0

1402 yıldırım beyazıt ve timur arasında gerçekleşen ankara savaşını anlatabilmek için savaşın gelişimini de hakim olmak gerekir.savaş aslında iktidar mücadelesinde olan 2 türk devletinin savaşıdır. savaşın önce timur tarafından bahsedecek olursak 1370 yılında kurulan timur devleti iran'a bir hayli hakim oldu ve gitgide güçlendi.timur kendisini ilhanlı devleti'nin varisi olarak görüyordum ve bu yüzden de anadolu topraklarında hak iddia eder durumdaydı.
yıldırım beyazıt'a gelecek olursak,o da osmanlı devleti'nin merkeziyetçi devlet politikasını uygulayarak anadolu'daki beyliklerin hakimiyeti altına alarak anadolu'da türk birliğini sağlama çabası içerisindeydi ve bu konuda bir hayli ilerlemişti. timur ilerleyişini sürdürürken karakoyunlu devleti'nin yıktı ve karakoyunlu devleti lideri kara yusuf ve timur'un elinden kaçan bazı devlet liderleri osmanlı devleti'ne sığındı. bunun üzerine timur kendisinden kaçan ve osmanlı devletine sığınan bu yöneticilerin kendisine iadesini istedi fakat yıldırım beyazıt türk geleneğinde sığınıp iltica eden insanların teslim edilemeyeceğini ve bu yüzden timur'un isteğini reddettiğini bildirdi. daha sonrasında her iki taraf da yoğun telefon diplomasisi başladı. fakat daha sonra bu telefon diplomasisi karşılıklı tehdit ve hakaretlere varan boyutlara ulaştı. en sonunda ise timur esirlerin kendisine verilmesini ve osmanlı devleti'nin kendisine biat etmesini istedi ve bu açıkça savaş sebebiydi. kendisine gelen ve cevabını alan timur osmanlı devleti kontrolünde bulunan şam,halep ve sivas'ı işgal etti.buna karşı hamle olarak ise yıldırım beyazıt timur'un hakimiyetindeki erzincan ve kemah'ı aldı. daha sonra her iki taraf savaş hazırlıklarına başladı timur kendisi hakimiyeti altındaki olan beyliklerden oluşan ve ağır donanımlı savaşçı fillerden oluşan yaklaşık 140 bin kişilik bir ordu hazırladı.buna karşılık yıldırım beyazıt ise 90 bin civarında bir orduyla timur'un karşısına çıkmak için yola koyuldu.savaştaki asker üstünlüğün yanında timur yıldırım beyazıt'ın savaş takvimde öğrenince bir hayli avantajlı duruma geçti.üstüne üstük osmanlı devleti içerisinde bulunan kara tatarlar gibi bir belli başlı beyliklerle de anlaştı. bu yüzden 1402 ankara savaşı'nın galibi timur oldu.savaşın sonrasında timur yıldırım beyazıt'ı esir edip ,en küçük şehzade mustafa'yı da yanında götürerek osmanlı topraklarından ayrıldı.böylelikle osmanlı devleti'nde yönetimsel boşluk oluştu 1402-1411 yılları arasında süren bu fetret devri sonrasında şehzade birinci mehmet tekrar tahta geçip devletin devamını sağladı.bu yüzdende kendisine devletin ikinci kurucusu da denilmektedir.

0

yıldırım beyazıt ve timur arasında olmuştur

1

yıldırım bayezid ve timur arasında yani osmanlı ve timur devleti arasında olmuştur. maalesef iki türk devletinin savaşıdır. timurun fil sayesinde savaşı kazandığı anlatılır. osmanlı bu savaştan sonra fetret dönemini yaşamıştır. devletin başına geçen mehmet çelebi devleti tekrar eski kudretine kavuşturmuştur. bu savaştan sonra çok garipsediğim bir olay olmuştur. avrupa'daki topraklardan bir eksilme yaşanmazken osmanlı anadolu dan müslüman türk topraklardan isyanlar çıkmış daha sonra savaşla tekrar osmanlı topraklarına katılmıştır.

0

yıldırım bayezıd komutasındaki osmanlı ordusu ve timur ordusu arasında olmuştur. osmanlı ordusunun yenilmesiyle sonuçlanmış, yıldırım bayezıd esir alınmış ve osmanlı devletinin 11 senelik fetret devri başlamıştır.