0

söz kesilirken ailenin tamamı orada olması gerekiyor. kendi ailemizden büyük kişileri götürmemiz daha mantıklı olur. en fazla 15 veya 20 kişi kadar gidilmesi daha uygundur. çünkü karşımızdaki aile sadece aile içerisinde söz kesilmesini isteyebilir.

2

akrabalık ilişkilerini düşündüğümüzde çok kişiyi davet etmek gerekebilir. o yüzden bence hiç kimse bir yere gitmesin. gençler kendi aralarında söz kessinler.
zaten nedir o cümbür cemaat gitmek de. tek anne, baba varsa kardeş alınır ve gidilir.

1

eğer söz evde kıyılacaksa kesinlikle çok fazla bir kalabalık olmaması gerektiğini düşünüyorum. ancak bazı kişiler ailesinden hiç kimsenin ayrımını yapamadığı için herkesin sözde bulunmasını istiyor ve küçük bir mekan tutarak bütün yakın akraba ve eş dost hepsini çağırıyorlar. ancak bana kalırsa eğer söz töreninde kızın ve erkeğin ailesi aile büyükleri yakın akrabaları olsa yeter diye düşünüyorum. ancak her şey umduğumuz gibi olmuyor mesela ben sözleneceğini zaman sadece kendi annem babam kardeşim ve aile büyüklerinden dedemle babaannem olsa yeter diye düşünüyorum. ancak düşündüğüm zaman sadece onları çağırdım teyzemler ve amcamlar da bana darıllırlar. kabataslak bir hesap yapacak olursam da eğer ortalama bir söz töreninde gerçekten şu anda saymaya çalıştım yazma işini bırakarak ama sayamadım. :)) saydın zamanda zaten sadece baba tarafından benim 30 kişiden fazla insan sayıyorum amcalar kuzenler vesaire. bir de benim anne tarafım da var onlar da geldiği zaman sadece benim tarafımdan olan kişiler aşağı yukarı 50 kişiyi bulacak belki de daha fazla. bir de erkek tarafından bu kadar insan geldiğini düşünürsek bir söz kıymak için kesinlikle küçük çaplı bir mekan tutmak gerekir. o yüzden ben mekanda falan para da veremem anlaşırım sadece kendi ailem olsun aile büyükleri olsun belki bir tane amcam bir tane büyük teyzemi getiririm bence yeterlidir diğerleri de nişan törenine gelsinler ya da kına da düğünde zaten bolca görecekler. gerçekten düşününce bile insan strese giriyor birini çağırsanız öbürünün kalbini kırmış olacaksınız. sonra en mutlu günümüz zehir olacak. en iyisi gerçekten de isteme töreni direk nişan takmak sonra da evlenip gitmek bence. düşünüyorum da ben kesinlikle bu şeylerin altından rahat rahat kalkamam. çok yorucu ve uğraştırıcı işler gerçekten o yüzden evlenemiyorum herhalde. aslında kendi en mutlu günümüz insanların bu konudabizlerin de durumlarını düşünmesi ve anlayışlı davranması gerekiyor bana göre ancak nerede o kadar anlayışlı kişiler etrafımızdaki. herkes bir şey olsa da alınsam diye sıraya girmiş bekliyorlar adeta. o yüzden böyle işleri kimsenin kalbini kırmayacak şekilde herkesin gönlünü alarak ilerletmek gerekiyor. o kadar yoğunluğun içinde bir de etrafımızda ki insanlar kırılmasın diye uğraşmak zorundayız maalesef.

0

erkek tarafina sayı vermek doğru olmaz bence kaç kişi gelirse gelirler tabi ortalama gelmeden kız tarafina söylenir benim sözüme 25 30 kişi geldiler çok kalabalıkti ama eşimin ailesi öyle böyle konularda hep birlikte giderler hep o yüzden birsey demekte olmaz geldiklerinde her türlü ağırlamak gerekiyor yani sayı vermek doğru olmayabilir. belki akraba ilişkisi olmayan biridir sadece anne babasıyla bile gelebilir önemli olan gönüller bir olsun kişi sayısı önemli değil.