0

osmanli avusturya ilişkileri osmanli macar ilişkilerinin sonunda gelişme göstermiştir

0

osmanlı 1606 yılına kadar avusturya'dan üstün bir devletti , 1606 yılında imzalanan zitvatorok antlaşması ile avusturya ile osmanlı eşit sayıldı.

0

606 yılında imzalanan zitvatorok antlaşması ile sağlanan osmanlı - avusturya barışı uzun süre devam etti. ancak iv. mehmet zamanında barış yeniden bozuldu. 1658’de erdel beyi rakoçi isyan etti. ancak osmanlı kuvvetleri karşısında tutunamayarak avusturya’ya sığındı.
avusturya’nın, rakoçi’yi koruması ve erdel işlerine karışması üzerine sadrazam fazıl ahmet paşa avusturya’ya karşı sefere çıktı /1662 /avrupalıların alınamaz dediği uyvar kalesini ele geçirdi. ardından zerinvar’ı fethetti. osmanlı kuvvetleri karşısında tutunamayan avusturya’nın barış istemesi üzerine vasvar antlaşması imzalandı 1664 yılında.

0

avusturya, avrupa'nın genelinde hükmeden güçlü habsburg hanedannın yönetim merkezi konumundaydı. orta avrupa'da yer alan avusturya, doğu ile batı güçlerinin stratejik geçiş bölgelerine hakim de bu durumlar otu yönünden genişleme politikası güden o sonralediği için stratejik bir tehditti balkanları açılıp buradaki halkı kendine bağlamak ve katolikleri kendi koruyuculuğunu almak isteyen avusturya osmanlı devletine büyük bir engel olarak görüyordu. avusturya, birinci kosova muharebesi'nde müttefik ordularının malibiyetinden ilk defa rahatsız oldu ve osmanlı devletini haçlı seferleri ile durdurmayı denedi. bu safada osmanlı avusturya ilişkileri, avusturya'nın haçlı seferine, asker göndererek yardım etmesinin dışında hemen hemen yok denecek kadar azdı. 1526'da kanuni sultan süleyman'ın muhaç muharebesi'nde macar ordusunun hezimete uğraması ile macaristan toprakları osmanlı devleti'nin kontrolüne girdi. avusturya'nın macar kralı ile akrabalık bağının olması nedeniyle macaristan toprakları üzerinde hak iddia etmesi osmanlı devleti ile avusturya'yı sonu gelmez bir mücadelenin içine sürükledi. bu mücadeleler 16 dünyada genelde o sana dilediğin lehine sonuçlanırken 17. yüzyılda avusturya'nın lehine döndü. avusturya'nın 17. ve 18. yüzyılda ki dış politikasında avrupa kıtasında habsburg monarşisini egemen kılmak, osmanlı devletini avrupa'dan korumak ve ardından balkan ülkelerine aralarında paylaşmak için rusya ile işbirliği yapmak vardı. avusturya, osmanlı devleti'nin avrupa'da sahip olduğu topraklarda hakimiyet kurmak için gerekirse tek başına bir mücadeleye girmeye hedeflemişti balkanlardan uzak tutmak istediği rusya ile mücadeleyi göze almıştı.