0

kuantum teorisi atom ve atom altı seviyedeki maddenin ve enerjinin fizik teorik temelidir planck kuantum keşfinden henüz ortaya çıkmış bir teori olduğunu kabul etti ancak bunların varlığı doğa yasalarını tamamen yeni ve temel bir anlayışa işaret etti

0

madde ve ışığın atom ve atom altı seviyelerdeki davranışları inceleyen bilim dalidir dalga mekaniği adıylada anılır

0

kuantum teorisi, atomun ve atom altı seviyedeki maddenin ve enerjinin doğasını ve davranışını açıklayan modern fizik teorik temelidir. maddenin ve enerjinin bu seviyedeki doğası ve davranışı bazen kuantum fiziği ve kuantum teorisi olarak adlandırılır.

0

kuantum fiziği, atom ve atomaltı parçacıkları ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

kuantum fiziği, klasik fiziğin(newtoncu fizik) atom ve atomaltı parçacıkları açıklamak için yeterli olmamasından ötürü doğmuştur. 1900’lü yılların başına geldiğinde insanlar klasik fiziğin her şeyi açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiğini düşünüyorlardı. ancak 1905 ve 1915’li yıllarda açıklanan görelilik teorileri ve 1920’li yıllarda ortaya çıkan kuantum fiziği bize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı. küçük cisimlerin(proton, elektron, kuark…) normal hayatta tecrübe ettiğimizden çok daha farklı davrandığı fark edildi.

klasik fizikte, her şey belirlidir(zaman, konum, momentum…). ancak kuantum fiziğinde bu geçersizdir. görelilik teorisinde zaman, hız, uzunluk, momentum gibi kavramlar görecelidir. kuantum fiziği’nde konum, momentum, hız, enerji asla ve asla kesin olarak ölçülemez daima belirsizlik vardır. üstelik dalga-parçacık ikiliği, sıfır noktası enerjisi, paralel evrenler gibi gündelik hayatta tecrübe edindiğimiz bilgilere tamamiyle aykırı sonuçlar doğurur. örnek olarak klasik fizikte eğer bir deneyi tamamiyle aynı şartlarda 2 veya daha fazla yaparsanız aynı sonuçlar elde edersiniz. kuantum fiziğinde ise bir deneyi aynı şartlar altında yapsanız dahi farklı sonuçlar alırsınız çünkü kuantum fiziğinde olaylar rastlantısaldır. albert einstein, kuantum fiziğinin doğmasında öncülük etsede kuantum fiziği’nin bu yönde kaymasını eleştirmiştir ve “tanrı zar atmaz” diyerek kuantum fiziği’ndeki rastlantısallığı eleştirmiştir.

1

kuantum fiziği atom ve atom altı parçacıkları ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır kuantum fiziği klasik fiziğini newton fizik atom ve atom altı parçacıkları açıklamak için yeterli olmamasından ötürü doğmuştur 1900'lü yılların başında geldiğinde insanlar klasik fiziğin her şeyi açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiğini düşünüyorlardı ancak 1905'de ve 1915 li yıllarda açıklanan görelilik teorileri ve 1920'li yıllar ortaya çıkan kuantum fiziği bize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı küçük cisimlerin proton elektron normal hayatta tecrübe ettiğimiz de çok daha farklı davrandığımı farkedildi klasik fizikte her şey belirlidir zaman kanun ancak kuantum fiziğinde bu yetersizdir görelilik teorisi ne zaman hız uzunluk gibi kavramlar görecelidir fiziğinde hız enerji asla ve asla kesin olarak ölçülmez daima belirsizlik vardır üstelik dalga parçacık ikiliği sıfır noktası enerji paralel evrenler gibi gündelik hayatta tecrübe edindiğimiz bilgiler tamamıyla aykırı sonuçlar doğurur örnek olarak klasik fiziğe eğer bir dene yi tamamı ile aynı şartlarda iki veya daha fazla yaparsanız aynı sonuçlar elde edersiniz kuantum fiziğinde ise bir dene yi aynı şartlar altında yapsanız dahi farklı sonuçlar alırsınız çünkü kuantum fiziğinde olaylarla saldır albert einstein kuantum fiziğinin doğmasında öncülük etsede kuantum fiziğinin bu yönde kaymasını eleştirilmiştir ve tanrı zar atmaz diyerek kuantum fiziğinde ki rastlandığını eleştirilmiştir.

