2
0

bamya çeşitleri, türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisini farklı çeşitleri bulunmaktadır. bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak kimi yemeklik, kimi kurutmalık, kimi konservelik olacak şekillerde gruplandırılmıştır. bamya çeşitlerinin aynı zamanda yetişme bölgeleri , tatları gibi değişiklikleri bulunmaktadır. bu da demek oluyor ki insanlar bamyayı çeşitlerine göre pişirik tüketmektedir. taze olarak yenilebilern bir bamya çeşidi yerine kurutmalık olan bamya çeşidini tabi kimse tüketmez. bu çeşitlerin özelliklerine ve lezzetlerine göre insanlar bunları farklı şekillerde kullanmaktadır. bamya çeşitleri yöreden yöreye değişerek yetişen ama genel özellikleri gerek biyolojisi, gerek familyası, gerek fizyolojik özellikleri olsun çoğunlukla farklılıklar göstermez. fakat ülkemizde ege ve marmara bölgesinde bamya çeşitlerinin tümü bulunmaktadır. bu bölgelerdeki iklim tüm bamya çeşitleri için gerekli iklim koşullarını sağlamaktadır. bamya çeşitleri genel olarak soğuktan çok etkilenirler. bu tüm bamyalar için ortak özelliktir. bunun yerine ılık ortamı seven bamyalar susuz uzun süre bozulmadan yetişmeye devam edebilirler. ülkemizde bilinen 4 bamya çeşidi bulunmaktadır. bu bamya çeşitleri farklı özellikler ve farklı yetişme alanları ile karşımıza çıkmaktadır. bu nedenle hepsini teker teker inceleyelim.

balıkesir bamya: bu bamya adından da anlaşıldığı gibi daha çok balıkesir bölgesindeki iklimde yetişmektedir. balıkesir bamya, diğer adı ile insanlar tarafından tombul bamya olrak adlandırılmaktadır. balıkersir bamyası bamya çeşitleri arasında önemli bir yere sahiptir. altı köşeli olan bu bamya , bamya türlerinden en etli olanıdır. ucu küt olan bu kısa bamya, tombul bamya olarak adlandırılmasının nedeni işte bu fiziksel özellikleridir. bu bamyayı diğerlerinden ayıran özelliği ise ide insanlar bu bamyayı ister konserve için isterlerse de taze olarak pişirip yemeleri için uygun olmasıdır. yani bu bamya istenilen şekilde tüketilebilir.

sultani bamya: türkiye'de ve dünya da en yaygın olarak yetiştirilen ve birçok yerde kolayca bulunabilen bu bamya, oldukça küçük bir yapıdadır. işte makalenin başında da bahsettiğimiz gibi bu bamya ege ve marmara bölgesinin en yaygın ve en çok yetiştirilen bamya çeşitleri arasında yer alır. balıkesir bamya gibi altı köşeli değil, bu bamya 5 köşelidir. oldukça yumuşak olan bu bamya aynı zamanda oldukça lezzetlidir. işte bu özelliği ise bu bamyayı diğerlerinden ayırıcı bir özellik göstermektedir. bu bamya gıda sanayi tarafından en çok işlenen bamya olarak bilinmektedir. bu bamyanın diğer bir önemli özelliği ise geç hasat edilse bile selülozlaşma oldukça yavaştır. bu nedenle ege ve marmara bölgesi bu bamyanın yetişme alanları arasındadır.

bornova bamya: yine ege bölgesinde yetiştirilen bu bamya en çok sofralık ve konservelik olarak yetiştirilmektedir. ucu tombul olan bu bamyanın sap kısmı oldukça incedir. bu bamyayı dış görünüşünden ayırabileceğiniz özelliği ise sap kısmının bağlantı bölgelerinin renginin mor olması..

0

yemelik, kurutmalık ve konservelik turleri vardir. (bazi cesitleri: balikesir bamya, amasya bamya, bornova bamya)

0

konservelik, kurutmalık ve yemeklik çeşit olaraksa sultan bamya bornova bamya, amasya bamya ve balıkesir bamya

0

bamya türleri genel de yetiştirildiği şehrin adını alır. örnek vericek olursak balıkesir bamyası, bornova bamyası, sultani bamyası ve amasya bamyası diyebiliriz.

0

türkiyede yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır.bunlardan bazıları
sultani bamya miracle bamya amasya bamyadır.

