0

ortaçağ hristiyan düşüncesidir. ortaçağda hristiyanlıkta resim sanat vb.herşeyde din olmak zorundaydı eğer din olmazsa kişi kilise tarafından aforoz edilirdi skolastik düşünce kilise baskısıdır doğmatik düşüncedir avrupa kıtasında bir süre bu düşünce hakim olmuş daha sonra reform hareketiyle bu düşünce yıkılmıştır.

0

derebeylik zamanlarında bulunan bir toplumsal anlayış türüdür. bu anlayışla çizilen resimler veya yazılan metinler, şiirler din ile ilgili olmak zorundaydı. eğer din ile olmasaydı o kişi afaroz edilirdi(toplumun dışına çıkarmak) veya öldürülürdü.

0

özellikle ortaçağ avrupasında görülen bu düşünce çeşidinin anlamı sığ ve değiştirilemez düşüncelerdir. özellikle yeni buluşların önü bu düşünce yüzünden kesilmiştir. galileo dünya yuvarlaktır dedikten sonra kilise tarafından dayatılan dünya düzdür skolastik düşüncesi yüzünden idama çarptırılacakken galileo dünya düzdür diyerek bu cezadan yırtmıştır. ancak ölümeden önce gene de son sözünün "dünya yuvarlaktır." olduğu söylenir. skolastik düşünce en kısa hikayesiyle galileo'yu böyle etkilemiştir. varın diğer bilim adamlarını siz düşünün.

0

kavimler göçü ile beraber roma imparatorluğunun tamamen parçalanması sonucunda ilk çağ kapanıp orta çağ başlamıştır. skolastik düşünce ise orta çağ avrupa'sında hakim olmuş bir kavramdır. roma katolik kilisesinin eğitimi, düşünceyi, bilim ve sanatı eline alarak insanlara kendi ürettiği bilgileri dayatması skolastik düşünce olarak tanımlanır. avrupa, rönesans, reform gibi düzenlemeler ile beraber zamanla skolastik düşünceyi terk etmiştir.

0

çok eskide olan bir düşünce yanlış hatırlamıyorsam din baskısı ile olan düşünceydi

0

derebeyliğin hakim olduğu ortaçağda ortaya çıkan bir düşünce sistemi olan skolastik düşünce, pozitif bilimi akılcılığı ve sorgulamayı reddeder ve kilisenin emirlerine göre hareket eder. bunun dışına çıkanları cezalandırmayı görev olarak görürler. avrupa da yayılan bu düşünce sonunda bilimsel gelişmeler ve coğrafi keşifler uzun yıllar gecikmeye uğramış ve avrupa dünyası karanlığa gömülmüştür.

1

skolastik düsünce yi sosyal dersendi ögrendim papazların bilimi red eden ve herseyi red eden insanların beyjindeki düşünceye skolastik düşnce denir papazlar insanlardan para alarak cennet onlara yer aldıklarını söyler ama böyle birşey imkansız tamamen dolandırıcılık ve çok günah bişe allaha karşıda gelmiş oluyolar cennet allahın allah isterse böyle şeyler gerçelersır.

1

aslında skolastık dusunce o donemın kılısesı tarafından dusunceye karsı cıkılmasıydı.

1

bu düşünce tarzı ortaçağ avrupa'sında kabul görmüş halkın dini duygularının sömürülmesi ile kilisenin önde gelenlerinin yararları için maddi manevi bir nevi kandırmaca oyunu olmuştur. bu düşünce tarzına göre kilisedeki din adamları cenneti parsel parsel satabilir kişileri dinden çıkartabilir dine tekrar geri alabilirdi. bu çağda kilisenin söylemlerini aykırı ne kadar söyleyen varsa ve bunları söyleyen ne kadar insan varsa hepsi toplum tarafından dışlanmış yeri gelmiş idam edilmişlerdir örneğin galileo nun dünya yuvarlaktır teorisi hiçbir şekilde kabul görmemiş kilisenin dünyanın bir öküzün boynuzları üzerinde bir tepsi şeklinde olduğu görüşü o dönemde inanılmaz bir şekilde savunulmustur. galileo bu şekilde idam edilmiştir yıllar sonra dünyanın yuvarlak olduğu ortaya çıkmış bu ve bunun gibi yaşanan olayların hepsi gün yüzüne geldiği için kilisenin etkinliği yavaş yavaş son bulmaya başlamıştır kilisedeki din adamları ortaçağda maddi olarak bütün güçlerini toplamışlar ken reform ve rönesans çağlarının ortaya çıkmasıyla insanların elime yönelmesi ile din adamlarının etkinliği tamamen ortadan kalkmıştır hıristiyanlıkta artık bir din olarak benimsenmiş ve kişiler tercihleri neticesinde bu dini kabul etmişlerdir

0

skolastik düşünce ortaçağ avrupasında ortaya çıkmış, kiliselerin kendi öğretilerinin dışına çıkmaması için insanlara dikte ettiği düşünce tarzıdır. dönemin aydınları, yazarları kiliseler için tehlike arz ediyordu ve bunun önüne geçmek için baskıcı, zorba bir tavırla tehdit edip halkı ve aydınları bilimden, sanattan dolayısıyla düşünmekten alıkoyuyorlardı. ortaçağ avrupasının genel bir özetidir aslında skolastik düşünce.

