0

ben şuan halihazırda çalışmıyorum onu bir belirtmek isterim. öncelikle benim bir kumbaram var. kırılıp açılan oluyor bazen. bazende kilitli kumbaralardan. her neyse. öncelikle sürekli olmasa da yine az çok arkadaşlarımla gezdiğim için babamdan da abimden de para alabiliyorum. onun dışında öyle aman aman bir para harcamamız olmuyor. genelde aynı arkadaşlarımla takıldığım için. sinema ve yemek en fazla. o da 20 tl yi geçmiyor. babmdan ve abimden aldığım paralar dışında markete, fırına hep ben gittiğim için evde illa ki bozuk 5-10 kuruş kaldığı da oluyor kağıt paralar dışında 1-2 lira kaldığı da oluyor. para üstlerini bizimkilere verirken o bozukları vermem hemen kendi kumbarama atarım o bozuklukları. ve inanır mısın? öyle güzel rakamlar çıkıyor ki içinden. bu sayede 3 yılda iyi birikim yaptım bu çalışmayan halimle. şimdi gidip çalışsana diyen olacak. ara ara sağlık sebeplerinden dolayı iş aramıyordum. iş aradığım şu zamanlarda da skolyoz başlangıcı dedi doktorlar bu sebepten dolayı iş arama kriterlerimi biraz daha kısmam gerekti. ağır kaldırabileceğim omurgaya zarar verecek bir iş beni zorlayacak çünkü. böyle olunca iste bulamıyorum istediğim gibi. ve en sonunda burayı buldum ve istediğim gibi girip yazıp çıkıyorum. işim olduğu zaman girmiyorum. yine bu süre zarfında da burada iyi para biriktirerek ihtiyaçlarımı karşılamaya başladım diyebilirim. belki bir 500 tl bir bin tl kazanamadım ama yine de işimi görecek kadar biriktirip harcadım valla. bugünde limiti tekrar geçtim bundan sonrakiler birikim odaklı olacak buradaki kazançlarım. aklımda bazı fikirler var onlar için kullanacağım.

0

bu devirde para birimi yapmak imkansıza yakın zaten gelir giderden az neyi nasıl biriktirelim ben bir yol bulamadım

0

bu kişiye göre değişiklik gösterir. kimi insanlar çok kolay birikim yapabilirler. birikim yapamayanlar için kullanılan 50/30/20 kuralı diye bilinen tasarruf aracı vardır. bu kurala göre kazandığınız paranın yüzde 50'sini zorunlu ihtiyaçlarımıza harcıyoruz. bu harcamalar faturalar, kira, kredi kartı ödemesi gibi ertelenemez ödemeleri kapsıyor. diğer yüzde 30'luk bölüm ise sosyal harcamalarımızı kapsayacak. ve son olarak yüzde 20'lik bölümümüzü banka heaabımıza atıyoruz ve oradan harcama yapmıyoruz. çok büyük birikimler olmasa da zamanla işimize yarayacak miktarlar elde edebiliriz.

0

para birikimi geleneksel olarak yastık altı diye tabir ettiğimiz şekilde yapılabilir , vadeli banka hesabına birikim olarak yapılabilir , bireysel emeklilik şeklinde yapılabilir .yabanci para birimine birikim olarak yapılabilir .

0

maaş yeterince yüksek olunca ve aylık fazladan kalıyorsa para biriktirebilirsiniz ve sağ sola boş harcama yapmadan. eger maas düşükse ve kalıyorsa para hiç birikim olmaz.

0

düzenli olarak para biriktirmek istiyorsanız önce güzel bir kumbarınızın olması veya güzel bir para biriktirme eşyanızın olması lazım.eğer maddi durumunuz düşük ise bence para biriktirme işine girmeyin çünkü her sıkıştığınızda oradan bir şeyler alma girişimine giriceksiniz.bundan dolayı eğer çok maddi durumunuzda sıkıntı yoksa eğer arada küçük küçük elinize ne geçerse kullanmıcaksanız paralar atabilirsiniz.mesela ben şu anda okul okuyorum yemek parası felan lazım oluyor arada 25 kuruş,10 kuruş ve 5 kuruş para artıyor sağdan soldan geliyor bu paraları yere atmak veya çöpe atmak yerine kumbarama atıyorum ileride değerlendirilir geçen haftada saymıştım içinde en fazla 50 kuruş vardır toplamda 13 tl'ye yakın bir para biriktirme işine girmişim bu paralarıda marketlerde rahat bir şekilde kağıt paraya çevirebilirim.çünkü marketlere bozuk para çok lazım oluyor gidip rahatça bu paraları kağıt paraya çevirebilirim.eğer kafanıza koyduysanız bir işi saten yaparsınız.bu işi yapmanız içinde kendinize inanmalısınız o yaptığınız kumbaraya ve attığınız paraları her zaman yok bilmelisinizki onun bir değeri bir amacı olsun.

0

para birikimi bazı şeyleri kısıtlayarak ama o da mümkün olmuyor yani sonuçta yiyecek içecek önemli bir şey kıyafeti insanın ihtiyacı oluyor yapabiliyorsan her türlü yapabilirsin birikim eğer maaşın yüksekse çünkü asgari ücretle olunacak bir şey değil ha bir de evliysen asgari ücret alıyorsan çok zor yani birikim yapmak.

1

gereksiz harcamalardan uzun durarak ve ayağını yorganına göre uzatarak belki biraz birikim yapabilirsiniz.