0

edp, edt veya edc. aslında hepsinin açılımını hemen hemen hepimiz biliyoruz. peki neden böyle ayrıldıklarını?

eau de parfüm (edp), eau de toilette (edt) ve eau de cologne, aslında parfümün kendisini oluşturan esansın yoğunluğuna göre yapılmış bir ayrım. tabii ki esansın yoğunluğu da kokunun kalıcılığından etkisine kadar bir çok şeyi belirliyor. bu nedenle parfüm seçerken, kokusu kadar, kullanacağımız mevsime, günün zamanına ve yere göre de kararımızı oluşturmalıyız.

0

edp parfümler yoğundur ,en yoğubdur. en kalıcıdır. edt orta derece parfümdür . kalıcılığı ve kokusu hünlüktür. kalıcı parfüm lazımda edp

0

aslında bunları kategorize edilmiş koku yoğunludur.edp doğunluk olarak en fazla koku veren parfümleri içerir , esans oranlarının ise %10 ila %20 arasında olduğu bilinmektedir.hem kalıcı hem ağır kokulu parfümler bu gruba dahildir ve kış kokusu olarak geçer.
edt ise orta şekerli bir kokudur. esans oranının %4 ile %2 arasında olduğu bilinmekle birlikte günlük kullanım için tercih edilebilir parfüm grubudur.4 mevsimde kullanılabilir ve en çok kullanılan parfüm kategorisi olduğu bilinmektedir.

0

aralarında esans oranı farklılığından kaynaklı isim farklılığıdır haliyle esans oranı farklı olduğu için fazla olan edp daha ağır kokuludur ve insanlar sıcaklarda bu parfümleri kullanmazlar. edt yüzde 4 ile on arasında bir esans oranına sahipken edp 10 ile 20 arasında bir orana sahiptir. hiç gördünüz mü bilmiyorum hani şu ünlü fransız parfümleri ile bizim 50 liralık parfümler arasındaki farka benzer. esans arttıkça fiyat artar haliyle kalıcılık yönüyle de onlar daha fazla tercih edilir bazı insanlar tarafından . parfüm esansları fazla olduğunda içerisinde kullanılan alkol miktarı da azalacağından parfüm özelliğini daha fazla gösterir.

0

edp parfümlerde esans yoğunluğu edt parfüme göre daha fazladır, bu yüzden fiyatları daha yüksek olabilir.

0

edp ve edt yazan parfumlerin biri esasnli oldgu icn kalıcılığı daha fazla. diğeri ise uçucu özelliği var cok fazla sürmez.

0

hicbi farki yok kullan gitsin hepsi ayni zaten

0

edp parfümler daha kalıcı ve kokuları muazzam derecede hoş olanlardır sıktıktan sonra en az 2-3 gün kokusu kalır yoğun bir aroması vardır ve fiyatları dak o
kokunun derecesine göre değişiyor.edt parfümler ise hafif uçucu olanlardır.kullanıldıktan birkaç saat sonra etkisini kaybeder ve fiyatı da edp olanlara göre daha ucuzdur.

0

edp vücutta daha kalıcıdır kokusu daha ağır olur daha baharatlıdır edepten daha çiçeksi kokulardır bunlar uçucu kokulardır eğer edp parfüm sıkarsınz birinin yanından geçerken daha güzel kokular geliyorsınız ve uzun süre 24 saat 3 gün gibi saat aralığında koku hala üzerinizde kalır ede te çabuk uçar hafif kokulardır bu yüzden pek fazla tercih edilmez genelde pahalı markalar edp yi tercih ederler çünkü parasına göre daha iyi performanstır genel olarak doldurma şeyler parfümlerde edp olduğu için bu kadar çok tercih edilir ve bu kadar kokuludur

0

edt ve edp arasında öncelikle dikkat ettiğim kadarıyla fiyat farkı var.parfüm alırken edt mi edp mi olduğuna mutlaka bakarım.benim için kokusu ve kalıcılığı önemlidir .edp parfümün esans
yoğunluğu edt' ye göre daha fazladır.bu yüzden daha kalıcıdır.insanlar genelde kış aylarında
daha çok bunu tercih ederler .edt ise edp'ye göre yoğunluğu daha azdır.bu yüzden
kalıcılığı da edp'ye göre daha azdır.insanlar genelde yaz aylarında tercih ederler.günlük yaşamda da en çok bu tercih edilir.çünkü yoğunluğundan dolayı insanı bunaltmaz.