0

bizim bağnazlık diye tabir ettiğimiz yani bizdeki karşılığı bağnazlık olan orta çağ avrupalı zihniyeti. avrupalı demek çok doğru olmadı orta çağ heiatiyanları zihniyeti diyelim.

0

skolastik dusuncenin temeli dinle yani din adamlariyla hukumetin yonetilmesiydi.

0

ortaçağ avrupasında kilisenin üstünlüğünü savunan bir çeşit düşünce biçimiydi özgür düşüncenin olmadığı bu dönemde din adamları kiliseye ve kendilerine karşı gelen birçok insanıda idam etmişlerdir

0

ortaçağ avrupasında kilisenin de etkisiyle hakim olan yeniliğe kapalı baskıcı bir düşünce sistemi olarak gelişmiş düşüncedir.
her şeyin en doğrusunun kilise ekolünce dini kurallar ışığında kararlaştırılacağını benimser.
ortaçağ karanlığı denilen durum bu düşünce sisteminin hakimiyeti altındaki avrupada ortaya çıkmış, bilimin ve sanatın gelişimini engellemiştir.
bu dönemde bilim ve sanatla ilgilenenlere cadı ve büyücü gözü ile bakılmış bunlara şeytan sıfatı bile yakıştırılmıştır.
engizisyon adı verilen mahkemelerde yargılanan onlarca aydın skolastik düşünce kurbanıdır.
yalnız unutulmaması gereken bir şey baskıcı sistemlerin her ne olursa olsun varlıklarını sonsuza dek sürdüremeyeceği ve elbet karşısında bir karşı güç bulacağıdır.
bu düşünce sisteminin hakim olduğu ortamda gelişen reform ve rönesans hareketleri skolastik düşüncenin dogmalığından avrupanın kurtuluşunda etkili olmuştur.
bir nevi antitezi oluşan skolastik düşünce tezliğini yitirerek ortadan kaybolmuş ve yeni çağ ile kilisenin de toplum yaşamındaki etkileri olabildiğince azalmıştır.
günümüzde avrupa kıtası demokrasi, laiklik, eşitlik gibi kavramların ve sanatın beşiği olarak görülüyorsa bu durumunu skolastik düşünce ile olan savaşını kazanmasına ve dogmatizm kurbanı olmamasına borçludur.
unutulmamalı ki düşüncelerin özgürce yeşerdiği topraklar güneş tarafından aydınlatılır..

0

orta çağ avrupasında görülen baskıcı düşünce sistemidir. kilise cahil halkı kullanmak için özgür düşünceyi yasaklamış ve ölümle cezalandırmıştır. ve bu dönem de insalara cennetten arsa satmak ya da insanları dinden çıkarmak gibi uygulamalarla kandırıp ekonomik onlarak sömürmüşlerdir.

0

eskiden avrupada derebeylik zamanlarında bir toplumsal anlayış.kilise baskısıdır.matbaanın avrupaya girişiyle düşünce yavaş yavaş yokulup gitmiştir

0

skolastik düşünce ortaçağda kullanılan bir terimdir lakin bu terim şu an günümüz için de geçerlidir diyebiliriz çünkü bir şeye körü körüne bağlanmak anlamına gelen skolastik düşünce kilisenin her söylediğini doğru kabul etme ideolojisi ile ortaya çıkmış ve dini suistimal etmeye dayanan bir görüştür bu yüzden dini konularda veyahutta herhangi bir konuda doğru kaynaklardan araştırma yaparak bilinçli bir şekilde inanmak ya da konu hakkında bilgi sahibi olmak bizi bu bağnazlıktan kurtarabilir yoksa ortaçağ avrupasının yaşadığı skolastik girdabına biz de kapılabiliriz

0

skolastik düşünce ortaçağda ortaya çıkan ve kilisenin kendi çıkarları üzerine kullanmış olduğu bir şeydir. kiliseler bunun sayesinde cennetten toprak satmaya günah silmeye başlamıştırlar. bunun yanı sıra karşı çıkanları da dinden çıkartmışlardır. kiliseler söz sahibidir. bu dönemde kiliseler halkın bilinçlenip onlara karşı çıkmasını istemediği için katı kurallar uygulayarak karşı çıkanları affetmeksizin dinden çıkartıyordu. din adamları kiliseye güveniyorlardı. bu dönem halkı her türlü ilime ve bilime kapalıydı. kiliseler yavaş yavaş skolastik düşünceyi benimseyerek uzun bir süre kullanmayı devam ettirmiştir. skolastik düşünce kiliseler için iyi halk için kötü bir durumdur. reform ve rönesansla son bulan kiliselerin halkı kandırmasına skolastik düşünce denir.

0

orta çağ avrupasında çok fazla görülmüş, kilisenin her dediğini doğru kabul eden ve toplumsal ya da siyasal tüm işleri kiliseye bağlı yapma

0

o ülkede kilise ne derse ne yaparsa onu yapmaya skolastik bir düşünce denir