0

tabikide nefis ve şeytana uyduğu için. ama isterse nefis ve şeytana uymayadabilir. çünkü şeytanın özellikle zorlama yetkisi yoktur ama yinede nefis kişiden hiç gitmedigi için nefis şeytandan daha tehlikeli olur. tövbe ederek nefsini terbiye yollarına başvurursa namaza da başlayabilir.

0

bunun sebebi şudur kardeşim insan dinin emirlerine karşı hassas davranmazsa yapmış olduğu her günahtan dolayı kalbinde bir leke birikir bu leke öyle bir hale gelir ki kalpteki manevi hassasiyeti ortadan kaldırır tabiri caizse maneviyatı da bir makine olarak düşünürsek makinanın dişleri arasına pislik kaçtığını ve mekanizmanın bozulduğunu farz edebiliriz işte böyle olunca insanın kalbini nefsani istek ve arzuları ele geçirir ve insanın azaları yani vücudu nefsin isteklerine göre hareket etmeye başlar bu da doğal olarak maalesef ibadetlere karşı bir gevşeklik meydana getirir ha bu konuda tövbe edip de insan kendisine çeki düzen vermezse bu gevşekliği gitgide gitgide gitgide insanı imani noktada hassaslığı kaybetme tehlikesi ne götürür o yüzden çok dikkat etmek lazım bunun manevi tedavi yollarına bakmak lazım ayeti kerimede allahu zülcelali buyuruyor dikkat edin kalpler ancak allah'ın zikriyle rahat eder diye bu ayetten de anlaşılacağı üzere en başta dinin direği namaz olmak üzere allah'ın farz kıldığı şeyleri yapmazsak ve yasaklarından kaçmazsak allah korusun kalbimiz hiçbir zaman huzur bulmaz hadis-i şerifte de der ki bir mümin sevap işlediği zaman ferahlar günah işlediği zaman huzursuz olur bu mümin olmanın alametlerindendir bu yüzden dostum insanın tek başına iman etmesi amel ibadet taatını da yapması sonucunu getirmiyor imanı bir ağaca benzetirsek farzları vacipleri sünnetleri amellerde bir suya benzer o ağacı sulamazsak kurur

0

nefsi manii oluyor, şeytan manii oluyor, imanı da zayıf her halde

1

o musluman degil musluman oldugunu zanettigi icin namaz kilmiyor

1

namaz kılmak farzdır müslümanlara ama maalesef birçok müslüman gerçekten hiç namaz kılmıyor ve namaz kılmaktan öte kıblenin yeri bile bilmiyorlar tabii ki namazda müslümanlar farz olduğu için herkesin bu görevi yerine getirmesi gerekiyor burada insanlar çok maddi duruma bakıp bazıları vakit bulamıyoruz diyor yani niye ise vakit buluyorsunuz da namaza vakit buluyorsunuz allah sonumuzu hayır etsin.

0

allah ın emrettiklerini yapmakla yapmamak kulun kendi seçimidir. allah insanları yaratmış, iyi ile kötüyü göstermiş, hayatı insanın her iki dünyada mutlu olacağı tarzda gönderdiği din ile düzenlemiş ve herkese birer akıl ve irade vermiş, sonra da serbest bırakmıştır.

peygamberler göndermiş, kitaplar göndermiş uyarısını yapmıştır. gerisi artık kuluna kalmıştır.

bir insan bunları bildiği halde neden namaz kılmaz demek, sadece din kardeşlerinin kurtuluşundan mutlu olacak bir kimsenin iyi niyetli bir temennisi anlamında bir hükmü olmaktan öteye geçemez takdir edilir ki. ve bir merak olabilir böyle iken niye böyle diye. o sebeple bu soru da öyle anlaşılıyor.

fakat bu soru namaz dahil yüce allah ın diğer tüm emirleri için de geçerlidir. bir insan bir kul inandığı halde, imanlı olduğu halde allah ın emrettiğini yapmıyorsa bu onu günahkar bir kul yapar ve adı üzerinde kendi günahından ancak kendi sorumludur. günahlardan da tevbe ile kurtulunur. allah her daim tevbe kapısını açık tutmuştur. "tevbe edin, affedeyim" demektedir. o kadar da rahmeti, merhameti ve affı bol ve geniştir, buna gücü yeten ve bunu yapabilecek tek merci makamdır.

demek ki bir insan nasıl tüm diğer günahlarda olduğu gibi her an yaşadığı müddetçe günahlardan dönebilme fırsatı kendisine sunulmuş iken allah ın affına mazhar olup temizlenebilecek ise namaz için de aynı durum söz konusudur. burada namazdaki şart ise geçmiş namazlarını kazalarını kılmaya çalışmasıdır. allah dilerse onları da affedebilir, bunu kimse bilemez, yetki onun mülk onun, saltanat onun, affetmek onun elinde.

yani namaz kılmayan bir insan dinden çıkmaz günahkar olur. neden kılmaz kılmayan çünkü dünyaya gönderiliş nedenimiz budur, yani sınav, sınavı hakkıyla geçebilenlere ne mutlu diyorum.

0

üşengeçdir zor geliyordur özellikle yatsı ve sabah namazı. buda munafık alametidir demiş peygamberimiz

0

yaşamda öncelikler farklı oluyor ibadette bir öncelik ama zaman ayırmak lazım temiz olmak gerek

1

allah'ın bize soracağı soruları kulların sormasından hiç haz etmiyorum. böyle dini sorular, neden namaz kılmaz, neden oruç tutmaz cevabını da gayet iyi biliyorsunuz hâlbuki. kişisel bir sebebi yoktur, altında çok bişey aramayın canı istemiyordur kılmaz bu kadar. hem müslümanlığın tek ölçüsü namaz değildir bunu unutmayın. önce insan olmak gerek.

1

ben kendi adıma dine inanmıyorum ama eşim müslüman ve sadece bildiğim o da son zamanlarda başladı cuma namazlarına gider.. onun namaza gittiğini de ilk şöyle anladım, eşim evden çıkarken biz hep dudaktan öpüşürüz (bu hayatın gereği şimdi neden yazdın demeyin) o gün baktım yok dedi öpme abdestim kaçar.. :) neden dedim namaza gideceğim dedi.. nereden çıktı dedim işte.. dedi..
böylece her cuma günü gitmeye başladı.. bence maneviyattan ötürü.. ama başka namazda kılmaz hatta bayram namazlarına bile gitmez. çok insan da gitmiyor.. farz olması ille kılınmasını gerektirmez.... insan göz ile bile namaz kılabilirmiş diye birisi anlatmıştı ya da okumuştum.. belki insanlar bunu yapıyor nereden bileceğiz.. hem kuranda yokmuş ki 5 vakit namaz, peygameriniz bile daha az kılarmış.. süleyman ateş'ten okumuştum. o bile farz olanın 5 vakit eğil, 3 vakit olduğunu söylüyor. birileri bu ülkede ve bu coğrafyada din prim yapıyor diye birşeyleri ekliyor ve insanlarda araştırmadan uyguluyor, inanıyor.