0

kalite farkı gibi bişey birinde koku üzerinizde uzun süre kalırken diğerinde daha kısa bir süre etkisi sürüyor

0

kalıcılık oranlarına göre ayrım var sanıyorum. edp olanlar biraz daha kalıcı ve biraz daha ağır kokular oluyor. edt ise biraz daha kolay uçuyor sanırım esans oranı olarak az olduğu için.

0

birtanesi kalıcı parfüm digeride kalıcı olmayan parfüm

0

bir tanesin de esans yoğunluğu fazla dolayısıyla kalıcılığı daha fazla olan parfüm türüdür. bu özelliklerinden dolayı fiyat olarak da diğer ürünlere göre daha pahalı ürünlerdir. diğeri ise esans yoğunluğu daha az olandır ve bu ürünlerin kalıcılığı kısa sürelidir bu yüzden fiyatları da biraz daha uygundur. ben genelde esansı yoğun ve kalıcı olanları tercih ediyorum diğerleri evet ucuz olsa da daha sık kullanıldığından daha çabuk bitiyor ve aslında daha fazla para vermiş oluyorsunuz.

0

piyasada mağazalarda ya da parfüm satılan her yerden aldığımız parfümlerin isminin hemen ardından 3 harfli bir kısaltma gelir bu kısaltmalar edp edt edc aslında hepsinin açılımını hemen hemen hepimiz biliyoruz peki neden böyle ayrıldıklarını eau de parfüm (edp) eau de toiletta (edt) ve eau de cologne (edc) aslında parfümün kendisini oluşturan esansın yoğunluğuna göre yapılmış bir ayrım tabii ki esansın yoğunluğu da kokunun kalıcılığı ndan etkisi ne kadar birçok şeyi belirliyor bu nedenle parfüm seçerken kokusu kadar kullanacağımız mevsime günün zamanına ve yere göre de kararımızı oluşturmalıyız. eau de parfüm (edp) bir parfüm de parantez içerisinde belirtilen gibi bir kısaltma varsa o parfümün piyasadaki standart ürünler arasında esans yoğunluğu en fazla olan konulardan biri olduğunu anlayabiliriz çünkü bu parfümler esans yoğunluğu 100 de 10 ile 20 arasında değişiyor genel olarak bu parfümden kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor çünkü koku oranı olarak ağır bir parfüm olduğu için kalıcılığı daha fazladır ve yoğunluğu da aynı oranda daha fazladır fiyat olarak ise diğer parfümlere göre daha pahalıdır. eau de toiletta (edt) parantez içerisinde belirtilen gibi bir ibare gördüysek bu parfümler daha demin bahsettiğimiz parfümleri oranla esans yoğunluğu daha azdır bu oran 100 de 4 ile 10 arasında değişiklik göstermektedir bu sebeple esans yoğunluğu az olduğu için gündelik kullanım için en uygun parfümler olarak sınıflandırılır tüketim oranı en yüksek olan parfüm çeşitlerinden biridir çünkü dört mevsim kullanılabilir ve fiyat olarak biraz daha uygundur. eau de cologne (edc) parantez içerisinde belirtilen gibi bir ibare gördüğümüz zaman esans yoğunluğu en az olan parfüm olduğunu anlamış oluyoruz kalıcılığının da düşük olması nedeniyle kullanım oranları diğerlerine göre çok daha azdır 100 de 2 ile 4 arasında değişen esans yoğunluğu sebebiyle koku hassasiyeti olan insanların tercih etmesini sağlamaktadır piyasada bulunma oranı diğerlerine göre çok daha azdır. kokulu parfümler bunun dışında esans yoğunluğu bakımından neredeyse saf denilebilecek parfümlerde vardır esans yolunu %40 ile 50 arasında değişen bu kokular genellikle özel üretim olarak piyasaya sunulmaktadır yine de bazı markalarda yoğunluğu böylesini yüksekokullar bulmak mümkündür fakat fiyat olarak diğerlerine oranla çok daha fazladır ve bulunma oranı çok daha azdır.