0

birkaç bin yıllık araştırmanın ardından maddelerin neden yapılmış olduğunu artık biliyoruz. elektron ve kuark adı verilen küçük parçacıklar. bu arkadaşlar hidrojen ve oksijen atomları ve h20 gibi melekülleri oluşturmak için küçük aileler dahilinde birlikte takılırlar. atomlar ve moleküller dünyamızın lego parçalarıdır. bu minik dünyanın nasıl çalıştığını anlamak için bilim insanları kuantum kuramı adı verilen bir fikirler topluluğu kullanırlar. kuantum kuramı elinizdeki akıllı telefonu akıllı yapan yonda dahil olmak üzere etrafınızdaki tüm teknolojilerin temelinde yatar. kuantum kuramı tuhaftır, doğrudur ve önemlidir. mikroskobik dünya alışık olduğumuz klasik dünyadan daha farklı kurallarla yönetilir. klasik gündelik hayatta herşeyin beklendiği gibi davrandığı ortak kanı için kullanılan fizikçi terimidir.

0

kuantum bir şey yok ya ben sana bir de ben sana bir de süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar süren yarışmalar yarışma detayları adım aşk sayfası ana sayfa ana sayfa ana sayfa ana sayfa ana sayfa ana sayfa ana sayfa ana sayfa tüm galeriler için tıklayın ve oyun başlasın bir şey yok ki de bir davutoğlu görüşmeye bu gün çok iyi bir örneğe ihtiyacı vardır ve uygulanmaktadır ve bu gizlilik önemli olan var ama ben seni çok seviyorum seni uygulaması yokmuş gibi geldi mi diye konuştu avrupa birliği tarafından yapılan yorum var mı bir şey var gol yedi gün sonra sağ sol tuşları ilerlemek için çok önemli değil ama bu sefer bıçakla yaralandı de bir şey var gol yedi gün sonra sağ sol tuşları ilerlemek için çok önemli değil ama bu sefer bıçakla yaralandı de bir şey var gol yedi gün sonra sağ sol tuşları ilerlemek için çok önemli değil ama bu sefer bıçakla yaralandı de bir şey var gol yedi gün sonra sağ sol tuşları ilerlemek için çok önemli değil ama bu sefer asker şehit kamer ve bir çocuk var mi diye bi ara sıra şehir içinde yaklaşık yüzde bir de sen de yolla bula

0

kuantum fiziği, biraz karışık bir konudur. ben öğrenmek için baya kafa yorup baya vaktimi harcamıştım. sanırım hala tam anlamıyla anlamış değilim fakat bildiğim kadarını ve aklımda kalanları buraya yazayım belki faydası olan birileri olacaktır.
atom ve atomaltı parçacıkları ve ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. klasik fiziğin yetersizliğinden dolayı ortaya çıkmış olup, 1900 zamanlarında insanlar klasik fiziğin her şeyi açıkladığını düşünüp fiziğn de sona yaklaştığını düşünüyolardı ama görelilik teorileri ve kuantum fiziği sayesinde bu olgu komple değişmeye başladı, küçük cisimlerin normal hayatta çok daha farklı olduğunu öğretti.klasik fizikte herşey belirlidir ama kuantumda öyle değildir bu kural geçersiz sayılır. görelilik teorisinde zaman hız uzunluk momentum gibi kavramlar değişken niteliğindedir. üstelik dalga parçacık ikiliği,sıfır noktası enerjisi,paralel evrenler gibi bizim edindiğimiz tecrübelere bilgilere aykırı sonuçlar verir. basit örnek vermek gerekirse klasik fizikte eğer bir deneyi tamamiyle aynı şartlarda 2 veya daha fazla yaparsak aynı sonuçlar elde ederiz. kuantum fiziğindeyse bir deneyi aynı şartlar altında yapsak bile farklı sonuç alırız çünkü kuantum fiziğinde olaylar raslantısaldır ne olacağı hiç bir zaman kesin değildir. aynştayn, kuantum fiziğinin doğmasında öncülük etmiş olsa bile kuantum fiziğinin bu yönde kaymasını eleştirmiş ve tanrı zar atmaz diye ünlü sözünü söyleyip kuantum fiziğindeki raslantıyı da eleştirmiştir.

