0

ne zaman gerçekten dinsiz için yaşamaya başladığımızda nefsimizi bastırdığımızda onu terbiye ettiğimizde azla yetinmesini bildiğimizden bu dünyada geçici olduğumuzu herzaman düşündüğümüzde her şey daha güzel olacak

0

bencilliğimin sesi yok ki hiç vicdanımla hareket ediyorum hep ama insanlar çok acımasız çok zalimce davranıyorlar. düşünüyorum da açlık la çile çeken insanları kendime geliyrm.

0

bilemiyorum belkide hiçbir zaman olmayacak böyle birşey. bazı insanlar için enazından. vicdan kelimesi ağır bir kelime vicdan öyle herkeste bulunmuyor ne yazıkki. vicdanlı olmak merhametli olmak gerekir ancak çoğumuz kendimizi düşündüğümüz için bazı bir takım bencilliklerin arkasına sığındığımız için bunu başaramıyrouz malesef. vicdanlı insan olmak merhametli insan olmak herkesin harcı değil her insanın içinde vicdan duygusu vardır elbet ama maksat onu kullanabilmek. bunu herkes kullanamıyor kendi bencil duygularından ötürü bu yüzden bazı insanlar için bencillik duygusu hiç bitmeyecek bir duygu. zaten insanın doğasında olan bir şey bencillik duygusu denen şey. bunu yok etmekte mümkün olmuyor ancak vicdanımızı kullanmak onu hissetmek de bizim elimizde olan bir şey. bazı insanların vicdan denen şeyden haberi bile yok malesef. herkes içinde bu duyguyu barındırıyor ama herkes vicdanlı bir birey olamıyor malesef. kendi çıkarlarımız göre haraket ettiğimiz durumlar olabiliyor. bencilliklerin ize göre kişisel düşüncelerinize göre kendimizi düşünerek haraket ettiğimiz zamanlar.

0

kimi insan bunu yapabiliyor.ama çoğu bunu ancak mezarda terkediyor.

0

hayatımda hiç bencil olamadım. ama çok bencil insan gördüm. vicdan sahibi olmak için önce iman gerekli vicdanımın sesini dinlerim ama bazı kişilere ne sevgi, ne saygı nede vicdanımdam ödün vermem. herkes ne yaşattıysa yaşasın. tek temennim budur.

0

vallahi ben kendi adıma söyleyeyim belki inanırsınız belki inanmazsınız bilemem o da size kalmış. bir şey ama ben hiçbir zaman bencil olmadığını ve hiçbir zaman kendim için bir şey bile yapmamışımdır. insanlar için her zaman iyilik yapmışımdır
ben dua ederken bile kendimi hiçbir zaman düşünmedim başkaları için dua ettim doğuma bile giderken insan kendisi için dua eder ama inan ki ben tüm hastalar, askerler ,orada olanlar aklına ne geliyorsa o insanlar için dua etmişimdir. hiçbir zaman bencil bir insan olmadım olmayı da düşünmüyorum her zaman da vicdanımın sesini dinlemeyi tercih ediyorum.. elimden geldiği kadar da vicdanımın sesini dinliyorum hani bir tamam bana kötülük yapan insanlar var hani bir laf vardır sana taş atana sen ekmek at diye bana taş atana ben ekmek atarım ama sadece bir kişiye atmam o da kaynanama çünkü o kadın ekmeği bile hak etmiyor. taşı da hak etmiyor. allah'a yakın bana uzak olsun yani bu şekil ama bazı insanlar gerçekten de çok bencil yapacak bir şey yok allah'a sığınır larsa o bencillikten kurtulup vicdanının sesini dinleyebilirler ben şahsen öyle yapıyorum.

1

bencilliğimizin sesini kısmamız için okuyup araştırmamız öğrenmemiz gerekmektedir. kendimizi geliştirmedikten sonra bencillik denen kavram ortadan gitmeyecektir. bu yüzden kendini geliştirmeli her insan. empati yapmalı herkes birbirinin yerine kendini koyabilmeli ve öyle düşünmeli. bunlar yapılırsa bencillik kıskançlık ve benzeri olumsuz tüm düşünceler ortadan kalkabilir. her insanın kendi elindedir bu olumsuzlukları kaldırmak bir insan karşısına çıkan fırsatlardan yararlanamıyorsa bu onun aptallığıdır. allah size yaralı bir kuş gönderiyorsa onu iyileştirmeden geri yollamamalısınız.

1

şuan teknoloji bizi o kadar bencillestirdi. tek basina sosyal medyada gezinip duruyoruz. dünyadan bir haber yani.ben de içinde olmak üzere, birgün de gerçekten vicdanımızın sesini dinleyip, huzur evlerini ziyaret edelim. mezarlıkları ziyaret edelim.kimsesiz çocukları ziyaret edelim .gerçekten çok egoistlesmisiz .nasıl bir toplum olduk böyle.allah sonumuzu hayırlara getirsin.

2

ben hayatın içinde hep kendim için şu cümleyi tanımlama olarak kullanırım.
ben hayatın içinde hiç bir zaman herkes olmadım. her zaman dürüst ve vicdanlı oldum.
ben dinlere ve allaha da inanmam.. ve hep şunu derim; benim dinim vicdan'ımdır.
vicdanlı olan kişi yanlış yapmaz. kalbinde kötülük yoktur, merhametlidir. ve bu vicdan onu iyi insan yapar. her vicdanlıyım diyene de inanmamak lazım.