0

erkeklere mavi giydirme adeti göktürklere ve gök tanrı inancına dayanır. aslında tahmin etmek güç değil. sülalenin soyunu devam ettirecek kişilere tanrı olduğuna inandıkları göğün rengini giydirmek. yüzyıllar önce insanlar şeytanca ve kötü güçlerin küçük çocuk ve bebekleri takip ettiğine, onların vücuduna girmek istediğine dair bir inanç ve korkuları olduğu için ve gök tanrı rengi olan mavinin bu karanlık güçleri kovacağına inandıkları için yüzyıllar boyu soylarını devam ettireceği için daha fazla önem verdikleri erkek bebek ve çocuklara onları koruma içgüdüsü ile mavi renk giydirmiş bunu adet haline getirmişlerdir. pembe rengine ne zaman döndü bilinmez ama aynı inançta kırmızı rengi de kötü ruhları kovduğuna inandıkları için kız çocuğuna iliştirilen bir renkti. dikkat ederseniz bebek doğar anneye kırmızı kurdele bağlarlar, kız evlenir başına kırmızı kına pullusu, beline kırmızı kurdele baglarlar. bir yer açılırken kırmızı kurdele kesilir, nişan yapılır kırmızı kurdele. çünkü aynı geçmiş atalarımizın islamiyet önceki inançlarında kırmızı uğur getiren kötü güçleri kovan renktir.

0

pembe kadınlara daha uyhunbir renk olduğu için mavi de erkeklere daha uygun bir renk olduğu düşünülmüş bence buradan çıkmıştır. oysaki bazı pembe renkler cırt olmayan renkler yani erkeklere de yakılabilşyor veya kadınlar da mavi rankta kıyafetler giydiklerin de yakışabiliyor. sanırım pembe açık renk olduğu için mavi de koyu olduğu için biraz öyle bir durum geliştirilmiş.

1

aslında bu konu önceleri yani çok eski dönemlerde tam tersi bir durummuş ve erkekler pembe kızlar ise mavi renkli kıyafetler giyiyorlarmış. pembe rengin çıt kırıldım olan kız çocuklarına fazla yakışmayacağı kanızı varmış. çünkü pembenin çok daha baskın bir renk olduğunu ve maviye göre çok daha kuvvetli bir renk olduğunu düşündükleri için erkeklere çok daha iyi gidebileceğini ve erkeklerin güçlü yapısını temsil edebileceğini düşünüyorlarmış. tam tersi çok naif olan minik kız çocuklarına duru bir renk olan mavi rengin daha iyi temsil edeceğini düşünmüş ve uzunca bir süre de bu şekilde çocukları giydirmeye devam etmişlerdir. aslında çok daha gerilere gittiğimiz zaman kız ve erkek çocuklarında renk ayrımı yokmuş ve genellikle beyaz renk giydirmeye çalışıyorlarmış. ancak ilerleyen dönemde kapitalist düzenin etkisi ile erkek ve kız çocukları için farklı renkte giysiler üretilmeye ve bu algının insanların beyinlerine yerleştirilmesini sağlamaya çalışmışlar ve başarılı da olmuşlardır. bu algı oluştuktan sonra da ilk başlarda erkekler pembe kızlar ise mavi giyinmeye başlamıştır. özellikle 1940 senesinden sonra ise kıyafet üreticileri artık kızların pembe erkeklerin ise mavi renkli kıyafetler giymesi ne karar vermiştir. bu sefer de bu yönde çalışmalar yapılmış ve insanların algıları değiştirilmiştir. daha önceden erkeklerin mavi rengi daha çok sevdiği ve sürekli olarak bu renge yöneldiği yönünde araştırmalar olduğu söylenmiş ancak son zamanlarda çok daha baskın bir renk olan pembenin erkek ,kız fark etmeksizin çocukların dikkatini çok daha fazla çektiği tespit edilmiştir. yani cinsiyete göre insanın içinde oluşan bir renk yönelimi aslında yoktur sadece insanların bizlere uygulamış olduğu bir algı üretiminden başka bir şey değildir bu. küçük çocuklara zaten ne giydirirseniz itiraz etmeden giyerler ve onları bu şekilde giydirerek bilinçaltlarına mavi ve pembe rengin cinsiyete göre tercih edilmesi gereken bir şey olduğunu biz aşılamış oluyoruz aslında.

0

eskiden öyle bir şey uydurmuşlar pembe nazik kibar minnoş olmayı temsil edermiş demişeler kızlar pembe mavide sert bir renk o kadarda içi yumuşak demişler erkeklerde mavi ama şimdiki zamanda herşey tersine dönmüş kızlar mavi erkekler pembe giyer olmuş kızlar tesbih erkekler tüpe takar olmuş yazık vallahi