0

atom ve atom altı taneciklerini inceleyen bilim dalıdır. klasik fizikte herşey belirlidir görelilik teorisinde zaman hız uzunluk momentum görecelidir

0

kuantum hem bir başarıdır hem de başarısızlıktır. basarıdır cünkü kuantumun içinde bulunmadığı bir bilimsel olay yoktur. başarısızlıktır cunku kuantumun nasıl olduğu hala bilinmemektedir. planch ile başlayan teori einstein, bohr ile devam etmiş born, jordan ile gelişmiş dirac in hesapları ile son halini almıştır. teorinin ispatı 30 yılı almıştır.. bu teori atom ve atomun içindeki daha küçük parcacıklarla alakalıdır. teorinin felsefesinin altında bu parçacıkların acayip davranışları yatar. insanoğlu bu parcacıkların davranışlarının sırrını hiçbir zaman çözemeyecektir.. bu teoriden sonra sonra uzay çağı başladı.
bol kazançlar.

0

fiziğin alt dallarından biridir kuantum fiziği olarak biliriz 1900 yıllarında max punk bulmuştur

0

maddenin en küçük parçasının(atom değildir) bir yerde var olurken aynı anda başka bir yerde de var olmasıdır. iki seçeneği olan bir olayda biz bakmıyorken iki seçenek de geçerlidir. ama biz bakmaya başladığımızda onu karar vermeye zorladığımız için sadece 1 seçenek oluşur.

0

rahatsın teorisi atom ve atom altı parçacıkları birbirleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır kuantum fiziği fiziğin atom ve atom altı parçacıklarıaçıklamak için yeterli ol ötürü doğmuştur 1900 yılında yılların başına geldiğinde insanlar klasik fiziğin her şeyi açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiği düşünülüyordu ancak 1905 ve 1915 yıllarda açıklanan görelilik teorileri ve 1920 yıllarında ortaya çıkan kuantum fiziği bize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı küçük cisimlerin proton elektron quark normal ettiğimizden çok daha farklı davrandığı fark edildi klasik fizikte her şey belirlenir konum momentumancak kuantum fiziğinde bu geçersiz görelilik teorisi nde zaman hız uzunluk momentum gibi kavramlar görecelidir kuantum fiziğinde konum momentum hız enerji asla ve asla kesin olarak ölçülemez daima belirsizlik vardır üstelik dalga parçacık ikiliği sıfır noktası enerjisi paralel evrenler gibi gündelik hayatta tecrübe ettiğiniz bilgilere tamamıyla aykırı sonuçlar doğurur örnek olarak klasik fizikte eğer bir deneyi tamamıyla aynı şartlarda iki veya daha fazla yaparsanız aynı sonuçlar elde edebiliriz kuantum fiziğinde isebir de aynı şartlar altında yapsanız dahi farklı sonuçlar alırsınız çünkü kuantum fiziğinde olaylar rastlantisaldir albert einstein kuantum fiziğinin doğmasında öncülük etsede kuantum fiziğinin bu yönde kaymasını eleştirmiştir ve tanrı zar atmaz diyerek kuantum fiziğinde rastlantısallığı eleştirmiştir kuantum fiziğinin özellikleri ve parçacık thomas young 1803 yılında yayınladığı yaptığı deneylerin sonuçlarını yayınladı bu deneyi günümüzde çift yarık deneyi olarak bilinir çift yarık deneyi nin düzeneği niels bohr tarafından tasarlandı beni ve iki delik bulunan iki metal levha ve ışığın görüntüsünün yansıdığı bir perdeden oluşur eğer ışık parçacıkları halinde dağılıyorsa ışık iki yerde yoğunlaşma mıdır eğer ışık dalga halinde yayılıyorsa bir sürü şeritte halinde yayılması gerekir yong deney sonucunda mükemmel bir desen elde etti bu sayede ışığın dalga özelliğini kanıtlamış oldu daha sonra james clerk maxwell elektrik manyetizma arasında yakından bir ilişki olduğunu açıkladı zira bu ikisi hiçbir zaman birbirinden ayrı olarak ele alınamaz the elektriksel alanın zamanla değişmesi ile manyetik alan manyetik alanın zamanla değişmesi de elektriksel alan üretildi bunlar iç çekerek elektromanyetik dalgaları oluşturuyordu maxwell bu elektromanyetik dalgaların hızını hesaplandığında ışık hızıyla aynı değeri buldu yaklaşık saniyede 300000 kilometre ve aradan da ışığında bir tür elektromanyetik dalga sonucu olduğuna vardı philipp lenard ince metal levha ve ışık demeti gönderdiği zaman metaller elektron söküldüğünü keşfetmiştir einstein 1905'de yayınladığı makalesinde ışının parçacık yorumları foton olarak ele alınması halinde foto elektronik etkisinin özelliklerini açıkla ya bileceğini yazmıştır kısacası burada k-max elektronun maksimum kinetik enerjisidir

