0

adnan menderes demokrat partinin kurucusu olup aynı zamanda manisa ilinde doğmuş bir siyasetçidir. 1950 senesinde türk halkı kendisine teveccüh ederek kendisini ve partisini hükümete taşımıştır. yine bu tarihte 1932 yılında ezanın türkçeleştirilmiş haline 1950 senesinde yani tam 18 yıl sonra son vermiştir. yani ezan eski orijinal haline getirilmiştir. arapça olarak günümüzde de hala okunmaktadır. daha sonra ülkede yine o yıllarda orta doğu teknik üniversitesi kurulmuştur. hükümetin başına geçen adnan menderesin bir diğer icraatlarından birisi de atatürk üniversitesinin kurulması idi. daha sonra köy enstitüleri kurulmuştur. ilk defa bu dönemde imf'den kredi alınmıştır. atatürk'ü koruma kanunu çıkarılmıştır. karayolları iyi hale getirilerek düzenlendi. daha sonra ülkemizdi maalesef 27 mayıs ihtilali gerçekleştirildi. bu darbede adnan menderes ve ekibi hapishanelere atılmıştır. o zaman cumhurbaşkanılığı makamında celal bayar bulunmaktaydı. hapishaneye atılanlardan biri de o dur. mahkeme sonunda adnan menderesi idam ettiler, celal bayar'da yaş haddinden dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. daha sonra ülkede anayasa çizilmiş, yazılmış ve ülke gündemine sokulmuştur. bu anayasa 1961 anayasası olarak tarihe geçmiştir. ülke yönetime asker geçerek, cumhurbaşkanlığına cemal gürsel getirildi. bu olaylardan sonra demokrat parti kapatılmıştır.

0

1950'li yıllarda demokrat parti lideri ve sonrasında türkiye cumhuriyeti başbakanı olan kişidir adnan menderes.1960 askeri darbesiyle yargılanarak idam edilmiştir.askeri darbelerin her türlüsü kötüdür demokrasiyi askıya alır.

0

bir dönem türkiye cumhuriyeti'nin başbakanlık görevini yerine getirmiş bir siyasetçidir. 1960 yılında askeriye yönetime el koyması sonucu yassı adada idam edilen kişidir.