0

aslinda oyle bir soru sormussun ki... tam altin soruya yakisir bir soru aslinda bu. her neyse. sorumuza gelecek olursak oncelikle, bence bu devletin tanzim cadirlarindan ziyade en basindan yapacakti ditek ciftci market arasindaki en az araci olmasi. hani tanzim cadirlari bazi yerlerde kaldirildi benim sehrimde ve haberlerde bazi msrketlerde tanzim satis noktasi olarak devam edecek siye bir haber cikmisti. bence bunu cadirlar kurulmadan once marketlerle de anlasip aradaki araciya gidecek olan masrafin olmamasini saglayabilirdi. daha sonra bir kere ciftcinin uzerindeki vergilerin cogu kaldirilmali. madem bir enflasyon gibi bir durum var, bunu vatandas olarak biz elimizi tasin altina koyabiliyorsak, bunu devlette yapmali. yok mobilyada yok kitaplardski kdv insirimlerinden once ciftcilerin uzerindeki vergilerin cogu kaldirilirsa eger hem ellerindeki mallari daha uyguna satmis olurlar hem de yaptigimiz masrafi bile kurtarmiyor ibi sikatetleri de azalacaktir. birde mumkun oldugunca ciftci ile sehirlere gidecek olan mallar asaindaki seyi de kaldiracak. devlet bunu ele almali. tekellesmeye gidilmeli. bu sehirlere giden kamyonlarin hepsi devlet bunyesisne gitmeli. soforler maasa baglanip en azindan masrafi en aza indirebilirler burada. enflasyonun bu kadsr artmasinin sebebi zaten uretimsizlikten geliyor. biz uretmezsek, uretmekten kacarsak bu daha fazla da artacsk vunku... dunku haberlerde etlere yine zam geldi 3-5 lira. hayvancilikla ugrasanlarda kazanamiyor ki. kazansalar hayvanciligi birakip sehirlere gitmezler. yeteri kadsr destek saglanmadigi surece ciftciye ve hayvancilikla ugrasana, ne grlisebiliriz, ne bu ekonomik buhranlarla, enflasuonla basa cikabiliriz. yani bunun baslca sebebi bir yandan da uretimin azalmasi. ciftci kusturruluyor topraga cunku. adamlarin kac bin tl borcu harci var ya. bir kere kredi vermeyeceksin ciftciye. her 5 yilda bir yeni yapilmis kaldirimlar sokulup yeniden yapilacagina bu paralar cistcilere, cobanlars aktarilsa keske. uretime, sanayiye aktarilsa bu kaynaklar bencr daha guzrl bir ulke haline gelecegiz.

0

yabancı özentiliğinden kurtulup kendi yerli ve milli mallarımıza gereken desteği verdiğimiz zaman enflasyonla mücadele başarıya ulaşacaktır.

1

markete gitmeye korkuyoruz. gidince eksik bitmiyor ister istemez. elli liradan aşağı çıkamıyoruz girdiğimiz zaman. hiç öyle alın verin ekonomiye can verin filan demeyin, ancak zaruri ihtiyaçları asgariye indirerek, kemer sıkarak, tasarruf yaparak, bazı zaruri olmayan ihtiyaçları erteleyerek enflasyonla mücadele etmeye çalışıyoruz kendi adımıza konuşacak olursak.

0

kendimize cok iyi bakmak ve su icmek dislerimize iyi bakmak

0

yerli üretim artirilma ve stokçulara fırsat verilmemeli

1

butun firmalar topyekun mucadele yaparak %10 ile %30 arasında indirim uyguluyor. yerli üretimlere ilgi duyulması için se teşvik var.

1

dış güçler zam faiz vs ile yeterince bizi zora sokarken içimizden üretilen yetişen ürünleri de onu bunu bahane edip zamla satıyorlar. hadi onlar ülkeyi bölmeye çalışıyorlar. bizim insanlarımız ne istiyor?

1

çok şey yapılmalı kendi malımızı ucuza insanımıza satilmali