0

kuantum fiziği nedir?

kuantum fiziği, atom ve atomaltı parçacıkları ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

kuantum fiziği, klasik fiziğin(newtoncu fizik) atom ve atomaltı parçacıkları açıklamak için yeterli olmamasından ötürü doğmuştur. 1900’lü yılların başına geldiğinde insanlar klasik fiziğin her şeyi açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiğini düşünüyorlardı. ancak 1905 ve 1915’li yıllarda açıklanan görelilik teorileri ve 1920’li yıllarda ortaya çıkan kuantum fiziği bize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı. küçük cisimlerin(proton, elektron, kuark…) normal hayatta tecrübe ettiğimizden çok daha farklı davrandığı fark edildi.

klasik fizikte, her şey belirlidir(zaman, konum, momentum…). ancak kuantum fiziğinde bu geçersizdir. görelilik teorisinde zaman, hız, uzunluk, momentum gibi kavramlar görecelidir. kuantum fiziği’nde konum, momentum, hız, enerji asla ve asla kesin olarak ölçülemez daima belirsizlik vardır. üstelik dalga-parçacık ikiliği, sıfır noktası enerjisi, paralel evrenler gibi gündelik hayatta tecrübe edindiğimiz bilgilere tamamiyle aykırı sonuçlar doğurur. örnek olarak klasik fizikte eğer bir deneyi tamamiyle aynı şartlarda 2 veya daha fazla yaparsanız aynı sonuçlar elde edersiniz. kuantum fiziğinde ise bir deneyi aynı şartlar altında yapsanız dahi farklı sonuçlar alırsınız çünkü kuantum fiziğinde olaylar rastlantısaldır. albert einstein, kuantum fiziğinin doğmasında öncülük etsede kuantum fiziği’nin bu yönde kaymasını eleştirmiştir ve “tanrı zar atmaz” diyerek kuantum fiziği’ndeki rastlantısallığı eleştirmiştir.

kuantum fiziği’nin özellikleri

dalga ve parçacık

–çift yarık deneyi
thomas young 1803 yılında yayınladığı yaptığı deneylerinin sonuçlarını yayınladı. bu deney günümüzde çift yarık deneyi olarak bilinir. çift yarık deneyinin düzeneği niels bohr tarafından tasarlandı. deney 1 ve 2 delik bulunan 2 metal levha ve ışığın görüntüsünün yansığıdı 1 perdeden oluşur. eğer ışık parçacıklar halinde dağılıyorsa(a bölümü) ışık 2 yerde yoğunlaşmalıdır, eğer ışık dalga halinde yayılıyorsa(b bölümü) bir sürü şeritler halinde yayılması gerekir.

