0

bildiğim kadarıyla 74 yılında yapıldı. ama emin değilim

0

kıbrıs barış harekatı 20 temmuz 1974 te başbakan bülent ecevit in ayse tatile çıksın sözüyle başlamıştır. bu hareketin çıkış sebebi kıbrıs adasindaki rumların türklere yaptığı baskı zulüm işkence katliam ve neredeyse soykırım çabaları sebeb olmuştur.

0

kıbrıs barış harekatı türk silahlı kuvvetleri tarafından 20 temmuz 1974 yılında başlatılan bir harekettir. kıbrıs türklerine rumların fazlaca zarar vermeleri ve işkence yapmaları sebebiyle, yaşanan bu zulümden ve baskı durumunun altından çıkabilmek için kıbrıs barış harekatı başlatılmıştır.

0

kıbrıs barış harekâtı, türk silahlı kuvvetleri tarafından kıbrıs adası'nda türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. 1963-1974 yılları arasında adayı yunanistan'a bağlamak gibi bir hedefe ulaşmak isteyen rumların yürüttükleri saldırılar ve ambargolar artarak devam etmiş. kıbrıs adasındaki bu darbe haberi ankara'ya ulaşınca milli güvenlik kurulu toplanmış. başbakan bülent ecevit, toplantının ardından tsk’ne kıbrıs'a müdahale etme ihtimaline karşı hazırlık yapılması için talimat vermiş. daha sonra kıbrıs adası için iki garantör ülke olan ingiltere ve türkiye bir araya gelip ada için çözüm bulmaya çalışmışlardır ama anlaşamamışlardır. daha sonra abd dışişleri bakanıyla görüşüldü yine sonuç alınamadı… bunun üzerine türkiye adaya çıkarma yapmaya karar verdi. harekatın başarıyla sonuçlanması sonrasında, 13 şubat 1975'te kıbrıs türk federe devleti kurulmuş oldu ada kıbrıs’ta. evlet başkanlığına rauf denktaş getirilmiştir. 15 kasım 1983'te ise mecliste alınan kararla kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti kurulmuştur.

0

kıbrıs barış hareketi kıbrıs’ta bulunan türklerin baskı ve zulmünden kurmak maksadıyla yapılmıştır. bunharekt türk silahlı kuvvetleri tarafından 1974 yılında yapılmıştır. o zaman ülkenin başında ecevit hükümeti bulunmaktadır. ayrıca hareketin parolası ‘ ayşe tatile çıksın’ idi. bu hareket başarılı olarak sonuçlanmıştır.

0

kıbrıs barış harekatı kıbrısta yaşayan türkleri rumların işkence yapmalarıyla başlamıştır.iki kez harekat düzenlenmiştir.rahmetli bülent ecevit başbakan idi.20 temmuz 1974 yılında kıbrıs barış harekatı yapıldı