0

ekonomi konusu nrmal hayatta ilgimi çeken konular değildir ama konu ev almaya gelince ister istemez ya bir araştırma yaıyrsunuz yada konunun ehli bilgisi deneyimi olan işilerden öneri fikir ve yorumkonusuda fikriler alıyorsunuz.bu şartlarda en çok parasını bankaya yatırıp faizle geçinenler içinki tasvip etmesemde yatırım yapmayıp faizle geçinen kişileri için büyük bir avantaj onlar için diyorum.oluyor..kişi elindeki parasını değer kazanmas için yatırıma harcamıyor öyle bir riske girmiyor.en sn inşaat firmalarda ellerinde sıfr daireler satılmayınca bankaların verdiği krediyle ekonomi açısından destek aldılar.tabiki zenginlere yapılan bir ayrıcalıkdan başka bişey değil.ilk görüde cazip olanaklar sunulsada.amaikinci el daire dükkan ofis konut satanlar için ise pek bir faydası olmadı.kredi faizleri yüksek olduğu için ne satışya pılabiliniyro nede alış yapılabiliniyor.üstüne bir de zamlar ilave olunca tambir sıkıntı oldu.bundan en çok etkilenenler hiç şüphesiz dar gelirli vatandaşlar oldu.eskiden 50 tl ile pazar yapılırken şimdilerde o paraya cok komik şeyler aklınılabiliniyor.hani peynir alsan zeytin den vazgeçeceksin gibi...

0

bu konuyu iki başlık altında yer almak gerektiğini düşünüyorum %21 civarında seyreden mevduat faizleri ve %25 26 ları bulan kredi faizleri para parayı çeker mantığıyla parası olan insan için kazanç yolları bu kadar fazla iken fakirlerin ümidi olan ve hayallerini süsleyen ev veya arabalar için kullandıkları krediler karşısında borç bataklığına sürüklemekte ve onları olumsuz durumlarda toplum sağlığını mahvedecek durumlara getirmekktedir. tabi unutulmamalıdır ucuz etin yahnisi olmaz gidip çalışmadan mevduatan faize bağlayan kişiye kolay kazanılan para yeterli olmayacaktır. politikalarda iyileşime gidilip belirli gelir altı insanlar için faiz indirim politikaları ortaya konmalı ve kazançlara uygun faiz oranları desteklenip refah düzeyi yükseltilmelidir.

0

bence makul durumdadır fakat sadece zenginlerin faydalanacagı bir durumdur fakirlerin bundannfaydalanacak parasınyoktur

0

elinde güzel parası olan için iyi faiz geliriyle geçinebilir bile ama standart bir türk ailesinin geliri için günümüz ekonomik koşullarınıda göz önünde bulundurursak durum hiçte iyi değil.

0

bence gelecek yatırımları acısından kotu cok bır faydası yok

0

evet bence makul ama biraz daha yüksek olsa iyi olur

0

tabi ki hayır 2015 den sonra zam geldi ve dahada gelicek

0

tabikide haıyır her zamanki gibi 2018de yine fazlasıyla faiz uygulanmakta.

0

mevduat faizleri oldukça yüksek tabii ki doğru orantılı olarak kredi faizleri de tabii ki. bu durumda insanlar paralarıyla yatırım veya ticaret yapmak yerine mevduat faizi gelirini tercih ediyor.

0

hayır hiç te makul bir durumda değil. buldukları her fırsattan geçiriyolar bize. herşeye faiz. herşeye zam ben anlamıyorum bu ülke nereye gidiyo. bir insan bulduğu her fırsattan milleti soymak için yararlanırmı anlamıyorum ki.

0

ekonomiden zerre anlamam ama ülkenin içinde bulundugu ekonomik durumu düşünürsek pek iyi olacagını düşünmüyorum

0

ne yalan soyeleyim bankaymis mavduatmiz faizmis bu zamana kadar kart bile kullanmiordum ben bu soruya pek bisey deyemeyecegim

0

ülkemizde mevduat faiz oranları çok yüksek, tabii ki bu soru 2018 yılında sorulmuş bir soru bunu günümüz tarihi olarak değerlendirmek istiyorum. mevduat faiz oranları yükseldikçe toplum mevcut parasını faize mevduata yönlendirmekte piyasada ne yazık ki nakit sıkıntısı yaşanmakta kimse yatırıma yönlenmemekte. bence mevduat faiz oranları çok yüksek ekonomiye can vermek için faiz oranlarının acilen aşağı çekilmesi gerekiyor.