–elektromanyetizma

daha sonra james clerk maxwell, a treatise on electricity and magnetism adlı eserinde elektrik ve manyetizm arasında yakından bir ilişki olduğunu açıkladı. zira bu ikisi hiçbir zaman birbirinden ayrı olarak ele alınamazdı. elektriksel alanın zamanla değişmesiyle manyetik alan, manyetik alanın zamanla değişmesiyle elektriksel alan üretirdi. bunlar iç içe geçerek elektromanyetik dalgaları oluşturuyordu. maxwell, bu elektromanyetik dalgaların hızını hesapladığında ışık hızıyla aynı değeri buldu(yaklaşık saniyede 300 bin kilometre) ve ardından da ışığın da bir tür elektromanyetik dalga olduğu sonucuna vardı.

-karacisim işınımı

-0 kelvin(mutlak sıfır) üzerinde ısıya sahip her cisim bir ışınım yapar. isı ile doğru orantılı bir şekilde cismin yaydığı ışınımın frekansıda artar. önceleri cismin ya da parçacığın sıcaklığına bağlı olarak salınan

0

madde ve ışığın atom ile ve atomaltı seviyelerdeki davranışlarını inceleme kuantum teorisinin karşılığıdır

0

kuantum teorisi atom altı parçacıklarını ve birbirleri ile ilişkisini izleyen bilim dalıdır.

0

kuantum hem bir başarıdır hem de başarısızlıktır. basarıdır cünkü kuantumun içinde bulunmadığı bir bilimsel olay yoktur. başarısızlıktır cunku kuantumun nasıl olduğu hala bilinmemektedir. planch ile başlayan teori einstein, bohr ile devam etmiş born, jordan ile gelişmiş dirac in hesapları ile son halini almıştır. teorinin ispatı 30 yılı almıştır.. bu teori atom ve atomun içindeki daha küçük parcacıklarla alakalıdır. teorinin felsefesinin altında bu parçacıkların acayip davranışları yatar. insanoğlu bu parcacıkların davranışlarının sırrını hiçbir zaman çözemeyecektir.. bu teoriden sonra sonra uzay çağı başladı.

0

kuantum fiziği atom ve atom altı parçacıkları ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır kuantum fiziği klasik fiziğin atom ve atom altı parçacıkları açıklamak için yeterli olmamasından ötürü doğmuştur 1900'lü yılların başında geldiğinde insanlar klasik fiziğin her yeri açıkladığı ve bu nedenle fiziğin artık yavaş yavaş sona erdiğini düşünüyorlardı ancak 1905'te 1915 yıllar açıklanan görelilik teorileri ve 1920 yıllarda ortaya çıkan kuantum fiziği bize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı küçük cisimlerin proton elektron kovar gibi normal hayatta tecrübe ettiğimiz den çok daha farklı davrandığı fark edildi klasik fizikte her şeyi bellidir zaman konum momentum vesaire ancak kuantum fiziğinde bu geçersizdir görelilik teorisi ne zaman plus uzunluk momentum gibi kavramlar görecelidir kuantum fiziğinde konum momentum hız enerji asla ve asla kesin olarak ölçülemez daima belirsizlik vardır üstelik dalga parçacık ikiliği sıfır noktası enerjisi paralel evrenler gibi gündelik hayatta tecrübe edindiğimiz bilgilere tamamı ile alkolü sonuçlar doğurur örnek olarak klasik müzikte eğer birden iyi tamam ile aynı şartlarda iki veya daha fazla yaparsanız aynı sonuçlar elde edersiniz bana düzgün değilse bir de aynı şartlar altında yapsanız dahi farklı sonuçlar alırsınız kuantum fiziğinde olayla rastlantı saldır albert einstein kuantum fiziğinin doğmasında öncülük etsede kuantum fiziğinin bu yönde kaymasını eleştirmiştir ve tanrı zar atmaz diyerek kuantum fiziğinde ki rastlandığını eleştirmiştir umarım bu bilgiler işinize yarar

