0

2. mehmet bir çaği kapatip yeni çağ açan bizans i tarihe gömen padişahtir osmanli anayasasini yapmiş ve kardeş katlini caiz kilmiştir

0

2. mehmet (fatih) 2. murat'ın oğludur 2 kez tahta çıkmıştır. hocası akşemseddindir ileri dahalı bir devlet adamıdır. günene kadar istanbul'u alabilen çıkmadı ve istanbulu almak ona nasip oldu . 29.05.1453 yılında bizans'ı düşürdü ve osmanlı devletini imparatorluğa dönüştürdü. bizansın bütün carislerini tek tek yok ederek ele geçirdi. karadeniz onun zamanda türk gölü oldu. ve kırım fethedildi. toronto şehrini fethetmeye giderken yolda öldü.

0

fatih sultan mehmed han, 1432 edirne doğumludur.babası sultan ii.murad güçlü ve otoriter bir padişahtı ve devlet için önemli kurumlardan biri olan enderun sisteminin kurucusudur.fatih sultan mehmed, çok iyi bir eğitim almıştır.bunda lalası olan akşemsettin'in büyük katkısı vardır.akşemsettin kendisi zaten büyük bir alimdi.hem batı kültürünü hem de doğu kültürü ile eğitimler almış ve her iki kültüre de hakimdir.sancak eğitimi için küçük yaşlarda manisa sancağına atanır ve burada kendisine molla gürani gibi diğer kıymetli hocası eşlik eder.13 yaşına geldiğinde, babası tahtı kendisine bırakıp inzivaya geçer.fakat bu küçük yaştaki padişahı gören avrupalılar hemen birleşip bir ordu kurup saldırıya geçince, genç ve tecrübesiz olan sultan ii.mehmed babasını tekrar ordunun başına çağırmış ve osmanlı devleti 1444 yılında 2.kosova meydan savaşında galibiyetle ayrılmıştı.fatih sultan 2.mehmet o tarihten itibaren istanbul'un fethiyle ilgili hazırlıklara başladı.şahı topları dökümhanelerde imal edildi.rumeli hisarı yapıldı ve boğaz gemi trafiği kontrol altına alındı.sultan 2.mehmed 29 mayıs 1453'te istanbulu fethederek, peygamberimizin kutlu vadisinde methedilen o komutan oldu.çağ kapatıp, çağ açan sultan 2.mehmed'e fatih denildi ve avrupalı kaynaklarda ise "sultan mehmet the conquerer " diye geçer ismi.toprak bütünlüğü sağlandıktan sonra sırbistan üzerine sefere çıkarak belgrad hariç tüm topraklar fethedilir.1474 yılında hep sorun çıkaran karamanoğlu beyliğine son verir.pontus tüm devleti de fethedilip ülke topraklarına katılır.

0

fatih sultan mehmet han istanbul’u fetheden balkanlar’da ve anadolu’da sayısız fütuhat yapmış çağ açıp çağ kapamış bir büyük hükümdardır. osmanlı devleti’ ni dünyanın en güçlü devleti haline getirmiştir. eğer ömrü yetseydi italya’yı da fethedip batı roma’ya da son verecek ve hristiyanlığın kalbi olan vatikan’ı alarak osmanlı’yı tüm büyük dinlerin merkezi haline getirecekti.

0

30 mart 1432 yılında doğmuş osmalının 7.padişahıdır