0

lezzetli bir kuru fasulye yemeği yapmak için kuru fasulyeler geceden suya konulur sabah kalktığınızda bu fasulyeler iyice şişmiş olurlar bu suyu süzülür tekrar birkaç su yıkanır ki gazı kalmasın daha sonra bir tane büyükçe soğan küçük küçük doğranır sıvı yağda kavrulur içine domates ve biber salçası eklenir daha sonra suyunu süzdüğünüz fasulyeler bu salçalı soğanlı karışıma eklenir birazcık kavrulur daha sonra kaynattığımız su fasulyelerin üzerini geçecek kadar hatta birazcık daha fazla olmak üzere fasulyeleri eklenir içerisine ister pastırma ister sucuk ekleyebilirsiniz daha sonra düdüklü tencere misin kapağı kapatılır ve 20-25 dakika kadar düdüğü öptükten sonra pişmeye bırakılır afiyet olsun sucuk ekleyebilirsiniz daha sonra düdüklü tencere misin kapağı kapatılır ve 20-25 dakika kadar düdüğü öptükten sonra pişmeye bırakılır afiyet olsun içine elbette istediğiniz baharatları da koymayı ihmal etmeyin en çok yakışan baharatlar karabiber ve kimyon olacaktır tuzunu da arzunuza göre ekleyebilirsiniz.

1

kuru fasulye yapmak için bir gece önceden yapacağınız kadar kuru fasulyeyi ılık ve tuzlu suda ağzını kapatarak bekletiyoruz. ertesi gün suyunu süzdürerek tekrardan içerisine üstüne geçecek kadar su ekleyerek bir taşım kaynatarak haşlıyoruz. düdüklü tencerenin içerisine yemeklik doğranmış kuru soğanları sıvı yağ ile birlikte alarak kavuruyoruz soğanlar kavrulduktan sonra içerisine göz kararı domates ve biber salçası ekleyerek salçaları kavurmaya devam ediyoruz bu aşamada salçaların biraz incelmesi için içerisine az miktarda sıcak su ilave ederek karıştırıyoruz.eğer etli ya da sucuklu kuru fasulye yapmak istiyorsanız soğanları kavurduktan sonra et ya da sucukları da ilave ederek öncelikle onları kavurmanız gerekir. soğan salça ve isteğe göre ev yapımı sucuk ilave edip onları kavurduktan sonra son aşamada haşlanmış kuru fasulyeleri de ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. kuru fasulyeler hafifçe kavrulduktan sonra içerisine üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz ve tuzunu da ekledikten sonra karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz.yemeğimizin suyu kaynadıktan sonra düdüklü tencerenin altını kapatıyoruz ve öncelikle altı harlı yanacak bir şekilde düdüklü tencerede et buharın çıkmasını bekliyoruz ve ilkbahar çıktıktan sonra yemeğin altını en kısa alarak düdüklü tencerenin düdüğünü kapatıyoruz ve yaklaşık 20 dakika ile yarım saat arasında pişiriyoruz. bu süre tabii ki sizin düdüklü tencerenizin kalitesine ve kuru fasulye neden cinsine bağlı olarak azalabilir artadabilir.ancak en fazla yarım saat içerisinde özellikle geceden suda bekletip ayrıca haşlama işleminde yaptıysanız çok güzel bir şekilde pişecektir. yemeğiniz piştikten sonra yemeye hazır bir hale gelmiştir. yemeden önce üzerine bol miktarda pul biber serperek çok daha güzel bir hale getirebilirsiniz. yanına bir de pirinç pilavı yaptığınız zaman en güzel yemek menüsü olur bence.

0

kuru fasulyeyi bir gün öncesinden ısıtırsın geceden ondan sonra, sabah kalktığında düdüklüde tekrar haşlı ki daha iyi pissin. ondan sonra kuru fasulyeyi ben genellikle sucuklu daha çok seviyorum dana sucuklu mesela sucuklu yaptığım için sana sucuklu tarifini vereceğim soğanları doğra her zaman bol soğanlı kuru fasulye daha güzeldir tadi tencerenin içine az bir şey tereyağı, bir de zeytinyağı atıp soğanları da içine atıp pişireceksin ondan sonra doğradığımız sucukları veya kırmızı eti atabilirsin sana kalmış bir şey onda pişirdikten sonra salçasını atacaksın.. ben kırmızı biber sevdiğim için yani yemeklerinde acı kullandığım için kırmızı biber doğruyorum, böyle iki tane küçük küçük yani orta boyda tam küçük demeyelim ondan sonra içine fasulyeyi atıp karıştıracaksın. tuz, karabiber atabilirsin. ben naneyi çok sevdiğim için her zaman az bir şey nane de koyarım çok güzel tat veriyor nane atıyorum ve güzel tat versin diye tavuk bulyon da atıyorum gerçekten harika oluyor. yani tadı ondan sonra suyunu da ekleyip kapağını kapat ve pissin ne güzel afiyetle ye afiyet olsun.

1

kuru fasulye geceden ıslatılır, ertesi gün önce haşlanır başka bir yerde soğan, biber, yağ ile sote edilir, domates ve salça eklenir haşlanmış fasulyeler ve su eklenerek pişirilir.