0

ben araştırmaları olumlu sonuçlandığında bunlara en önemli proje ve kesim projenin hazırlanması çalışmaları izleyecek ve yatırımları kararı değiştirilebileceğini tahmin edebiliriz. proje hazırlamada denilenön araştırma çalışmalarını nasıl görevi işletme kurma düşüncesindeki hedefleri gerçekleştirme nin bütün seçeneklerini ekonomik teknik finansal ve yasal açılardan inceleyerek bulguları ve onları destekleyen verileri sistemi ve mantıklı bir şekilde karşımıza çıkarabileceğini düşünüyorum ve gerçekten de çok faydalı bir şey olduğunu söylemek mümkün. baktığınız zaman iç kuşkusuz bu araştırmaların ilke ekonomik nitelikli olduğunu söylememiz daha doğru olur gibi geliyor bana. çünkü işletme hangi nedenle kurulursa kurusun vazgeçilmezi renklerden biri de belki de bir kâr sağlamak olduğuna göre ilk planda yapılacak yatırımın yatırıma daha haklı çıkaracak bir kazanç sağlayıp sağlamadığını belirlenmesi büyük önem taşıdığını düşünüyorum. böyle bir belirleme işlemi ile ekonomik araştırma ile mümkün olabileceğini söylemek mümkün daha doğrusu. böyle bir işte md belirleme işlemi ve ekonomik araştırma ile mümkün olduğunu söyleyebiliriz burada bir ön araştırma kapsamında değerlendirilen ekonomik teknik finansal ve yasal araştırmalara açıklık getirilmesi gerekiyor ve bunun da en doğru bir şey olduğunu söylememiz bizler için doğru olacağını düşünüyorum.

0

müteşebbisinkafasına bir proje fikri oluştuktan sonra bu düşüncenin uygulanabilir nitelikte olup olmayacağı yapabilecek çeşitli ön araştırmalar sonucu ortaya çıktığını söylememiz mümkün açıkçası. bunların tümüne birden ön araştırma veya fizibilite adı verilmekte olduğunu bilmediğim açıkçası.fizibilite ingilizce'den dilimize geçen bir kavram olup yapılabilirlik olabilirlik anlamında daha çok kullanılan bir kelimedir. etüt ise fransızca kökenli bir kavram olup belirli bir konuda yapılan ön araştırma inceleme ve çalışma anlamına geldiğini bilmemiz gerektiğini düşünüyorum. ön araştırmalar dendiği zaman daha çok belirli bir alanda yapılması düşünülen bir yatırımla ilgili proje taslağı karlılık açılardan uygulanabilirliği olabilirliği ya da mümkün olup olmadığı ile ilgili yapılan ön araştırma ya da araştırmaları açıklamak için kullanıldığını bilmeliyiz açıkçası. başka bir deyimle ön araştırmaları veya fizibilite etüdü yatırım kararlarının alınıp alınmamasına yapılan bir ön araştırma olduğunu söylememiz mümkün. bunlar düşünülen yatırımı ekonomik teknik finansal ve yasal yönlerden etkilendiğini belirlemek amacıyla yapıldığını bilmeliyiz diye düşünüyorum. öyle araştırmaların yatırım projelerini çeşitli yollardan tartışılmasını sağlamak kadar bunlar arasında bir seçim yapma olanağı sağlamak gibi önemli bir işlevi ne olduğunu söyleyebiliriz. piyasa veya ekonomik analizi bakıldığı zaman gerçekten üretilmesi ya da ihmal edilmesi düşünülen malın piyasasındaki olası talebi belirlemeye çalıştığını görebiliriz. bu amaçla malın kimler tarafından hangi miktarlarda satın alınması malın tipinin nasıl olacağı ve malın benzeri üreten ya da üretilmesi olası potansiyel rakipleri kimler olduğunu ya da olacağı sorularına cevap vermeye çalışan bir ekonomik analiz vardır karşımızda. teknik analiz deyince aklımıza öyle araştırmalar kapsamında yapılan 2 çalışma üretilmesi düşünülen mal konusunda mevcut teknolojileri neler olduğunu giderlerle çıktılar arasında optimal bir birleşimi sağlayabilmek için ne tür bir teknoloji uygun olması gerektiği ve üretilmesi düşünülen malıemek mi yoksa sermaye yoğun bir teknoloji mi olacağı gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışan teknolojik veya teknik analizler ile ilgilendiğini bilmeliyiz. finansal analize baktığımız zaman araştırmalar içerisinde önemli bir yer tutan finansal analiz kurulması düşünülen işletmenin finansman yardımcı ihtiyacın hangi kaynaklardan karşılanacağı projenin yıllara göre gider gelir bir fonakışına ne olacağı ve işletmenin hangi üretim düzeyinde kâra geçeceğini belirlenmesine ilişkin sorulara tatminkar cevaplar bulmaya özen gösteren bir analiz vardır. yasal analizde gerçekten gerek yatırım gerekse işletme aşamasında işletmeyi ilgilendiren yasaların bu yazıların işletmeye getireceği yükümlülükleri ile sağlanacak olaylarının araştırılması gerektiğini kapsayan bir olaydır. kuruluş yeri analizinde baktığımız zaman ise ekonomik analizi içinde yer alan kuruluş yeri seçimi ile ilgili analizler işletmenin mahiyetini minimum.

0

ön araştırmalarla beraber bir konu hakkında daha fazla bilgi birikim sahibi oluyoruz, gelecek zamanda olabilecek iyi veya kötü sonuçların ortaya çıkaracağı durumları gösterir ön araştırmalar. bunun için bir çok anket şirketleri çalışmakta ülkemizde ve sonuçları veri olarak, bize sunuluyor.