0

bir sürü var saymakla bitmez mesela amasya bamyası kuru bamya sulu bamya gibi

0

sultani amyası amasya bamyası çiçek bamyası blıkesir bamyası olarak duymuştum birde uzun bamya kısa bamya top gibi küçük bamya olarak bilirim.bamya hem yazın hemde kışın tüketilen yapımı cok zor ama yemesi lezzetli bir sebzedir,özellikle bağırsaklarımız için çok yararlıdır,eğer kabızzlık gibi sorun yaşıyorsanız bamya yemenizi şiddetle tavsiye ederim.gerçi bamyayı her kesin beğenmediğini ve yemeği tercih etmediğini de duymuştum duyuyorum da.yemek olarak yapıldığında son olarak limon sıkıldığını duyuyorum aslında ufak limon parçasıda yemeğe koyulduğunda aroma olarak lezzetli olduğu kannaatindeyim.soğanın bol olması ve kırmızı kapya biberlerinden de doğranması yemek olarak bamyada renklerin uyumnun görmek görsel olarak cok hoşouma gider soğan kırmızı kapaya yeşil bamya sarı limon..marketlerde satılan konserve olan bamyalarda vardır,onlar haşlanmış olarak hazır satılıyor.
ege ve marmara bölgesinde iklim koşullarından dolayı yetişir ama kurutmalık sahil kenarlarında olmamak şartıyla kış için yapılabilir.
bamya soğuk ortamda yetişmeyen bir sebzedir
bulunduğu ortamda yaz mevsimi yada sıcaklık değerleri ne kardar çok sa ve uzun birdönemise elverişli bir şekilde yetiştirmiş olursunuz.

1

sultani bamya,
amasya bamyası,
balıkesir bamyası,
çiçek bamya.

0

uzun bamya kısa bamya ince ve kalım bamya olmak üzere dörde ayrılır

0

bamya sulu ve susuz olarak yetişebilir. izmir bamyası amasya bamyası sultani bamyasından oluşur.

0

sulu bamya susuz bamya amasya bamyasi kastamonu bamyasi izmir bamyasi karabuk bamyasi antalya bamyasi

0

sultani bamya bornova bamya amasya bamya balıkesir bamya

0

bamya insanin kendi evinde bile besleyebileceği bir yiyecektir ekildikten bir sene boyunca ürün vermez ve diğer yıllar bol bol ürün alirsiniz bamyanın çimlenme özelliği diğer meyve ve sebzelere oranla daha fazladır onun için çiftçiler ve seracilar veya yetiştiriciler bu ürünü sık sık ekerler

0

evde kendi imkanlarınızla bile yetiştirebileceğiniz bir bitki türüdür. soğuğa karşı aşırı dayanıklı olup çimlenme özelliği de yüksektir. ekildikten sonra ilk sene bir verim alamazsınız fakat iki sene sonra meyve vermeye başlar ve ondan sonraki her sene meyve verir eğer iyi bakarsanız. genellikle ağustos ve kasım ayları arasında meyve verir. fazla büyütülmeden toplanıp tüketilmesi gereken bamya çok büyütülürse lifli bir yapısı olduğu için çok fazla sertleşiyor. ortalama bir kabuklu ceviz boyutuna geldiğinde toplanması öneriliyor. türkiyede ise en çok ege ve marmara bölgesinde üretiliyor. sıcak ve ılık iklimleri seven bir bitkidir. bitki ortalama bir metreye kadar uzayabiliyor. genellikle yetiştikleri şehirlerin adlarıyla anılan bamya çeşitleri bilindik adları vardır balıkesir bamyası, bornova bamyası, sultani bamyası ve amasya bamyası gibi yetiştirildikleri şehirlerin isimlerini alıyorlar. yapılış bakımından da üçe ayrılırlar kurutmalık, konservelik ve yemeklik. bunların sınıflandırılması da üretilirkenki tohumlarından geliyor

0

bomba türleri bir çok türe ayrılır bunlar neler olabilir mesela bombalar yani saat li olanlar bunlar çok tehlikelidir genelde sukiast da kullanılır bunlar çok kötü nedenlere mal olur her şey çok tehlikeli bir hal alır aslında çünkü insanlar bir çok farklı nedenlerle bu bombaları yapabiliyor bu yüzden sadece kendini düşünen ve çıkar içinde koşan kişiler yüzünden insanlar ölüyor. ölenlen insanlar ise suçsuz günahsız insanlar vicdanı olmayan bir insan bile buna dur demeli bence bombalar insanları yok eden ve yararı nerediyse hiç olmayacak bir şeydir bomba insanlığa gram yararı yoktur çünkü insanlar zarar veriyor sevdikleri insanları elinden alıyorlar ve bunların sadece göz korkutmak için yapıyorlar bu bana hiç doğru gelmiyor bir kaç kablo ve biraz barut tan canlar diyor ve bunlara sesiz olan kişiler var sizce neden yani canlar bu kadara kıymetsiz mi bunları düzeltmek lazım konuşarak daha uygun bir çözüm yolu ulaşıcağini anlamak çok zor olmasa gerek o yüzden bomba ne bir çözüm yoludur nede bir barış yolu bomba sadece olayları daha kötü yapar onları çıkmaz bir hal aldırır

0

bamya çok kişinin sevmediği bir yemek olsada bence tavuklusu çok güzel oluyor insanın yedikce yiyesi geliyor bamya türleri ise
amasya bamya
bornova bamya
sultani bamya
balıkesir bamya
hepside birbirinden lezzetlidir

1

çoğu ilin kendine özel bir bamyası vardır hangi ili dersen onun bamyası vardır zmxb

0

içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde diğer bamya türleri arasındaki yerini korumaktadır.

kırmızı bamya ne zaman hasat edilir?

sulama koşullarının ve iklim şartlarının durumuna göre değişmekle beraber yazın sonlarında ve sonbahar aylarında hasat edilmektedir.

kırmızı bamya özellikleri nelerdir?

daha çok saksıda ve terbiye edilmiş nemli toprakta yetiştirilmeye elverişlidir.

