0

nasrettin hoca ünlü bir düşünür ve türk bilginidir. eskişehir'in sivrihisar ilçesinde doğmuş akşehir ilçesinde vefat etmiştir. anadolu selçuklu döneminde yaşamıştır. yöre halkı nasreddin hocayı çok severmiş. bazı söyleyişlerde hatta ona olağanüstü özellikler yüklemişlerdir. nasreddin hoca fıkralarında genel olarak ironiler mevcuttur. olayları doğrudan değil dolaylı yoldan eleştirmiştir. bu yüzden de halkın sevgisini kazanmıştır. alay, yergi ve iğneli bir dil tercih etmiş. dönemin şartlarındaki olumsuzlukları eleştirmiştir. soyut değil somut olaylara yoğunluk vermiştir. hayali olmayan gündelik yaşamdan kesitleri vardır. belki de bu yüzden bu kadar benimsenmiş ve günümüze kadar gelmiştir. doğruluğu, iyiliği yol olarak göstermiş ve ona göre davranmıştır. manidar laflar kullanmış, insanları hem güldürürken hemde düşündürmeye sevk etmiştir. toplum hayatını her yönüyle tanımış, yaşanan aksaklıkları veya kişilerin anormal özelliklerini eleştirmiştir. hatta nasreddin hocanın fıkraları çoğu batı dillerine de çevrilmiştir.

0

anadolu selçuklu zamanında yaşamıştır. konya ve kayseri civarında yaşamıştır. bir rivayete göre ahi evran in nasrettin hoca olduğu söylenir .

0

nasrettin hoca yedi asırdan beri dünyaya gülen o koca adam ve ona her devirdde bir mezar gösterilir amam o bunlardan hangsiinde sallandı büyüdü bu gün de bir kolu doğuda ve bir kolu batıda olmak üzere bir çok medeniyete ulaşmıştır. nasrettin hoca sivas ta doğmuştur fıkraları ile ünlüdür fıkraları hem eğitici hem ve öğretici öğretiyorken de güldürüyor çok iyi birisidir bir gün nasrettin hoca yolda yürüyorken 3 4 tane adam omuzunda da tabut var nasrettin hocaya demişkin hocam tabutun neresinde gitmek gerekir nasrettin hoca da gülerek sakin bir şekilde cevaplamış demşiki tabtun içinde gitme de neresinde gidersen git çok iyi birisidir nasrettin hoca bu adamın fıkraları ile bugünlere kadar geldik ve halan devam etmektedir herkesın ağzın da dolaşır nasrettin hoca fıkraları çok iyi bir adamdır allah rahmet eylesin çok seviyorum o adamı

0

nasrettin hoca selçuklu doneminde konya bölgesinde yasamiş hoş mizah anlayisiyla herkesin sevdigi ve nesillere aktararak gunumuze getirdiği bir kişidir

1

nasrettin hoca, anadolu selçukluları zamanında akşehir çevresinde yaşayan efsanevi bir renkli kişiliktir. hazır cevapları ve mizah anlayışı ile herkesin sevdiği ve dillendirdiği isim olmuştur.
1208 ve 1284 yılları arasında akşehir'de yaşanıldığı söylense de bir çok yazar aslında hiç yaşamadığını bir nevi şehir efsanesi olduğundan da bahseder.
akşehir gölüne de maya çaldığı anlatılanlardandır.