0

ipek, dut ipek böceğinin yumurtalarını bırakmak için yaptığı kozalardan elde edilir. dut ipek böceğinin yanında koza yapan diğer hayvanların kozaları da kullanılabilir. aslında ipek, bu hayvanların salgıladığı salgıların hava ile temas etmesi sonucu katılaşmış halidir bu kozayı oluşturan iplikçikler.

çinliler tarafında 5000 yıldan beri ipekböceği evcilleştirilmiş ve ipek üretimi yapılmaktadır. çok uzun süre bu işin sırlarını koruyarak kendilerine saklamışlardır ilmini. ipekböceğinin özelliklerinin ve ipek üretiminin batılılarca öğrenilmesi m.s. 6. yüzyılı bulmuştur.

ipeğin kaygan, yumuşak, parlak ve şık duruşu nedeniyle her zaman tercih edilir bir tarafı olmuştur. çok laiteli kabul edilen ve her zaman pahalı olmuş bir kumaştır. tarihteki en önemli ticaret yollarından biri olan ipek yoluna adını vermiş olması da boşa değildir.

ipek böcekleri en fazla dört beş gün yaşarlar ama bu türlerinin devamını sağlayacak yumurtaları bırakmaları için yeterli bir süredir. saklanan yumurtaları ertesi yıl bahar ayında dut yapraklarına bırakılır. yumurtalardan çıkan tırtıllar etraflarında koza örerler. bu kocaların dış kısımları gevşek ve kalitesiz, iç kısımları ise sıkı ve parlaktır. bir kısmı gelecek sene için ayrılır kalan kısmı püskürtme denen bir sistemle kuru hava üfletilmek suretiyle içindeki tırtıllar öldürülür ve ve bozulmadan kozalar alınmış olur. bu kozalardan da önce iplik elde edilir, ipliklerden de kumaş dokunur.

1

ipek böcekleri tırtılken dut yaprağından beslenirler ve sonra kendi etraflarında koza orerler ağaçta bir sürü koza oluşur. ipek çıkmaya oluşmaya başlar. daha sonra ağaçtaki oluşmuş kızlar toplanır. ve kaynatılır. yumuşayıp ip haline getirilir. daha sonra ip haline gelen kozalar ipek kumaş olmak üzere dokunur. ve böylelikle ipek kumaşı elde edilmiş olur.

0

ipek böceği tırtılları dut yaprakları ile beslenir. sonra ipek salgılamaya başlarlar. bir dala konar orada yavaş yavaş kozasını örer. böylece ipek çıkmaya başlar. daha sonra kozalar toplanır kaynatılır. yumuşayıp ip haline getirilir ardından o ipler kıyafetlerde kumaş olarak kullanılma halini alır.