0

edp ve edt arasındaki farklar hem fiyat hemde kalıcılığı olarak farklılıklar vardır herkes zevkine ve maddi gücüne göre parfüm alır üzerinde edp yazanlar daha kalıcı fiyatıda biraz yüksek

0

edp;fransızca eau de parfume kelimelerinin baş harflerinden oluşur.parfümden sonra asıl esansın %20 ye kadar olduğu koku çeşididir.edtlere oranla daha kalıcıdırlar.bu sebeple fiyatları biraz daha yüksektir.
edt;eau de toilet kelimelerinin baş harflerine karşılık gelir.içlerindeki esans yüzdesi %10'dur.edp'lere göre daha hafif kokulardır.daha az kalıcı oldukları için edp'lerden daha ucuzdur.

0

edp bir parfümde edp kısaltması varsa, o parfümün, piyasadaki standart ürünler arasında esans yoğunluğu en fazla olan kokulardan biri olduğunu anlayabiliriz. çünkü edp lerde esans yoğunluğu yüzde on ile yirmi arasında değişiyor. genel olarak edp ler kış aylarında ve gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor.
edc esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir. kalıcılığının da düşük olması nedeniyle edc lerin kullanım oranı diğerlerine göre çok daha az. yüzde iki ile dört arasında değişen esans yoğunluğu, edc leri özellikle koku hassasiyeti bulunanların tercih etmesini sağlıyor.
edt parfümlerde esans yoğunluğu edp ye oranla çok daha az; yüzde dört ile on arası bu oran edt leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. tüketim oranı en yüksek olan edt ler dört mevsim kullanılabiliyor.

1

edp daha ağırdır edt de aksine daha hafiftir. edt yi yazın kullanmanı önerirler çünkü hafif güzel bir kokusu vardır. edp yi de kışın kullanabilirsin. kışın ağır parfüm kokmak yazın aksine insanları baymıyor.

1

şimdi parfüm temelde nelerden oluşuyor.esans yani kokunun asıl özü; çiçek, bitki ,odun ,meyve ,yosun, kimyasal içerik ,hayvansal atık, hatta dışkı.esans bunlardan eld ediliyor.sonra bir miktar su ve bolca alkol .bazen sabitleyici formüller de ekleniyor.sonuçta voila parfüm.genelde edt esans oranı düşük edp nin yüksek oluyor.haliyle esans oranı fazla olan parfümün hem kalıcılığı genelde de silajı yani yayılım yüksek oluyor.genelde dedim sonuçta silaj biraz da esansın içeriğine de bakıyor.odunsu nota kullanan parfümler her zaman daha kalıcı olur.çiçek notaları kolay uçar.biraz atom moleküllerinin ağırlığıyla alakalı bu.edp lerde esans oranı%10_20 arası edt lerde %4_10 arası esanas oluyor.hemen belirtiyim öğrenince çok şaşırmıştım bâzı parfümlerin edp ve edt kokuları tamamen farklı içerik taşıyor.en ünlüsü hypnotin poison bu parfümlerin.inanmayıp gidip denedim ben şok.hiç alakaları yok kokuların.o yüzden her parfüme atlayın edp alıyim daha kalıcı diye.hypnotic poisonlarda edt çok çok çok daha güzeldir ve bu sebepten daha popülerlerdir.bir de niş parfüm var niche yani.belli parfümörler tarafından tasarlanan kokusunun kendi reklamını yaptığı için markanın reklama ihtiyaç duymadığı herkesin burnuna göre olmayan ve geneld %20 yakın esans içeren .mesela tom ford black orchid kesinlikle her burna göre değil çok kompleks katmanlı .ilk kokladığınızda ay bu ne burnumun direği sızladı dersin .sonra koku senin burnunu eğitir zamanla allah allah bu da neymiş demeye başlarsın.saf kokular var tabii bulması zor bulunca alması zor.misal perfumist diye bir marka var.ilk kuruluş yılı 1870 lere geliyor .ilk dükkanları da istanbulda kurulmuş hatta.royal company dediklerinden.kral kraliçelere şahlara özel parfüm üretiyorlar ama nerden elde ediyorlar.mesele miskin orjinalini bilmem kaç yıl önce misk geyiğinden elde edileni kullanıyorlar.amberi hindistandan 60 yıl önce bir balinadan geldiği tesbit edilmiş bir esanstan alıyorlar.sonuçta serçe parmağının yarısı kadat bir şişeyi de 600 dolara satıyorlar.işte o royal parfüm oluyor.majestelerine layık.olsa da koklasak