0

kuantum teorisi bir diğer tanımlama yaparsak kuantum fiziği atom ve atomaltı parçacıkları ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. klasik fiziğin atom ve atomaltı parçacıkları açıklamak için yeterli olmamasından dolayı ortaya çıkmıştır. kuantum teorisinde konum, momentum, hız, enerji asla ve kesin olarak ölçülemez. her zaman bir belirsizlik vardır. klasik fizikte bir deneyi aynı şartlarda ne kadar tekrarlarsanız tekrarlayın aynı sonucu elde edersiniz. kuantum fiziğinde ise bir deneyi aynı şartlar altında yapsanız dahi farklı sonuçlar alırsınız çünkü kuantum fiziğinde olaylar rastlantısaldır. kuantum fiziğinin ortaya çıkışı ve gelişimi sürecinde, 1803 yılında thomas young çift yarık deneyi adı taşıyan deneylerinin sonuçlarını yayınlamıştır. bu deneylerde ışığın dalga özelliği kanıtlanmıştır. daha sonra james clerk maxwell, elektirik ve manyetizm arasında yakından bir ilişki olduğunu açıkladı. işığında bir elektro manyeytik dalga olduğu sonucunu ortaya çıkardı. alman bilim insanı max karl ernst ludwig planck tarfından kuantum kuramı geliştirildi. 0 kelvin yani mutlak sıfır üzerinde ısıya sahip her cisim ışınım yapar. isı ile doğru orantılı bir şekilde cismin yaydığı ışınımın frekansıda artar. önceleri cismin ya da parçacığın sıcaklığına bağlı olarak salınan elektromanyetik ışınımın frekansının sıfırdan kuramsal olarak sonsuza kadar olabileceği düşünülüyordu. fakat deney sonuçları böyle değildi. max planck kendi geliştirdiği kuramla ışığın dalga olarak değil belli paketçikler halinde yayıldığı göz önüne alınırsa bu sorunu çözdüğünü fark etti. bu paketçiklere kuanta adını verdi(daha sonra foton adı verildi). böylece kuantum fiziğinin temelleri atılmış oldu. philipp lenard ince metal levhalara ışık demeti gönderdiği zaman metalden elektron söküldüğünü keşfetti. 1905 yılında einstein yayınlamış olduğu makalede ışınım parçacık yığınları(foton) olarak ele alınması halinde fotoelektrik etkinin özelliklerinin açıklanabileceğini yazdı. 1923 yılında arthur holly compton x ışınları ile yaptığı bir dizi ünlü deney ile ışığın parçacık benzeri davrandığını şüphe bırakmayacak şekilde gösterdi. ayrıca compton fotonların momentumu olduğunu ve bu momentumun çarpmasıyla diğer parçacıklara aktarıldığını tespit etti.

0

fiziğin temeli sayılan kuantumda atom seviyesindeki maddenin yapısı ve doğası açıklanmaktadır. max plank bu teoriyi, 1900 yılında alman fizik topluluğuna sunmuştur. teoriye göre, parlayan bir maddeden saçılan radyasyon, cismin sıcaklığı arttıkça kırmızı, turuncu ve en son mavi renge dönüşüyordu. plank'a göre bunun nedeni ise kuantum fiziğinin ilk adımı oldu. daha sonra 1905 yılında albert einstein, enerji dışında radyasyonu da niceleştirerek inceledi. 1924 yılında louis broglie, 1927 yılında ise werner heisenberg bununla ilgili değişik teoriler ortaya koydu.