çalı biçiminde bir bitki türüdür.

soğuk havada yetiştirilemez. ilıman havaların yaygın olduğu, sıcak günlerin daha uzun sürdüğü iklimlerde yetiştirilmelidir.

yüksek sıcaklıklarda verim daha da artmaktadır.

yetiştirmede derin ve yüksek kaplarda teras veya güneş alabilen düzlemlerde üretime uygun hale gelmektedir.

tohumları hibrit bir yapıda olmamasından dolayı aynı üründen tekrar tohum elde edilebilmektedir.

meyvesinden alınan tohumlar, oda sıcaklığında, yani yaklaşık 24 derecede, ıslak, rutubet ve ışık almayan, serince bir kapalı kutu veya çekmecede tutmak gerekm içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde diğer bamya türleri arasındaki yerini korumaktadır.

kırmızı bamya ne zaman hasat edilir?

sulama koşullarının ve iklim şartlarının durumuna göre değişmekle beraber yazın sonlarında ve sonbahar aylarında hasat edilmektedir.

kırmızı bamya özellikleri nelerdir?

daha çok saksıda ve terbiye edilmiş nemli toprakta yetiştirilmeye elverişlidir.

çalı biçiminde bir bitki türüdür.

soğuk havada yetiştirilemez. ilıman havaların yaygın olduğu, sıcak günlerin daha uzun sürdüğü iklimlerde yetiştirilmelidir.

yüksek sıcaklıklarda verim daha da artmaktadır.

yetiştirmede derin ve yüksek kaplarda teras veya güneş alabilen düzlemlerde üretime uygun hale gelmektedir.

tohumları hibrit bir yapıda olmamasından dolayı aynı üründen tekrar tohum elde edilebilmektedir.

meyvesinden alınan tohumlar, oda sıcaklığında, yani yaklaşık 24 derecede, ıslak, rutubet ve ışık almayan, serince bir kapalı kutu veya çekmecede tutmak gerekm içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde diğer bamya türleri arasındaki yerini korumaktadır.

kırmızı bamya ne zaman hasat edilir?

sulama koşullarının ve iklim şartlarının durumuna göre değişmekle beraber yazın sonlarında ve sonbahar aylarında hasat edilmektedir.

kırmızı bamya özellikleri nelerdir?

daha çok saksıda ve terbiye edilmiş nemli toprakta yetiştirilmeye elverişlidir.

çalı biçiminde bir bitki türüdür.

soğuk havada yetiştirilemez. ilıman havaların yaygın olduğu, sıcak günlerin daha uzun sürdüğü iklimlerde yetiştirilmelidir.

yüksek sıcaklıklarda verim daha da artmaktadır.

yetiştirmede derin ve yüksek kaplarda teras veya güneş alabilen düzlemlerde üretime uygun hale gelmektedir.

tohumları hibrit bir yapıda olmamasından dolayı aynı üründen tekrar tohum

0

içerdiği yüksek besin değerleri sayesinde diğer bamya türleri arasındaki yerini korumaktadır.

kırmızı bamya ne zaman hasat edilir?

sulama koşullarının ve iklim şartlarının durumuna göre değişmekle beraber yazın sonlarında ve sonbahar aylarında hasat edilmektedir.

kırmızı bamya özellikleri nelerdir?

daha çok saksıda ve terbiye edilmiş nemli toprakta yetiştirilmeye elverişlidir.

çalı biçiminde bir bitki türüdür.

soğuk havada yetiştirilemez. ilıman havaların yaygın olduğu, sıcak günlerin daha uzun sürdüğü iklimlerde yetiştirilmelidir.

yüksek sıcaklıklarda verim daha da artmaktadır.

yetiştirmede derin ve yüksek kaplarda teras veya güneş alabilen düzlemlerde üretime uygun hale gelmektedir.

tohumları hibrit bir yapıda olmamasından dolayı aynı üründen tekrar tohum elde edilebilmektedir.

meyvesinden alınan tohumlar, oda sıcaklığında, yani yaklaşık 24 derecede, ıslak, rutubet ve ışık almayan, serince bir kapalı kutu veya çekmecede tutmak gerekm

0

balıkesir bamyası var amasya var bornova var çeşit çeşit bamya türü var