0

@culda çok katılıyorum sana, benim gibi bir düşünen insan buldum sonunda. akıl var ise zaten insan kullanır onu ve yolunu çizer, intiharlarla hayatlar son buluyor veya bir tetiğe basarak hayatla kararıyor tanrı o zaman adam kayırıyor kader denen mantıkta. en basit bişey şöylecem ben inanıyorum tanrı'ya ama aklıma şu yazacağım şey geldikçe çelişki içerisinde kalıyorum, şimdi tanrı herşeyi bilir işitir duyar dimi çoğunluğunuz evet diyor ama o tanrı çocuk yaşta erkek veya kız evladının yıllarca bodrum katında defalarca tecavüz görülmesine neden sessiz kalıyor?. kader yüzünden mi sessiz kalıyor?. ona da öyle bir kader yazmış diyip işin içinden sıyrılmak değil mi? o'na karşı çıkanları bi yana bırakın üstüne inanan sevip sayan kesimi de ayetleriyle neden korkutuyor?. bu yola neden ihtiyaç duyuyor?. hiç sordunuz mu kendinize?. hayır tabi vereceğiniz cevap. anneniz babanız size kötü şeyler yaparım sokağa atarım benim dediklerimi yapmazsanız derse korkuyla o ebeveyne ne denli bağlanmış olursunuz ki? sevdiğiniz kadar bağlanmış olamazsınız asla. kandırmayın hiç bir zaman kendinizi.

2

kader diye bir şey yoktur..
kişinin aklı varsa, başına geleceklerde ya da yaşayacaklarında kendisinin karşısına seçenekler çıkacaktır. kişi o verilen aklı ile bu konuda en doğru kararı verecek olandır..
şimdi bazıları da der eee işte bu kader gibi..
o zaman misal biri çıktı en yüksek binadan atlayacak intihar edecek.. atlamadı.. aklını kullandı.. caydırıldı aklı buna mantığına uygun dedi.. yaşamaya devam etti..
bir diğeri atladı... öldü.. kader ise bu da.. neden allah dediğiniz kuluna bu yolu çizsin..
neden insanlarla uğraşıyor bu tanrı..

0

kadere inanmak imanın şartı zaten allah akıl vermiş ki allah'ın yazdığı kaderi inanıp onun yolundan gitmeye ama işte insanlar allah'ın yazdığı kaderden gitmiyor. bunda sadece rabbim biliyor ,insanlar sadece kendi çizdiği kaderden gidiyor rabbim de zaten diyor benim kulum diyor bunu ,bunu yapacak diye önceden o biliyor biz bilemiyoruz halbuki o kadar biz çizmiş oluyoruz.

0

insan kendi seçimleri ile kaderine yön verir çünkü allah bir akıl vermiştir bize.detaylı araştırırsanız eğer kader denilen şey, allah'ın bizim yapacağımız şeyleri yaşayacağımız olayları önceden biliyor olmasıdır.ama karar kesinlikle bize bırakmıştır sonuçlarına da o yüzden biz katlanıyoruz

1

kaderin seçimlerle alakalı olduğu söylenir ama ben inanmıyorum. biraz daha araştırırsan ateist olabilirsin :)

0

allah kaderini yönlendirsin diye insana akıl vermiştir. yani kader aslında insanın kendi cabasıyla degistirebildigi birşeydir. allah herşeyi bildigi için kul ne yaparsa kaderi ona göre belirlemiştir i