1

bilgisyara rapor yazma, yazı yazma, resim yapma, analiz etme, çizim yapma, bazı zamanlar oyun oynama ve slaytlar hazırlamak için kullandığımız bir numaralı eşyalarımızdan bir tanesidir. yalnız tüm bunları yapabilmek için bilgisayarın ana donanım parçalarına ihtiyacı vardır. bilgisayarın ana donanım birimleri bilgisayarın olmazsa olmazlarındandır. mutlaka bilgisayarda olması gerekiyor. nedir bu parçalar, işte onları size söyleyelim.
anakart; bilgisayarda bulunan ve neredeyse tüm parçaların takıldığı ana yerdir. evet, neredeyse, tüm parçalara buraya takılmaktadır. bundan dolayı ana donanım birimidir.
ram bellek: bilgisayarın hızını artıran daha doğrusu performansını etkileyen unsurlardan bir tanesidir. ayrıca ram bellekler üzerinde işlem yapılabilen gecici bellek türüdür. herhangi bir elektrik kesintisi yaşandığında ram bellek üzerindeki bilgiler silinir.
harddisk: kalıcı bellek türüdür. bilgisayara kaydedilen tüm bilgiler buraya depolanır. bilgisayarın bilgi deposu da diyebiliriz.
ekran kartı: bilgisayar görüntülerini ekrana aktarmasını sağlayan donanımdır. bu ekran kartı olmazsa hiçbir görüntüyü alamazsınız.
kasa; bilgisayara ait ve neredeyse tüm parçaların içine konulduğu bölümdür.
power supply: bilgisayar güç kaynağıdır. bu donanımın arıza yapması neticesinde bilgisayarda çalışmaz.
monitör: ekran kartı vasıtasıyal ekrana gelen görüntüleri görebilmek için monitörlere ihtiyaç vardır.
bunların dışında, olan parçalar ise ek donanım birimleridir. yani yoklukları bilgisayarın çalışmasına engel olmaz. örneğin, fare, klavye, yazıcı, dvd-rom, cd-rom, disket sürücü, projeksiyon gibi donanımları sayabilirim.