0

erozyon toprak kayması yani toprak aşınması, toğprak tahribi gibi anlamlara gelmektedir. erozyon daha çok bitki örtüsünün cılız ve gür olmayan yerlerinde meydana gelmektedir. özellikle iç anadolu bölgesinde bu durumu görmekteyiz. erozyonun sebepleri toprakların nadasa bırakılması, orman tahribi, gereksiz toprak aşınması, anız yakılması gibi sebeplerden dolayı git gide erozyon daha da çoğalmaktadır. erozyonu engellemek için yapılacak bir çok çalışma vardır. çünkü erozyon daha beşeri faktörlerden kaynaklanan ve insanların bilinçsiz yaklaşımlarından meydana gelmektedir. anız yakılmasının engellenmesi, orman tahribinin durdurulması, nadas yerine nöbetleşe tarım yapılarak tarlaların boş bırakılmaması, ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmesi, toprağın taşınmasının engellenmesi gibi çalışmalar yapılmalıdır. ayrıca bitki örtüsü güçlendirilmelidir. ormanlık alana verilen zararlar engellenmelidir.

0

erozyon diger adıylada toprak asınması anlamına geliyor. yer kabugunu olusturan kayacların ılk once akarsular olmak uzere dıs etkenlerle yıpratıp yerınden kopararak erıtılmesı yada bı yerden bır yere tasınmasına denıyor. akarsu ve ruzgar erozyonunun etkılı oldugu yerlerın ortak ozellıgı bıtkı ortusu bakımından eksık olmalarıdır . ınsanların dogaya olan teması da erozyon etkenını saglayabıllıyor . erozyon neden olur dıye sorarsanız yagıs duzensızlıgı , toprak yapısı , dagınık ve duzensız yerlesımler , anı su taskınlıkları , ıklım degısıklıgı vb. olaylardan kaynalanır . erozyonu onlemek veya azaltmak ıcın ıse oncelıkle agacsız yerler agaclandırılmalı , egımlı arazıler asırı ıslenmemelı ve ozellıkle bız ınsanlar bılınclendırılmelı ormanları yok etmememız gerekıyor.

0

erozyon toprak kayması, toprağın süpürülmesi demektir. arazinin engebeli ve eğimli olması erozyonu artırır, bir yerde bitki örtüsü çok azsa, sürekli toprak varsa, burada erozyon yine görülür. araziyi yanlış kullanımdan dolayı erozyon artar. toprağı nadasa bırakmamak gerekir. meraların yanlış kullanımı ile erozyonlar artar, orman yangınları erozyon artmasının başka bir sebebidir. ağaçlandırma çalışmalarının yeterli olmaması da erozyona neden olur. anızların yakılması erozyona sebep olur. tarlaları eğim doğrultusunda sürmek erozyonu artırır. tarıma uygun olmayan alanlarda tarım yapılması erozyona yol açar. erozyonu önlemek için, çiftçilere eğitmek gerekir, ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır, nadas yöntemi terk edilmelidir, tarlalar yatay şeritler halinde sürülmelidir, meraları doğru kullanmak gerekir, anız yakılması engellemek gerekir, rüzgar perdeleri yapmak gerekir. türkiye'de en fazla erozyon iç anadolu bölgesi'nde görülür. özellikle rüzgar erozyonu görülür burada. toprak cılız olduğu için, bitki örtüsü az olduğu için, rüzgar sürekli toprakları süpürür. erozyonun en az olduğu bölge ise karadenizdir. çünkü karadeniz'de sürekli yağış vardır ve bitki örtüsü çok fazladır. toprak oturmuştur.