1

sen masa dersin ben sofra derim. kültürel bir şey yer sofrası. masa sofrası kültürümüzde pek fazla olmadığı için bugün sokakta çıkıp birisine yemeği masada mı sofrada mı yiyorsunuz dersen %90 ihtimalle sana sofra diyecektir. diğer %10 luk kısım memurdur sofrada yiyordur veya maaşı iyi olan aileler genellikle masada yiyordur.

0

kişiden kişiye göre değişebilecek birsey. eskiden herkes yer sofrasinda yuvarlak olusturarak samimi bir ortamda yerdi yemegini.her yemek ayri ayri önüne sunulmazdi kimsenin. mesela corba yiyorsan bir tane tabaga koyulur herkes ondan kaşıklardi corbasini. sımdı bir cok kisi masa kullaniyor. masanin guzel tarafi ise yer sofrasina oturamayan rahatsizlik ceken yaslilarimizin rahat bi sekilde yemek yemesini saglamak. dız rahatsızligi ceken insanlar cunku bir sure sonra yer sofrasina oturmakta cok zorlaniyorlar. yer sofrasida yemeninde masada yemek yemeninde en guzel tarafi yanimizda sevdigimiz insanlarin olmasi. bu oldugu surece yemek yemek her yerde guzelleşir.

0

masa veya yer sofrasını da kullanırım ama yüzde doksan yer sofrası kullanırım. çok nadir masada yemek yediğim. yer sofrası daha rahat

0

yer sofrasında yemenin sünnet olduğu söylenir bilinir fakat günümüzde artık bunu kullanan aileler gittikçe azalıyor ben evli değilken kendi ailenle yer sofrasında yemeye alışmıştım fakat evlendikten sonra masada yemeğe alıştım ikisini de kullanıyorum masada yiyip kalkmak toplamak daha kolay geliyor fakat yer sofrasında daha doyurucu geliyor tamamen tercih meselesidir fakat yani sofrasında daha bilsem emniyet bereket güzellik oldu söylenir

0

masada yemenin daha kolay olduğunu düşünüyorum. çünkü hem oturmak daha rahat, hem de masa genelde daha temiz ve düzenlidir. elleri koymak açısından da kolaylığı vardır. yere serilen örtüyü topladıktan sonra tekrar yere serdiğinizde yine temiz tarafını bize bakacak şekilde sermeniz gerekir, bu da iki tarafı aynı olan bazı örtülerde zorluk çıkarabilir. çünkü anlık dalgınlık olabilir. bir de geçerken yanlışlıkla örtüye basanlar falan da olabilir. o yüzden bence masada yemek daha iyidir.

0

ben yerde yemeyi alıştığım için ben yerde yemi daha çok seviyorum, yerde yemek yemenin tadı lezzetti çok başkadır bilen bilir .ama masada çok pratik oluyor bayanların kurtarıcısidir

0

masa veya yer sofrası ne farkeder önemli olan kimlerle yediğin

0

masada yenen yemek beni doyur muyor. o yüzden yer sofrasına yayıla yayıla yemek yemeyi tercih ederim

0

ben kendimi bildim bileli yer sofrasında yemek yiyorum ve halen de yer sofrasında yemek yiyoruz masada yemek yemek pratik ve güzel olabilir ama ben masada rahat yemek yiyemiyorum bana göre yer sofrası daha rahattır yer sofrasında daha rahat yemek yerim ben.

0

kucukken hep yer sofrasinda yemek yerdik. o zamanlar farkli bir duyguydu bu. şimdi ise ayni duyguları vermiyor.

1

yer sofrqsi gibi yoktur bence cocukken biz hep yerde yerdik sag solada dokulmezdi hic ama suanki yeni nesiller fazla bilmez yer sofrasini hem rahat hemde daha bereketli olurdu yer sofrqdinda inanin

0

masada yenilen yemek daha sağlıklı olur çünkü midemiz ikiye katlanmıyor yer sofrasına oturduğumuz zaman midemiz ikiye katlanıyor ve yemek yiyip kalktıktan sonra ister istemez ağrı hissediyoruz ama masada dik oturduğumuz için yediğimiz yemekler daha sağlıklı oluyor kambur olma riskiniz olmuyor sofradan kalkarken bacaklarımızda ağrı olmuyor ben şahsen masayı tercih ederim

0

çocukken yer sofrasında çok yemek yedik ,ama sağlık açısından masada yemek yemek daha doğru,bir yere gittiğinde yer sofrasında yerim masada yerim diye bir kriterim yoktur.

0

yer sofrasını hiçbirşeye değişmem üzdü bu biraz beni

0

yer sofrasının tadı bi başka olur sıcak ortamlar vede aile

0

bu olay kişiden kişiye değişir.yer sofrası bizim geleneklerimizde olan bir şeydir.eskiden hep zaten yer sofralarında yenirdi yemek.köylerde hala bu şekilde yeniyor.biz şu anda masada yiyoruz yemeği,ama yer sofrasına da hayır demem.birde bazı insanlar dizlerinde problem oluştuğunda yere oturmada çok zorluk çekiyorlar.onlarda bu yüzden mecburen masada yemek yiyorlar.

0

tabi ki yer sofrası. o sıcak ortam ancak yer sofrasında olur.

0

ikiside olur bence . ama saglık acısından bakarsak bence masada yenilen insan saglığı için daha önemli. yer sofrasında iki büklüm olunabiliyor . tabiki yer sofrasının tadı başka oluyor ona lafım yok çokta yedim ama masa lüx değil bence rahatlık olarak daha önemli benim için . zaten önemli olan yemeğin nerde yenildiği değildir kiminle ve mutlu yenilmesidir o yüzden masa veya yer sofrası pek önemi yok bence. huzur olsun güzel sohbet olsun yemek sırasında yeterli.

1

eskiden insanlar yer sofrasında tek bir kaseden ortaklaşa yemek yerler ve birbirlerinin hiçbir şekilde iğrenmezlerdi. fakat günümüz kültüründe artık bunu yapmak neredeyse imkansız.bu kase gerçekten çok bereketli olurdu ve birçok insan rahat bir şekilde karnını doyururdu.günümüzde insanlar hem yemeklerini bireyselleştirdi hem de aileler eskisi gibi geniş aile olmadığı için artık daha çok masada herkes ayrı tabak şeklinde yemekleri yeniyor.o yüzden hala yer sofrasında yemeği tercih etmek istesem de artık günümüz koşullarında maalesef masada yemeyi tercih etmek zorunda kalıyorum.

1

tabii ki bu kişiden kişiye değişir ama bana göre yer sofrası.. yer sofrası'nın her zaman ayrı bir samimiyet oluşturduğunu düşünüyorum. küçüklükten beri biz zaten yerde yemek yeriz masamız var ama masada yemeyi tercih etmiyoruz. daha çok zenginlerin o şekilde yaptığını düşünüyoruz ve hiçbir zaman masada yemek yemenin güzel olduğunu düşünmüyorum hiçbir zaman da heves etmedim yani ben yer sofrasını tercih ediyorum. umarım çoğu kişide yer sofrasını tercih ediyordur.