0

necmettin erbakan, 29 ekim 1926'da sinop’ta doğmuş. 27 yaşındayken türkiye'nin en genç doçenti olmuş. 1956 yılında gümüş motor a.ş' yi kurarak türkiye'nin ilk yerli motorunu üretmiştir. 1960 yılında türkiye'de otomobil yapımı fikrini ortaya attı ve bu fikrin o zamanın yönetimince revaç görmesi üzerine eskişehir demiryolları cer atölyesinde 'devrim otomobili' adıyla ilk yerli otomobili imal etmiş. 1967 yılında türkiye odalar ve borsalar birliği genel sekreterliği'ne seçilmiş. 12 eylül'de askerlerin yönetime el koyması ile bir süre izmir uzunada'da gözaltında tutulmuş. 1982 anayasası gereğince erbakan’a on yıl boyunca siyaset yapma yasağı getirilmiş. 6 eylül 1987'de yapılan halk oylaması sonucunda yeniden siyasete dönmüştür ve 1983 yılında kurulmuş olan refah partisi'nin 11 ekim 1987 tarihinde yapılan kongresinde oy birliği ile partinin genel başkanlığına seçilmiş. 20 ekim 1991 seçimlerinde tekrar konya'dan milletvekili olarak seçildi. necmettin erbakan siyasi hayatındaki en büyük başarısını refah partisi başkanı olarak girdiği 1995 seçimlerinde göstermiştir. 1996-1997 yılları arasındaki başbakanlık dönemi, 28 şubat dönemi ve post-modern müdahale olarak nitelenen süreç ile bitmiş. 1998 yılında refah partisi'nin kapanmasıyla birlikte beş yıl siyasi yasak konulan necmettin erbakan, 2003 yılında bu yasağının bitmesiyle saadet partisinin genel başkanlığına seçilmiş. necmettin erbakan, kalp yetmezliği rahatsızlığıyla 27 şubat 2011 günü vefat etmiştir.

0

prof. dr. necmettin erbakan, sinop’ta doğdu. babasının ismi mehmet sabri beydir, babasının mesleği, ağır ceza hakimidir. annesinin ismi, kamer hanımdır. istanbul erkek lisesini birincilikle tamamlamıştır. lisede arkadaşları necmettin erbakan’a “derya necmettin” diye lakap takmıştır. okulda “sıfırcı avni” olarak bilinen hocasından ilk defa 10 almıştır. istanbul teknik üniversitesini üstün bir başarı ile bitirmiştir. istanbul teknik üniversitesi başarılı olunca erbakan hocayı almanya da eğitim görmek için göndermiştir. almanya da doktora eğitimi almıştır. dönemin öğrencileri arasında okul arkadaşları süleyman demirel ve turgut özal da yer almıştır. bir süre sonra doçentlik sınavı vermek için türkiye’ye geri dönmüştür. 27 yaşında türkiye cumhuriyeti’nin en genç doçenti olmuştur. 54-55 seneleri arasında askerlik görevini yapmıştır. necmettin erbakan, motor mühendisi olunca almanya meşhur tankları için erbakan hocayı almanya’ya davet edilmiştir. 56 senesinde gümüş motor a.ş kurarak türkiye’nin yerli motorunu üretmiştir. 1961 yılında sadece 1.400 tl bütçe ayrılarak yapılan türkiye’nin ilk yerli arası olan devrim arabasının fikir mimarıdır. prof. dr. necmetin erbakan’ın iki kızı bir oğlu vardır, kızların ismi zeynep ve elif’dir. oğlunun ismi ise, muhammed fatih’dir. 39 yaşına geldiğinde profesör olmuştur. 69 yılında türkiye odalar ve borsalar birliği genel başkanlığı yapmıştır. 1970 yılında 17 arkadaşı ile milli nizam partisi kurmuş ve genel başkanı olmuştur. milli nizam partisi ile 73 senesindeki seçimde 48 milletvekili ile meclise girmiştir. bu milli nizam partisi fazla siyasi hayatını süremeden kapatılmıştır. 1971 yılında askeri müdahale partisi kurmuştur ama oda fazla siyasi hayatı olmadan parti kapatılmıştır, parti kapatılınca erbakan hoca isviçre’ye gitmiştir. geri türkiye’ye gelerek milli selamet partisi kurmuştur. milli selamet partisi ile 73 senesindeki seçimde 48 millet vekili ile meclise girmiştir. cumhuriyet halk partisi lideri bülent ecevit ile koalisyon hükümeti kurmuştur. devlet bakanı ve cumhurbaşkanı olarak görevler yapmıştır. 82 anayasasıyla on yıl siyasetten uzaklaştırıldı. siyaset yasağı kalkan necmettin erbakan, 1987 yılında refah partisini kurdu ve genel başkanı oldu. refah partisi ile 91 yılında konya dan milletvekili seçilmiştir. 91 yılındaki seçim ile refah partisi yüzde 21 oy alarak bu seçimde birinci olmuştur ve hükümeti kurmuştur. refah partisi kapatıldıktan sonra yeniden beş yıl siyaset yasağı ile karşı karşıya gelmiştir. 2003 yılında saadet partisini kurdu ve genel başkanı oldu. saadet partisinin başındayken kayıp trilyon davasından yargılandı ve 2 yıl 4 ay hapis cezası aldı. sağlık raporu nedeniyle kayıp trilyon davasında infazdan vazgeçirilerek ev hapsi verilmeye başlamıştı, 2008 yılında sürekli hastalık raporu ile o zamanki cumhurbaşkanı olan abdullah gül prof. dr. necmettin erbakanı affetmiştir. 2011 yılının şubat ayında vefat etmiştir.

0

sinoplu siyasetçi, türk bilimci insanıdır, istanbul teknik üniversitesi'nde makine bölümünü bitirdi. bitirir bitirmez orada asistanlık yapmaya başladı. çok başarılı bir öğrenciydi. çalışmaları almanya'ya kadar ulaşmıştır. 1956 yılında gümüş motor anonim şirketini kurarak türkiye'de ilk yerli motor üretimini gerçekleştirdi. ardından türliye'de motor üretme fikrini gerçekleştirmek için uğraştı. bu çalışmalara değer verildi. eskişehir'de ''devrim otomobili'' adıyla bir otomobil icat edilmiştir. ilk yerli otomobil de böylece icat edilmiş oldu. profesör oldu. tobb'a genel sekreter oldu. daha sonra konya'dan bağımsız milletvekili seçildi. 1970'de milli nizam partisini kurdu. 1971 de muhtıra ile parti kapandı. 1972 yılında milli selamet partisi'ni kurmuştur.chp ile koolisyon yapıldı. bülent ecevit ile kıbrıs sorunu ile alakalı görüş ayrılığına düşünce partiler ayrıldı, birlik bozulmuştur, 1980 darbesi ile siyasetten uzaklaştırıldı. refah partinde çalışmalar yaptı. başbakan oldu. 1996-1997 sonra yaşanan bazı olaylardan dolayı yine uzaklaştırıldı. 2003 yılında recai kutan'ın kurduğu saadet partisinin genel başkanlığına seçildi. 2011 yılında vefat etti.