0

türkiye biraz ekonomisi gelişmiştir ve diyer ülkelere göre gene birazdaha iyidi ekonomisi

0

1,dünya savaşından istediğini alamayan devletlerin başlattığı savaştır. ülkemiz o dönem savaştan kaçınmış ve çok iyi etmiştir.

1

avrupa teknolojik , iktisadi ve kültürel alanda daha önce hiç olmadığı kadar güçlüydü.
bu dönemde avrupa kıtası diğer kıtalara egemen durumdaydı. dönemde güçlü olanın hayatta kalması gerektiğini savunan gücü kutsayan bir anlayış hakimdi.bu anlayışa sahip avrupa dünyayı 1914 ile 1918 yılları arasında gerçekleşen küresel bir savaşa sürükledi .küresel savaşın yaşanmasında devletler arası özel sorunlarsömürgecilik yarışmasından doğan bloklaşma ve silahlanmanın etkisi oldu.
savaş büyük devletler arasında çıkar dengesinin bozulmasıyla başlamış ve diğer birçok devleti içinde alarak devam etmiştirbu savaşın sonunda bazı devletler parçalanırkenyeni devletler tarihsahnesine çıkmıştır savaş modern teknoloji ile donatılmış kendi endüstrisini çok hızlı bir şekilde geliştirilmiştir .tank savaş gemisi bombardıman uçakları ve kimyasal silahların kullanıldığı savaş dünya petrol tüketiminin de eskiye oranla birkaç kart artmasınave petrole bağlı dış politikalarının doğmasına neden olmuştur ortadoğu petrolleri bir anda ingiliz fransız ve amerika çıkarlarını çatıştığı bir savaş alanına hale gelmiştir . 1. dünya savaşı'nın sonunda galiplerin düzenlediğiparis barış konferansı'nda büyük devletler arasında ortaya çıkan fikir ayrılıkları devam ederken abd nin izlediği yalnızlık politikası onun her türlü uluslararası işbirliği uzaklaştırılmıştır . fransa ile ingiltere arasında tazminat ve silahsızlanma konusunda anlaşmazlıklar yaşanmıştır almanya ile imzalanan versay antlaşması avrupa'da ulaşan sorunları çözmek yerine ertelenmiş hatta yeni sorunların da ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır.
2. dünya savaşı 1919 paris barış konferansı'nın çözümlediği sorunlar nedeniyle 1 dünya savaşı'nın devamı niteliğindedir 1 dünya savaşı'nın sonrasında oluşturulan yeni siyasal yapı uluslararası siyasetingerçekleri ile başa çıkabilecek kadar güçlü değildir . avrupa devletleri dünyada hakim güçlü olmak amacıyla güç dengesi ittifaklar sistemi ve ortak güvenlik uygulamaları geliştirmiştir 1920'li yıllarda uluslararası meseleler ingiltere ve fransa'nın en gemliğin de bulunan milletler cemiyeti kararı ile çözümlenmektedir.

1

ülkw olarak askerler silahlandırıldı ama savaşmadık pasif kaldık