0

hayir resmen insanlari somuruyorlar ya asla makul seviyede degil boyle bir soru sorulmamasi bile gerekiyor bence. ama iste makul bir seviyede olmasi bence cok zor cunku ulkede soyle bir sey var, arttirilan seyler geri dusmuyor. yani cok degisik ya. bence dusurulmesi lazim ama iste dusurulmesi resmen hayal gucu bence :/. ulke zaten gittikce ekonomik krize gidiyor yakinda venezuella ulkesi gibi olacagiz orada 1 dolar 37 bin bolivyar parasina esitlik ediyor. ve ustelik orada 1 tane ekmek 45bin bolivyar. yani yakinda bizde oyle olacagiz eger boyle olursa. siyasi konulara da bagli biraz basbakan veya cumhurbaskani olunca sunu bunu yapacagiz diyorlar, sonra da bir baskan oluyorlar ulkeyi mahvediyorlar. e yapacak bir sey yok :).

0

kesinlikle degil enflasyon farkini veriyorlar zaten ama onu da vermedikleri asikar. mevcut piyasalar goz onunde bulunduruldugunda tl uzerinden daha fazla faiz verilmesi sart aksi takdirde dunya para piyasasini yakalamamiz imkansiz gorunuyor.

0

mevduat faizinin parası olanı sevindirdi

0

bireylerin yatirim yapmasi açisindan olumlu bi oran olsa da bence yeterli seviyede değil. tuketiciyi tamamen mevduata çekebilmek için daha da arttirilabilir

1

tabiiki makul seviyede değil insanların aldığı ücretler yasam standartları gittikçe düşmektedir ve buna bağlı olarak yatırım yapmak bir seyler satın almak oldukça güç bir seviyeye gelmiştir alım satım azalmış art talep düşmüş bu yuzden faiz oranlari oldukça düşmüştür insanları azda olsa olan birikimlerini sadeceaylik veya yıllık faiz ile değerlendirmektir

0

çok yüksek oranda. yatırım yapmak isteyenler ev alıp kiraya vermek yerine artık birikimini faize yatırmayı tercih ediyor bir ev fiyatı birikimini faize yatırdığı yazamam aylık getirisi 2 bin lirayı buluyor. bu yüzden inşaat sektöründe azalma yaşandı. faiz oranı yükseldi hiç bir girişimci yatırım için para çekemez oldu üretim düştü.

0

çok fazla olduğundan insanlar paralarını ticarette kullanmayıp faize yatırıyorlar. örneği şöyle anlatayım. 100 bin lirası olan insan bu parayı faize atıp aylık 2200 lira faiz almaktadır. ve adam şunu söylüyor ki haklı da ben 100 bin liraya ne iş yaparsam yapayım 2200 lira para kazanamam o zaman neden ticaret yapıp risk alayım. yatırırım faize kafam rahat olur. yahu ülkede asgari ücret 2000 lira insanlar bu parayı kazanmak için haftalık 45 saat çalışıyorlar. 100 bin lira parası olan adam neden uğraşsın koyar faiz. 100 bin liraya ev alamazsın haliyle kiraya da veremezsin. bir örnek daha diyelim 350 bin lira paran var yaklaşık 7 ila 8 bin arası faiz alırsın mantıken bu parayla ev alıp 1500 lira kira getirisi mi istersin yoksa bu paranın 50 bin lirasını başlangıç ücreti yapıp 300 bin faize atıp aylık 7000 lira ile 10 yıllık ev parasını mı ödersin. bu arada evin taksidi de olsun 3000 lira ben o paraya 2 tane ev alırım ama 350 bin liraya en fazla 1 ev alınabilir o yüzden faiz çok fazla ve derhal düşürülmesi gerekmektedir.