekleşmemişti sıcak ve bol yağışlı iklim vardı bu sayede gür bitki toplulukları oluşmuştu bu dönemin önemli özelliklerinden bir tanesi ise taş kömürü yatakları ortaya çıkmıştı.masif denilen kütlelerde bu dönemin özelliğidir.ülkemizde zonguldak çevresinde, kırşehir içerisinde masif yatakları vardır.
3. zaman mezezoik zaman
bu zaman durgun bir dönemdir. büyük ölçüde tortullaşma meydana gelmiştir.kıtalar yavaş yavaş ayrılmaya başlamış ve alp orojenezi başlamıştır.
4. zaman neozoik zaman
kıtalar bugünkü görünümünü kazanmaya başlamıştır. alp- himalaya kıvrım dağları oluşmuştur. petrol yatakları oluşmuştur ve şiddetli volkanik olaylar bu dönemde görülmeye başlamıştır. dinozorlar bu dönemde ortadan kalkmıştır.
5. zaman antropozoik zaman
iki dönemden oluşur, birincisi buzul çağı dönemidir. bu dönem buzullaşma görülmüştür. diğeri ise buzullaşma çağı sonrasıdır. bu dönemde insan yaratılmış, istanbul ve çanakkale boğazları oluşmuştur.egeit karası çökmüştür ve ege denizi oluşmuştur.

0

fanerozoik
proterozoik
arkeyan
hodean
mezozoik
paleozoik
kuvaterner
neojen
paleojen